21.11.2017 klo 11:59
Uutinen

Onko työntekijäsi ollut perhevapaalla kevään jälkeen? – Olet oikeutettu korvaukseen

Työnantajat ovat hakeneet uutta perhevapaakorvausta vasta vähän. Kela on varautunut korvaamaan työnantajille noin 30 000 äidin perhevapaista aiheutuneita kustannuksia vuosittain.

Perhevapaakorvaus koskee perhevapaita, joissa ensimmäinen äitiysrahapäivä tai adoptioäidin vanhempainrahapäivä on ollut 1. huhtikuuta 2017 tai sen jälkeen.

– Tieto 2 500 euron perhevapaakorvauksesta ei ehkä vielä ole tavoittanut kaikkia työnantajia, arvioi suunnittelija Heidi Johansson Kelasta.

Ensimmäisillä perhevapaakorvaukseen oikeutetuilla työnantajilla on kuitenkin vielä hakuaikaa jäljellä. Hakemusten määrä on ensimmäisen puolen vuoden aikana kasvanut joka kuukausi.

Kelassa on ratkaistu touko–lokakuun aikana lähes 4 000 perhevapaakorvaushakemusta. Toukokuussa ratkaistiin 100 hakemusta, lokakuussa jo yli 1000.

Naisvaltaisen alan yrittäjä kiittelee perhevapaakorvausta

Hoiva-alan yrittäjä Anne Kangas on iloinen perhevapaakorvauksesta. Noin 140 työntekijän työnantajana ja naisvaltaisen alan yrittäjänä hän on toivonut sitä pitkään.

– Kyllähän lapsia pitää voida hankkia, tietenkin, eikä siitä saisi tulla taloushuolia työntekijälle eikä yrittäjälle, toteaa Kangas Kelan verkkolehden haastattelussa.

Perhevapaa- ja vuosilomakustannuskorvaus hakuun samaan aikaan

Työnantaja voi hakea 2 500 euron perhevapaakorvausta kustannuksista, jotka aiheutuvat naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta. Korvauksen edellytyksenä on, että työnantaja maksaa äitiysvapaan tai adoptioäidin vanhempainvapaan ajalta palkkaa vähintään kuukauden.

Hakuaikaa on 6 kuukautta vanhempainpäivärahakauden jälkeen eli käytännössä hakuaika on sama kuin vuosilomakustannuskorvauksella.

– Molemmat työnantajaetuudet voi siis näppärästi hakea samaan aikaan, muistuttaa Johansson.

Lisätietoa perhevapaakorvauksesta Kelan sivuilta

toimitus (at) yrittajat.fi