17.11.2023 klo 09:54
Uutinen

Olemmeko me liian kiireisiä?

OLEMMEKO me nykyajan ihmiset liian kiireisiä? Voisin sanoa että kyllä, toisinaan olemme.

No joo, kuinkahan paljon aiheutamme sitä ihan itse. Paljon aiheutamme itse ja vielä niin, että emme edes huomaa olevamme sen aiheuttajia.

Kun olet riittävän töykeä, voit ohittaa jonossa ja voitat useita sekunteja tai jopa minuutteja, aiheutat mielipahaa niille, keitä ohitat. Kun olet myöhässä, vaikka tapaamisesta, pahoittelet että myöhästyt vähän (oli niin kovat ruuhkat), mutta lupaat kiirehtiä asiassa.

Kiireet eivät lopu koskaan.

Jos luulet, että sitten myöhemmin elämässäsi tai muutoin sinulla on aikaa, erehdyt. Ja vielä: jos kuvittelet, että ”sitten eläkkeellä”. Hehe. Sitten ne kiireet vasta alkavat.

”Pitää katsoa kalenterista”, vastasi äitini, kun kysyin aikatauluja. Hän oli jäänyt ansaitulle eläkkeelle tehtyään yli 40 vuoden työuran Oy Nokia Ab:n palveluksessa. Tuosta on jo 20 vuotta aikaa. En tajunnut heti, miksi pitää katsoa kalenterista, mutta nyt tajuan.

Itselläni on neljä eri yritystä, joissa olen omistajan roolissa ja vetovastuussa. Harrastan myös hyvin syvällistä pohdintaa aina, kun vain ehdin useimmiten kalastellen tai metsässä sen antimia keräillen. Kun olen veden äärellä tai metsässä, kiireet hetkeksi tuppaa unohtua. Nyt istun sohvalla ja katson jääkiekkopeliä toisella silmällä ja toisella luen kirjoittamaani tekstiä.

Lapset kysyvät aina viisaammin kuin me aikuiset. Voitko auttaa? Voitko leikkiä? Tehdäänkö jotain? Voinko mennä kaverille? He harvoin kysyvät, että ehditkö?

Mistä sitten tunnistaa, olenko minä kiireinen? Jos kirjoitat päivän tekemiset päiväkirjaan tai kalenteriin, saatat sen sieltä havaita. Erätauko on päättymässä, peli jatkuu, nyt täytyy panna töpinäksi, että ehtii kirjoittaa loppuun. Tuleekohan paljon kirjoitusvirheitä? No, kai se toimitus ne korjaa. Kunnolla en ajan puutteen vuoksi ehdi kirjoittaa, mutta aina kahteen kertaan kyllä.

Hei, koska en ehdi kirjoittaa enempää, mieti itse omia kiireitäsi joko rauhassa tai kiirehtien. Nyt on pakko lopettaa, että ehdin katsoa ratkaisuerän. Kiitos, jos ehdit lukea ja pysähtyä kiireiltäsi.

Kiireetöntä alkutalvea kaikille!

P.S. Huomenna on tosi kiireinen päivä lumihommissa kolmella eri kiinteistöllä. Ettei vain lumet ehdi sulaa ennen kolaa, lapiota ja mönkijää.

Petri Tannermaa
Kirjoittaja on Nokian Yrittäjien varapuheenjohtaja