17.12.2018 klo 12:29
Uutinen

Onko 300 euroa liikaa älypuhelimesta? Tässä kolme edullista tärppiä jouluostoksille

Alle 300 erurolla saa varsin pätevän älypuhelimen, jonka ominaisuudet riittävät myös aktiiviselle käyttäjälle.

Vaikka älypuhelinten keskihinnat ovat nousseet ja kalliimpien mallien hinnat kipuavat yli tuhanteen euroon, tarjolla on myös kohtuuhintaisia ja silti ominaisuuksiltaan monipuolisia laitteita. Tällaiset älypuhelimet soveltuvat myös työkäyttöön, jos käyttäjä ei näe tarpeelliseksi panostaa satoja euroja markkinoiden parhaisiin mobiilikameroihin ja kokee pärjäävänsä hieman vaatimattomammalla prosessorilla ja pienemmällä määrällä muistia.

Prosessoriteho ei ole tavallisesti rajoite, ellei puhelinta käytetä mobiilipelaamiseen. Peruskäyttäjälle keskihintaluokan tai sitä edullisempien älypuhelinten prosessori on nopeudeltaan riittävä.

Sama pätee keskusmuistin määrään. Vaikka markkinoilla on jo 10 gigatavun keskusmuistilla varustettuja puhelimia, peruskäyttäjä ei hyödy mitenkään tällaisista muistimääristä. Enemmän merkitystä on esimerkiksi akun kestolla. Myyjältä kannattaakin tiedustella, riittääkö puhelimen akussa potkua yhdeksi työpäiväksi.

Huawein uutuus myyntiin tänään

Listasimme kolme älypuhelinmallia, jotka tarjoavat houkuttelevan ominaisuus-hintasuhteen.

Tuorein tulokas edulliseen hintaluokkaan on Huawei P Smart 2019, joka tulee myyntiin Suomessa tänään 17. joulukuuta. Puhelimen hinta on 249 euroa. Laitteen edeltäjä on P Smart, joka osoittautui suosituksi Suomessa.

P Smartin uuteen painokseen on asennettu suurempi näyttö (6,21 tuumaa), jossa on monesta nykypuhelimesta tuttu lovi näytön yläreunassa. Pintamateriaali on vaihtunut muoviin aoikaisemman alumiinin sijasta. Toisin kuin monissa kalliimmissa puhelimissa, P Smartista löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Sormenjälkilukija löytyy laitteen takaa. Laite toimitetaan uusimmalla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmällä.

P Smartin 64 gigan tallennustilaa voi kasvattaa muistikortilla.

Nokia 6.1 pätee kameroilla

Nokia 6.1:n saa jo alle 200 eurolla, mutta hinnan ei kannata antaa hämätä. 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin tarjoaa muun muassa 4K-videokuvausominaisuuden.

Laitteen erikoisuus on kuvausmoodi, jossa voi kuvata samaan aikaan laitteen etu- ja takakameralla. Laite pitää yllä takavuosien Nokia-puhelinten hyviä kuvausominaisuuksia. Megapikselivertailussakaan 6.1 ei merkittävästi häviä kalliimmille, sillä takakamerassa on 16 ja etukamerassa 8 megapikseliä.

Nokia on ulkoisesti arvokkaan näköinen puhelin, joskin hieman kulmikas. Muotokieli viehättänee eniten niitä, jotka pitivät takavuosien Nokia-puhelimista.

Samsung Galaxy A6+:ssa kaksi takakameraa

Samsung esitteli keväällä Galaxy A6+ -mallin, jonka hinta sijoittuu tällä hetkellä täpärästi alle 300 euroon.

Kaksoiskamera on tuttu näky monessa keskihintaluokan ja sitä kalliimmassa älypuhelimessa. Galaxy A6+ tarjoaa käyttäjälle 16 ja 5 megapikselin takakamerat. Etukamerassa megapikseleitä on peräti 24. Kuvia katsellaan 6-tuumaiselta näytöltä.

Tallennusmuistin määrä on nykymittapuun mukaan melko vähäiseltä kuulostavat 32 gigatavua, mutta onneksi muistikapasiteettia voi laajentaa microSD-muistikortilla.

Puhelin toimitetaan Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmällä.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi