25.8.2017 klo 09:42
Uutinen

Onko Samsungin huippu-uutuus yli 1000 euron investoinnin arvoinen? On, jos haluat käyttää puhelinta kynällä

Samsung Galaxy Note8 on suunnattu bisnes-käyttäjille ja liikkuvan työn tehostamiseen. Yli tuhannen euron hinta saattaa kuitenkin pelottaa. Onko sille katetta?

Samsungin keskiviikkona julkaistu huippu-uutuus on saanut erinomaisia arvioita, mutta samalla kritiikkiä kovasta hinnastaan. Suomessa Galaxy Note8 on ennakkotilattavissa 1029 euron hintaan.

Kansainvälisissä arvioissa hintaa on pidetty kalliina verrattuna muihin markkinoiden huippupuhelimiin. Toisaalta myös Applen iPhone-mallistossa on nähty vastaavia hintoja.

Amerikkalainen The Verge -teknologiasivusto pitää hintaa perusteltuna puhelimen kohderyhmää ajatellen. Moni on valmis maksamaan työpuhelimestaan yli 1000 euroa. Toisaalta moni yritys ostaa puhelimen työntekijälleen.

Galaxy Note8:n käyttäjät ovat enimmäkseen liikkuvaa työskentelyä suosivia, joilla on käyttöä myös puhelimen mukana tulevalle stylus-kynälle. Se helpottaa esimerkiksi luonnostelua ja muistiinpanojen tekemistä. Puhelin toimii siis sähköisenä lehtiönä. Kynä miellyttää etenkin niitä, jotka eivät halua tehdä muistiinpanoja älypuhelimen virtuaalinäppäimistöllä. Galaxy Note8 on edelleen harvoja älypuhelimia, joiden mukana toimitetaan stylus.

Hintaa voi perustella edistyneillä ominaisuuksilla, mutta ei täysin. Galaxy Note8 on toki kaikilla mittareilla huippupuhelin, mutta monet sen ominaisuuksista löytyvät selvästi edullisemmista älylaitteista. Jos Galaxy Note8:n teknisiä ominaisuuksia vertailee kilpailijoiden kalleimpiin Android-puhelimiin, tekniset erot eivät ole kovin suuria.

Samsungin huippuosaamista nähdään etenkin upeassa kosketusnäytössä, jota arvostavat ovat todennäköisesti valmiita maksamaan siitä hieman ekstraa. Toinen kilpailuetu on puhelimen takana olevassa kaksoiskamerassa, jonka molemmissa kennoissa on optinen kuvanvakaaja.

Ennakkotilaajan kannalta hintaa on helpompi puolustella, sillä kaupan päälle saa DeX-telakan, jonka avulla puhelimesta tulee täysiverinen pöytätietokone. Telakkaan voi liittää näppäimistön, ulkoisen näytön ja hiiren.

Samsungin hinnoittelupolitiikka on mielenkiintoinen aikana, jolloin ylemmän keskihintaluokan puhelinten ominaisuudet lähentyvät nopeasti lähes 1000 euron älypuhelimia. Galaxy Note8 saavuttaa tuskin massojen suosiota, mutta omassa kohderyhmässään sitä on vaikea ohittaa. Etenkään, jos kriteerinä on stylus-kynä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi