28.1.2021 klo 06:46
Uutinen

Outokummun Yrittäjät pääsivät finaaliin

Outokummun Yrittäjät pääsivät valtakunnalliseen finaaliin kisaamaan Vuoden paikallisyhdistys -tittelin voitosta. Yhdistys on 100–200 jäsenen sarjassa ehdolla Vuoden 2020 parhaaksi paikallisyhdistykseksi.

Finaalissa on viisi paikallisyhdistystä ja voittaja tullaan julkistamaan 29. tammikuuta Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa.

Outokummun Yrittäjiä vuoden luotsannut puheenjohtaja Mika Nevalainen hehkuttaa, että Outokumpu on hyvä paikka yrittää.

– Kun perheet ja yritykset pohtivat sijoittumistaan, niin Outokummussa on asuminen halpaa, ystävällisiä ihmisiä, täällä on hyvät mahdollisuudet harrastaa vaikkapa avantouintia ja hiihtoladut ovat äärellä. Särkiselän luontokeskus on avoinna kaikille, meiltä löytyy Pohjois-Karjalan valikoimaltaan laajin ampumarata, uimahalli, urheilutalo, uusi Kummun koulu, luettelee Mika.

Outokumpu on väkilukuun suhtautettuna Suomen teollistuneimpia kaupunkeja.

– Täältä löytyy menestyneitä metalliyrityksiä. Kevään aikana minulla onkin tarkoitus vierailla teollisuusalan yrityksissä. Ensimmäisenä vuonna keskityin palelualan ja kaupan alan yrityksiin. Kivijalkakauppaa onkin auttanut juuri valmistunut Kummunkadun huikea remontti. Myös lukion kanssa on alkamassa yhteistyö, jossa rakennetaan lukiolaisille sekä opettajille työelämään tutustumismahdollisuuksia, paljastaa Mika.

Tulevaisuuden suurimpana haasteena Mika kokee, että moni yritys lopettaa toimintansa.

– Kummunkadun remontti, palveluseteli yrityksille uuden digiväylän käyttöön ottamiseen ja energiayhtiöstä osan myynti luovat positiivista tunnetta ja näillä tehdyillä muutoksilla elinvoima voi alkaa kasvaa. Yrittämisen mahdollisuudet paranevat edelleen Outokummussa. Pitää myös muistaa, että yhdistystämme ei voi olla ilman yrityksiä ja huoleni onkin, kun tulevaisuudessa moni lopettaa toimintansa ja löytyykö niille jatkajia.

Outokummun yrittäjäyhdistystä Mika kuvailee hyvin toimivaksi.

– Meillä on selkeä työnjako ja tapahtumatoimikunta sekä viestintätoimikunta kokoustivat viime vuonna säännöllisesti. Edunvalvontayhdistyksenä olemme ajaneet yrittäjien linjan mukaisia asioita. Toiminnastamme edunvalvontaa on 70 prosenttia ja virkistystä ja hyvinvointia tehdään 30 prosenttia. Toin toimintaamme tapahtuma- ja viestintävuosikellon. Edistimme kaupallista joulua järjestämällä kaunein jouluikkuna kilpailun. Yksi iso muutos vuoden aikana oli myös, että otimme Facebookin aktiivikäyttöön. Seuraajia oli 100 ja nyt niitä on 350. Viime vuonna teimme toistasataa postausta, kertoo Mika.

Yrittäjäksi sukutilalle

Mika toimi palkkatöissä 20 vuotta Metsä Groupilla ylemmässä johdossa ja vietti paljon vapaa-aikaa Outokummussa.

– Minulla on ollut täällä kauan vakio metsästyspaikka ja tänne lomalle tulo oli ainut keino saada kaikki työasiat pois mielestä. Sukutilallemme alkoi rakennusprojekti 2008 ja syntyi Tuomarniemen kartano, jonka vuokrauskäyttö alkoi vuonna 2011. Tila käsittää myös 10 lomamökkiä, joita vuokraan kesäkauden ajan.

Majoitustoiminta on vain yksi osa Mikan bisneksistä.

– Järjestän myös fasaanin metsästystä, teen metsänhoitotöitä ja myyn verkkokaupassa erikoistuotteita lintukoirien metsästykseen eli erilaisia välineitä.

Asuntojen hinnat ovat Outokummussa edulliset. Sillä on ollut vaikutusta myös kiinteistöihin.

– Outokumpuun muutin pysyvästi vuonna 2018 uusin ideoin, ja nyt etsinkin ostajaa osalle rantakiinteistöistä kauniin Viinijärven rannalla, jos vaikka joku kaipaisi kesäasuntoa halvalla. Mika haaveilee jo uusista bisneksistä, jos nykyiselle toiminnalle löytyy uutta käyttöä uusilla omistajilla

Teksti ja kuva: Merja Blomberg