28.6.2018 klo 16:08
Uutinen

Operaattorien kisa kiristyy: Listasimme 5 asiaa, miten hyödyt huippunopeasta 5G-verkosta

Elisan avaama maailman ensimmäinen 5G-verkko viitoittaa tietä lähitulevaisuudessa yleistyville supernopeille mobiiliyhteyksille, Mutta mitä käytännön hyötyä 5G:stä on?

Eilen uutisoitiin teleoperaattori Elisan avaamasta maailman ensimmäisestä kaupallisesta 5G-verkosta, joka otettiin käyttöön Suomessa Tampereella ja Virossa.

Alkuvaiheessa 5G:tä tarjotaan uusia digitaalisia palveluita tarjoaville yrityksille. Kuluttajien käyttöön ei ole vielä myynnissä sopivia päätelaitteita, vaikka niitä on testattu jo pitkään.

Elisalla on Tampereella väliaikainen lupa 5G-verkolleen. Varsinaisia verkkolupia ei ole vielä jaettu. Elisan järjestämässä demotilaisuudessa selvisi, että verkon nopeus nousee käytännössä 2,2 gigabittiin sekunnissa. Elisan mukaan 5G:llä päästään noin kymmenkertaisiin nopeuksiin nykyiseen 4G-verkkoon verrattuna. Nopeuksien odotetaan kasvavan vielä nykyisestä, sillä tässä vaiheessa 5G käyttää osittain 4G-tekniikkaa.

Mitä hyötyä? 5 asiaa

Kysyimme Elisan verkkojen osastopäälliköltä Eetu Prieurilta, mitä käytännön hyötyä 5G-verkko tuo tullessaan yrittäjille.

1. 5G:n nopeudet kymmenkertaistuvat 4G:stä. Mahdollistaa raskaidenkin sovellusten käytön sujuvasti.

2. 5G:n viive putoaa kymmenesosaan nykyisestä 4G:stä. Se mahdollistaa erityyppiset etäohjaukset reaaliaikaisesti sekä myös virtuaalitodellisuuden.

3. 5G on merkittävästi 4G:tä luotettavampi. Tämän ansiosta kriittisetkin sovellukset voidaan siirtää mobiiliverkon päälle.

4. 5G tukee esineiden internetin laitteiden suurta määrää sekä jopa useiden vuosien akunkestoa. Se mahdollistaa valtavan tietomäärän keräämisen sensoreiden avulla kustannustehokkaasti ja huoltovapaasti.

5. 5G tukee palvelu- ja asiakaskohtaista räätälöintiä. Sen myötä on mahdollista toteuttaa eri tyyppisiä kohdennettuja tai rajattuja sovelluksia ja palveluita.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi