Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.5.2017 klo 19:44
Uutinen

Nyt se on tutkittu: Näin älykello tehostaa työpäivääsi

Älykello ei ole vielä saavuttanut läheskään yhtä suurta suosiota kuin älypuhelin. Rannelaitteesta on kuitenkin tutkittua hyötyä työtehon lisäämisessä.

Oulun yliopistossa on tutkittu, miten älykello muuttaa mobiililaitteiden käyttäjien tottumuksia. Tulosten perusteella älykellon omistajat vilkuilevat laitetta useammin kuin älypuhelinta, mutta selvästi lyhyempiä aikoja.

Tutkimuksen valossa mobiililaitteen vilkuilemiseen käytetty kokonaisaika väheni merkittävästi niillä, jotka käyttivät älykelloa. Tutkimusryhmä vilkaisi kelloaan 140 kertaa päivässä. Älypuhelimen kohdalla vastaava määrä oli 60 kertaa, mutta aikaa käytettiin kerrallaan jopa yli kolme minuuttia, kun älykellon kohdalla vastaava aika oli parikymmentä sekuntia.

Älykellon näytölle saa tiedot puheluista, viesteistä ja sovellusten ilmoituksista. Esimerkiksi whatsapp-viestin voi lukea suoraan kellon näytöltä ja tarvittaessa kellosta voi lähettää etukäteen kirjoitetun pikavastauksen.

Työskentelyn tehostaminen vaatii, että älykellon vilkaisu ei johda älypuhelimen kaivamiseen taskusta tai laukusta. Käyttäjä voi tarkistaa viestin älykellon näytöltä ja päättää, vaatiiko se välitöntä vastaamista. Jos ei, työt voivat jatkua lähes taukoamatta.

Älylaitteiden käyttöön keskittynyt tutkimus tehtiin Oulun yliopistossa. Tutkimuksessa tarkkailtiin vapaaehtoisten käyttäjien älylaitteita kuuden kuukauden ajan. Älykellon käyttäjiä mukana oli yli 300 ja älypuhelinten käyttäjiä yli 400. Oulun yliopiston lisäksi tutkimuksessa olivat mukana Dartmouthin korkeakoulu ja Melbournen yliopisto.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi