Oulun rankkasade oli poikkeuksellisen raju
Oulun ukkonen oli poikkeuksellisen raju. Kuva: Getty Images
17.8.2022 klo 13:08
Uutinen

Oulun kaatosade sai lattiat lainehtimaan Citymarketissa – Asiakkaat kauhistelivat vedentuloa

Citymarket-kauppias säästyi pahimmalta, mutta pelkää, että vastaavat sääilmiöt yleistyvät.

Oulussa koettiin tiistaina poikkeuksellisen kova ukkosrintama, jonka seurauksena vettä tuli kirjaimellisesti saavista kaatamalla ja salamointi oli harvinaisen voimakasta. llmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoi Iltalehden haastattelussa, että Oulunsalon havaintoasemalla satoi illalla kahdeksan ja yhdeksän välillä peräti 43,6 millimetriä tunnissa.

Ruskon kaupunginosassa sijaitsevassa Citymarketissa lattiat lainehtivat, kun sadevesiviemärit eivät pystyneet rankkasateen mukana.

– Aloitimme torjuntatyöt heti, joten vältyimme pahimmalta. Eilen kyllä kävi mielessä, että tarvitseeko paikalle tilata pelastusyksikkö. Selvisimme kuitenkin omalla porukalla, ulkoistetun kiinteistönhuollon ja viemärikuivatusyksikön kanssa, kauppias Raimo Pudas kertoo. Hänen työpäivänsä venyi pitkälle iltaan, koska tilojen kunto oli varmistettava ennen kaupan sulkemista.

Pudas kiittelee sitä, että kaupan irtaimisto näyttää säästyneen ainakin pahimmilta vahingoilta. Vettä ei päässyt esimerkiksi elintarvikkeisiin vaan se ohjautui luonnollista reittiä pois. Hän kiittelee kiinteistön huollosta vastaavan Lassila & Tikanojan toimintaa.

– Tällaisissa tilanteissa on aina riski. Vesi pääsi aika pian sateen alettua myös asiakastiloihin. Tilanne oli kaiken kaikkiaan poikkeuksellinen, Pudas kertoo.

Kerroimme heinäkuussa, miten yllättäviin riskeihin kannattaa varautua ja mitä vakuutukset korvaavat.

Sääilmiöt mietityttävät

Jatkotoimet ovat parhaillaan käynnissä, sillä Pudas ei vielä keskiviikkoaamuna esimerkiksi tiennyt, onko runsas salamointi aiheuttanut vikoja laitteisiin.

– Vettä ei ole enää lattialla, kuivasimme illalla kaiken, mitä pystyimme. Onneksi kiinteistön ilmankuivaustekniikka on hyvä. Toki joudumme vielä käsin työstämään kaikki paikat ja varmistamaan, ettei vettä ole missään.

Asiakkaat reagoivat Pudaksen mukaan rauhallisesti, vaikka osa kauhisteli vedentuloa. Asiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi liiketilaan tuotiin liukkaudesta muistuttavia tiedotteita, joilla pyrittiin estämään liukastumisia märällä lattialla.

Ruskon Citymarketia on laajennettu kahdesti viime vuosina. Pudas tuli kauppiaaksi viime maaliskuussa. Hän uskoo, että vastaaviin ilmiöihin täytyy varautua yrityksissä yhä paremmin.

– Illalla keskustelimme rakennuttajakonsultin kanssa, ovatko ääri-ilmiöt yleistymässä. Kiinteistöjen huollossa täytyy ottaa huomioon yhä tarkemmin, että rakennukset kestävät valtavat hetkelliset vesisateet ja lumentulon.

Virtapiikit rikkoivat autopesurin

Salamointi aiheutti harmia Haukiputaalla toimivan Autopesula Express Oy:n yrittäjälle Jaakko Barckille.

– Ukkonen aiheutti nopeita sähkökatkoja, joiden aikana virta meni päälle ja palasi takaisin lyhyillä aikaväleillä. Se hajotti autopesukoneen muuntajan, Barck kertoo.

Hän selvittää parhaillaan huollon kanssa, miten toimintaa voidaan jatkaa.

– Etsimme varaosaa Suomesta, mutta jos sitä ei täältä löydy, joudumme tilaamaan muuntajan Saksasta. Parhaimmillaan pääsemme pesemään autoja jo tällä viikolla.

Vastaavaa ei ole tapahtunut Barckin neljän vuoden pesulayrittäjyyden aikana.

– Kaikki laitteet ovat nykyään mikroprosessoriohjattuja. Ne eivät kestä nopeita virran sulkuja.

Pauli Reinikainen