Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Varo tekstiviestihuijausta!
Haittaohjelma on kohdistettu Android-laitteille ja sen tavoitteena on viedä rahaa uhrin verkkopankista. Tekstiviestit saapuvat myös muihin laitteisiin, mutta sovelluksen asennus ei toimi esimerkiksi iPhonella. Kuva: Getty Images
3.5.2024 klo 12:31
Uutinen

Nyt tuli varoitus, joka on syytä ottaa vakavasti: ”Ohjataan asentamaan haittaohjelma Androidille”

Kyberturvallisuuden viranomainen varoittaa tekstiviesteistä, joiden ohjeiden noudattamisella voi olla vakavat seuraukset.

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa haittaohjelman levitykseen pyrkivistä suomenkielisistä tekstiviesteistä. Niissä pyydetään soittamaan palvelunumeroon, josta käyttäjää ohjataan asentamaan Android-laitteelle haittaohjelma. Viranomaisen mukaan kyseinen puhelinnumero vaikuttaa kotimaisen teleoperaattorin tai paikallisverkon numerolta.

Haittaohjelma on kohdistettu Android-laitteille ja sen tavoitteena on viedä rahaa uhrin verkkopankista. Tekstiviestit saapuvat myös muihin laitteisiin, mutta sovelluksen asennus ei toimi esimerkiksi iPhonella.

Kyberturvallisuuskeskus neuvoo käyttäjiä sivuuttamaan kyseiset viestit. Älypuhelimeen ei myöskään pidä asentaa virallisen sovelluskaupan ulkopuolista sovellusta.

”Jos asensit kyseisen sovelluksen, ota heti yhteys pankkiisi vahinkojen rajaamiseksi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus”, viranomainen varoittaa tiedotteessaan.

Tavoitteena varastaa rahaa

Tekstiviesteissä kerrotaan, että viestin vastaanottajalla on perintävaatimus tai outoja tilitapatumia. Viestit lähetetään yrityksen nimissä.

Palvelunumeroon soittaneille käyttäjille on kerrottu, että kyseessä on todennäköisesti petos ja laitteelle tulisi tehdä suojaustoimenpiteitä. Soittajalle on puhelun aikana lähetetty toinen tekstiviesti, jonka linkistä tarjotaan ladattavaksi virustorjuntaohjelmistoksi naamioituva haittaohjelma. Kyberturvallisuuskeskuksen saamien ilmoitusten mukaan kohteita on kehotettu lataamaan McAfee-sovellus. Latauslinkki tarjoaa Android-laitteille tarkoitetun, sovelluskaupan ulkopuolelta ladattavan .apk-sovelluksen asentamista.

Kyseessä ei kuitenkaan ole virustorjuntaohjelmisto vaan puhelimeen asennettava haittaohjelma. Haittaohjelman avulla rikollinen pääsee käsiksi puhelimen sovelluksiin ja viesteihin, myös verkkopankkiin. Haittaohjelman avulla pyritään varastamaan rahaa uhrin verkkopankista.

Toimi näin, jos asensit haittaohjelman

  • Ota yhteys pankkiin. Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole heti yhteydessä pankkiisi vahinkojen rajaamiseksi.
  • Palauta laite tehdasasetuksiin. Varmuuskopiosta palauttamisessa pitää varmistaa, että laitteelle palautetaan varmuuskopio joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista. Joissakin tapauksissa tehdasasetuksille palauttaminen ei välttämättä ole mahdollista. Jos tehdasasetuksille palauttaminen ei toimi, Kyberturvallisuuskeskus suosittelee ottamaan yhteyttä laitteen myyjään.
  • Suojaa käyttäjätilisi. Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluhin haittaohjelman asentamisen jälkeen.
  • Tee rikosilmoitus poliisille. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus