9.1.2018 klo 15:09
Uutinen

Ostaisiko työn ulkoa vai palkkaisiko työntekijän? Näin vastaa yrittäjä

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on monelle yrittäjälle peikko. Graafisen alan yrittäjän mukaan ihannetilanteessa työntekijäsi ajattelisi kuin yrittäjä. Mutta tämä ei ole todellisuutta.

– Yksinkertaisesti työsuorituksen ostaminen muualta vaatii itseltäni vähemmän työtä kuin töiden delegoiminen omalle työntekijälle, graafista ja visuaalista suunnittelua tekevän Kissaniitty Oy:n yrittäjä Milla Kissaniitty sanoo.

Kissaniityn mukaan usein puhutaan siitä, että ihannetilanteessa työntekijäsi ajattelisi kuin yrittäjä.

– Näin ei ole. Kun ostan työn toiselta yrittäjältä, niin tiedän, että se on tehty hyvin. Jos työntekijäni tekee jonkun työn, joudun todennäköisesti tarkistamaan, että se on oikein. Minä olen kuitenkin vastuussa asiakkailleni.

Työ ostetaan mieluummin toiselta yrittäjältä

Facebookin Naisyrittäjät-ryhmässä keskustelua herätti 2. tammikuuta Aamulehdessä ilmestynyt Vieraskynä-kirjoitus, jossa kirjoittaja kertoo, miksi yrittäjä ei palkkaa työntekijää.

– Ei yrittäjä palkkaa työntekijöitä silloin, kun siihen kannustetaan tai sitä palkkaamista erityisesti tuetaan. Yrittäjä palkkaa ihmisiä, kun hänellä on niin paljon töitä, että hän tarvitsee uusia työntekijöitä. Ihmisten palkkaaminen ei siis ole mikään tavoite. Se on seuraus siitä, että yritys on onnistunut kasvattamaan kannattavaa liikevaihtoaan, Harri Vuorenpää kirjoittaa Aamulehdessä.

Vuorenpää väittää, että jos yrittäjä saa ostettua haluamansa työn, oli se sitten mikä tahansa, toiselta yrittäjältä, hän myös hyvin todennäköisesti niin tekee.

– Miksi? Koska toiselta yrittäjältä ostettaessa yrittäjä ei osta työtä, hän ostaa tuloksen.

Helsinkiläinen yrittäjä Milla Kissaniitty on samaa mieltä Vuorenpään kanssa, että pienyrittäjän vaakakuppi kääntyy useimmiten toisen yrittäjän puoleen. Kissaniitty ei osallistunut kommentointiin kyseisessä Facebook-keskustelussa. Kissaniityllä on osa-aikainen työntekijä graafisen suunnittelun yrityksessä. Hänellä on miehensä kanssa myös kotisiivousta tekevä yritys.

– Ei kukaan osa-aikainen työntekijä ole niin monitaitoinen velho, joka osaisi tehdä kaikkea. Joudun joka tapauksessa ostamaan ulkopuolisia palveluita tai sitten kouluttamaan työntekijän johonkin tiettyyn hommaan, vaikka markkinointiin. Kun työntekijä on koulutuksessa, se syö minulta paljon resursseja. Silloin työntekijä on poissa töistä.

Työn kausiluonteisuuden takia moni ei palkkaa ulkopuolisia

Hän palkkasi osa-aikaisen työntekijän vuonna 2015 palkkatuella. Työntekijä oli entuudestaan tuttu.

– Palkkatuki oli hyvä apu, riskitön vaihtoehto pienyrittäjälle. Sen avulla pääsin kokeilemaan, että miten oikein menee. Tukijakson jälkeen vakinaistimme hänet. Tuki oli ihan merkittävänkokoinen, Milla Kissaniitty kertoo.

Hän kertoo, että kotisiivoukseen hän ei ole puolisonsa kanssa löytänyt työntekijää, vaikka etsitty on.

Kissaniitty kokee, että julkisuudessa aktiivimallista käydyssä keskustelussa välillä yrittäjiä syytetään siitä, etteivät he palkkaa työntekijöitä.

– Alallani työn tarve on hirveän vaihtelevaa, kesällä voi olla viikkotolkulla hiljaista tai tilanne voi vaihdella päivittäin. Epävarmuus ja kausiluonteisuus voi aika monella yrittäjällä vaikuttaa siihen, etteivät he uskalla palkata.

Lisäksi pienyrittäjälle työntekijän mahdolliset pitkät sairaslomat ja perheenperustamiset ovat taloudellisesti raskaita.

Jos mielit työnantajaksi, katso tämä hanke

Yrittäjästä työnantajaksi -hanke kestää vuoden 2018 loppuun. Sen tavoitteena on kehittää ensimmäistä työntekijäänsä palkkaavien yksinyrittäjien työnantajataitoja ja rekrytointiosaamista. Työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämä hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa.

Valitut palveluntuottajat, joihin yritykset voivat jo ottaa yhteyttä ovat: Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa: Suomen Yrittäjäopisto, Häme: Hyria, Kaakkois-Suomi ja Varsinais-Suomi: Tamora, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo: Anakom, Uusimaa ja Lappi: Turre Legal sekä Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Satakunta: Arffman Consulting.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi