6.4.2020 klo 15:53
Uutinen

Nyt pitäisi olla muotikaupan sesonki – Kauppias: ”Tilanteemme on poikkeuksellisen vaikea, vähintään yksi sesonki jää väliin”

Muoti- ja urheilukauppa ovat ahdingossa koronaviruksen seisauttaman kuluttajakysynnän takia. Lieksalainen kenkäkauppias nostaa esiin muotikaupassa tyypilliset ostovelat, jotka syntyvät tulevan sesongin tavaraa ostettaessa. Sesonki alkaa tyypillisesti huhtikuussa – mutta toisin on.

Kauppakeskukset ja keskustat ovat tyhjillään asiakkaista. Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpään mukaan rahoitusjärjestelyt eivät akuutissa kriisissä ole osoittautuneet juuri lainkaan hyödyllisiksi.

– Alalla kaivattaisiin nyt suoria tukia vuokrien kattamiseen muiden Pohjoismaiden tapaan, sillä ne auttaisivat hädässä nopeimmin. Suoran vuokratuen lisäksi tarvitaan myös jo maksettujen verojen palautusta yrityksille.

Vähintään yksi myyntisesonki jää väliin

Muoti- ja urheilukaupat sijaitsevat usein kalliilla vuokrapaikoilla.

– Nämä kalliit vuokrat joudutaan maksamaan, vaikkei myyntiä olisikaan. Ennestäänkin vaikeuksissa painivan alan yritysten kassat ovat ohuet. Vararikot näyttävät väistämättömiltä ja tämä tulee heijastumaan koko kaupunkikuvaan, kertoo toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

– Nyt vähintään yksi myyntisesonki jää kokonaan väliin ja samalla myös myyntitulot.

Jo tiedossa olevat lomautukset syövät suomalaisten ostovoimaa rankasti ja vaikuttavat nimenomaan muodin kulutukseen, mikä edelleen heikentää alan yritysten mahdollisuuksia selviytyä.

30 000 euron ostovelat huolettavat yrittäjää

Huhtikuusta kesäkuun puoleen väliin lieksalaisessa Kenkä Evitassa tahkotaan normaalioloissa kolmasosa vuoden liikevaihdosta, kun asiakkaat ostavat kesäksi sandaaleja ja kesäkenkiä.

– Ikinä emme ole tehneet niin montaa nollamyyntipäivää kuin nyt kuluneina kahtena viikkona. Verkkokauppa on myös todella hiljainen, Kenkä Evitan yrittäjä Sari Nuutinen kertoo.

– Jos olisi kyse vain vuokrista ja omasta palkasta, niin en olisi niin huolissani. Mutta siihen lisätään 30 000 euron ostovelat. Olemme suorastaan lirissä.

Monet rajoitustoimet on määrätty jatkuvaksi toukokuun puoleenväliin, ja mahdollista on, että rajoitukset jatkuvat vielä pidempään. Tämä tarkoittaisi, että muotikaupan sesonkitavarat jäävät myymättä.

– Ostovelkojen lisäksi minulla on kiinteät kulut, eikä vuokranantaja ole vielä tullut vuokrassa vastaan. Tilanteemme on poikkeuksellisen vaikea, koska meidän pitäisi saada heinäkuun loppuun kasattua rahat ostovelkoihin. Ja jos aikoo jatkaa kauppaa, pitää ottaa vastaan talviennakot. Peruin jonkun verran talviennakoita.

Ennakkotilaukset tehdään tavallisesti jo vuotta aiemmin.

Eläkemaksuihin tarvitaan helpotusta – ”Ei pystytä palkkaakaan nostamaan”

Tavarantoimittajat ovat luvanneet viisi vuotta kenkäkauppias-yrittäjänä toimineelle Nuutiselle kuukauden maksuaikaa.

Sari Nuutinen on hakenut koronakriisin vuoksi lähes seisahtaneen myynnin vuoksi väliaikaista työttömyysturvaa, ja hän aikoo hakea kuntien myöntämää yksinyrittäjätukea heti, kun haku aukeaa.

– Odottaisin eläkemaksuihin helpotusta, kun emme saa palkkojakaan maksettua. Mietin konkurssia yhtenä vaihtoehtona. Me pienet yrittäjät teemme tätä työtä suurella sydämellä ilman euronkuvia silmissä. Minusta tuntuu kuin pettäisin asiakkaat, jos joudun lopettamaan.

Kuva: Kenkä Evita

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi