Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä notkahti
Ilmalämpöpumpun hankintahinta voi laskea. Kuva: Getty Images
26.1.2024 klo 11:16
Uutinen

Oletko hankkimassa ilmalämpöpumppua? Hyviä uutisia: ”Kuluttaja saa nyt halvemmalla”

Lämpöpumppujen heikentyneen kysynnän arvellaan laskevan asennuskustannusten hintoja.

Suomen lämpöpumppumarkkinoilla on käynnissä täyskäännös. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen tuoreiden tietojen perusteella viime vuonna myytiin vajaat 120 000 lämpöpumppua. Tämä tarkoittaa 40 prosentin myynnin laskua vuoden 2022 huippulukemista. Vuonna 2022 myynti puolestaan nousi 50 prosentilla.

– Viime vuoden tolkuttoman nousun jälkeen oli odotettavissa, ettei samoihin lukuihin päästä, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoo.

Syyt ovat tutut: inflaatio, korkojen nousu ja rakentamisen pysähtyminen.

– Ei tämä ole suuri yllätys eikä pettymys, mutta isompia lukuja olisi kiva näyttää, Hirvonen myöntää.

Maalämpöpumppusektori oli ainoa, joka pysyi 12 000 pumpun asennusmäärällä vuoden 2022 tasolla.

”Viime vuoden tolkuttoman nousun jälkeen oli odotettavissa, ettei samoihin lukuihin päästä.”

Jussi Hirvonen, SULPU ry

”Öljylämmitystä rankaistaan lisää”

Suomalaisten innostus pumppuja kohtaan on Hirvosen mukaan laskussa, mutta vain tilapäisesti.

– Energiatehokkuuden lisääminen puoltaa jatkossakin ilmalämpöpumppujen hankintaa. Toisaalta pian on edessä vaihe, jossa vanhoja pumppuja aletaan vaihtaa isoissa määrissä uusiin.

Suomessa on Lämpöpumppuyhdistyksen mukaan 1,5 miljoonaa lämpöpumppua, joiden käyttöikä tulee pian täyteen. Ilmalämpöpumpun käyttöikä on noin 15 vuotta ja maalämpöpumpun 20 vuotta. Puolet Suomen pientaloista on vielä pumputtomia.

Öljylämmityksen käyttö laskee Hirvosen mukaan vääjäämättä.

– Nyt Suomessa alkaa olla 100 000 öljylämmitystaloa, joissa on tehty lämmitysremontti. Jäljellä on vielä toiset 100 000 öljylämmitystaloa, jotka pääsääntöisesti tullaan korvaamaan jonkun tyyppisellä lämpöpumpulla tämän vuosikymmenen aikana. Öljylämmityksen hinnallinen kilpailukyky on nykyisin jo erittäin huono ja uskon, että sitä rankaistaan tulevaisuudessa lisää. Ennustan, että tämän vuosikymmenen aikana öljylämmityksestä luovutaan kaikissa pientaloissa, jotka jäävät asutuiksi.

Pumpun hankinta halpenee

Hirvosen mukaan lämpöpumppujen kysynnän heikentyminen on hyvä uutinen niille, jotka ovat nyt tekemässä energiaremonttia.

– Nyt kun lämpöpumppujen hankintahintoja pystyy kilpailuttamaan ja alan ammattilaisilla on töitä vähemmän, uskon, että kuluttaja saa tällä hetkellä pumpun vähän halvemmalla kuin vuosi sitten, Hirvonen sanoo ja viittaa työn hintaan. Itse pumppujen hintoihin ei ole luvassa merkittäviä muutoksia.

”Maalämpö tulee halvemmaksi hintapiikeissä.”

Jussi Hirvonen

Maalämmössä muhii uusi trendi

Tammikuun aikana on koettu isoja piikkejä pörssisähkön hinnassa. Kalleimmillaan pörssisähkö on huidellut jopa parissa eurossa.

Hirvosen mukaan sähkön hintapiikit voivat suosia jatkossa maalämmön valintaa ilmalämpöpumpun sijasta.

– Maalämpö tulee halvemmaksi hintapiikeissä. Jos pörssisähkön hinnat vaihtelevat jatkossakin voimakkaasti, maalämmön suosio voi nousta.

Tällä hetkellä maalämpöpumppuja on hyvin saatavilla. Takavuosien komponenttipula ja heikko saatavuus on taakse jäänyttä elämää.

Suomeen asennettuun 1,6 miljoonaan lämpöpumppuun on investoitu Lämpöpumppuyhdistyksen tietojen mukaan yhdeksän miljardia euroa. Pumput tuottavat jo parikymmentä prosenttia Suomen rakennusten lämmityksestä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen