21.6.2018 klo 08:35
Uutinen

Ovatko kotiasiat kunnossa? Kysely: Nämä parisuhteen haasteet kuormittavat maaseutuyrittäjiä

Uudessa hankkeessa pari- ja psykoterapeutit vierailevat maaseutuyrittäjien tiloilla.

Yrittäjän pitkät päivät saattavat rassata myös ihmissuhteita.

Maaseudun asukkaille suunnatun kyselyn mukaan parisuhteita kuormittavat muun muassa yhteisen ajan puute, puhumattomuus ja kyky ratkoa käytännön ongelmia sekä kyvyttömyys vahvistaa tunneyhteyttä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Yksissä-hankkeen kyselyyn vastasi 30 maatalousyrittäjää.

– Yhdessä työskentely tiloilla koettiin hankalaksi, jos on paljon käsittelemättömiä ihmissuhteisiin liittyviä asioita ja ristiriitoja. Lisäksi maaseudun yrittäjien taloudellinen ahdinko lisää ihmissuhdeongelmien kärjistymistä, JAMKin hyvinvointiyksikön Yksissä-hankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Riitta Ala-Luhtala pohtii.

– Myös maaseudun asukkaiden ja maaseutuyrittäjien kanssa toimiville työntekijöille tulee viikoittain parisuhteisiin ja yksinäisyyteen liittyviä yhteydenottoja, jatkaa Ala-Luhtala.

Yksissä-hanke sisältää maaseutuyrittäjien tiloille tehtäviä työparikäyntejä.

Tilakäynnit toteutetaan moniammatillisesti: työparin muodostaa muun muassa Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Välitä viljelijästä-projektin Keski-Suomen työntekijä sekä Yksissä-hankkeen pari- ja psykoterapeutit.

Työparityöskentelyssä kokeillaan erilaisia toteuttamismuotoja, esimerkiksi tilakäyntien rinnalla voidaan kokeilla vastaanottokäyntejä ja osana työskentelyä voidaan hyödyntää digitaalisia menetelmiä.

”Vuosien varrella ehti parisuhde väljähtyä”

Tilakäynnit ovat luottamuksellisia ja tarvittaessa asiakkaita ohjataan eteenpäin muiden palvelujen piiriin. Hanke toteuttaa myös parisuhdekursseja ja tapahtumia, joihin tilakäyntien lisäksi voidaan maaseudun asukkaita ohjata.

– Enpä olisi arvannut, kuinka paljon auttaa, että voi puhua aroista parisuhteeseen liittyvistä asioista ulkopuolisen kanssa ja ihan kotioloissa, totesi kyselyssä maaseutuyrittäjämies.

– Vuosien varrella ehti parisuhde väljähtyä kaiken tekemisen ja työn tohinan ohella. Onneksi oli mahdollista pysähtyä katsomaan mitä hyvää on vielä jäljellä ja mitä uutta voi rakentaa, ilmoitti kyselyyn vastannut naispuolinen maaseutuyrittäjä.

Maaseutuyrittäjien Yksissä-hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja sen toteutuksesta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Parisuhdekeskus Kataja ry.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto