13.3.2018 klo 16:44
Uutinen

Pääministeri Juha Sipilä vieraili Turussa – Turun tunnin junalle tällä hetkellä vaaleanvihreä valo

Pääministeri Juha Sipilä kävi maakuntakierroksen myötä Varsinais-Suomen Yrittäjien vieraana maanantaina Turussa.

Pääministeri kiitteli varsinaissuomalaisia yrittäjiä hyvästä esimerkistä muulle Suomelle työllistymisen noususta. Pääministeri Sipilä esitteli maanantaina Turussa paikallisille yrittäjille muun muassa hallitusohjelman talouspoliittisia tavoitteita. Yksi tavoitteista on työllisyysasteen kasvu 72 prosenttiin.

– Työllisyysaste tuli joulukuussa tavoiteuraan kiinni ja nyt luku on melkein 71 prosentissa. Pitää mennä 27 vuotta taaksepäin, että ollaan vastaavassa luvussa. Tämähän ei tule riittämään meille, vaan haluamme päästä seuraavalla vaalikaudella 75 prosenttiin. Tämäkin mahdoton näyttää kääntyvän mahdolliseksi, Sipilä totesi tilaisuudessa.

Varsinais-Suomessa joka neljäs työtön on saanut töitä kahden vuoden tarkastelujakson aikana.

– Uskon, että sillä oli hurja merkitys, että täältä tuli ensimmäiset positiiviset uutiset telakalta ja Uudenkaupungin autotehtaalta. Se on tarttunut muuhun Suomeen.

Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen heitti pääministerille kysymyksen tunnin junasta Turun ja Helsingin väliltä.

– Budjettivaroin ei pystytä tekemään suuria hankkeita kuin ehkä yksi valikoitu kerrallaan. Voidaan kuitenkin perustaa yhtiöitä, jos yhtiöllä on ulkopuolinen tulovirta. Tämä tunnin juna on mielestäni hyvä esimerkki siitä, että voisimme perustaa siihen yhtiön ja hakea yksityistä pääomaa valtion pääoman lisäksi. Tulovirta voisi tulla esimerkiksi siten, että kilpailutetaan operointi ratayhtiöllä viiden vuoden jaksoissa.

Sipilän mielestä Suomessa tulisi rohkeasti ottaa käyttöön kyseinen malli isojen hankkeiden, kuten Turun tunnin junan, kohdalla

– Vastaus tällä hetkellä on vaaleanvihreä valo, jos pystymme löytämään edellytykset. Mutta ainakin rakenteessa tuli yksi erävoitto, kun koko eduskunta oli tämän takana, että suurimmat hankkeet voidaan yhtiömuotoisesti viedä eteenpäin. Turun tunnin juna kuuluu ehdottomasti siihen joukkoon.

Pääministerin mukaan yksi Suomen tulevaisuuskysymyksistä 2020-luvulla on, miten vastaamme tekoälyn tulemiseen ja miten se tulee muuttamaan työnkuvaa.

– Miten Suomen koulutusjärjestelmä pystyy vastaamaan siihen haasteeseen, että meidän pitää kouluttaa tai muuntokouluttaa miljoona suomalaista digitalisaation takia?

Hakkaraisen mukaan diplomi-insinöörejä olisi Turun alueella koulutettava lisää. Koulutusta ei tällä hetkellä ole lainkaan.

– Koko hallituksella on suuri ymmärrys tätä tarvetta kohtaan. Mutta koulutuksesta on valitettavasti jouduttu säästämään. Opetusministeriölle on tässä tilanteessa aika mahdoton tehtävä löytää tähän ratkaisua. Vahva ymmärrys asialle on, mutta pidemmälle ei tässä vaiheessa päästä tällä vaalikaudella, Sipilä kommentoi.

Pääministeri Juha Sipilän ja puheenjohtaja Jyrki Hakkaraisen lisäksi tapahtumassa puhuivat verkkokauppayrittäjä Leevi Parsama ja Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Kuvassa toimitusjohtajamme Hanna Munter (vas.), Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen, pääministeri Juha Sipilä ja tapahtumakoordinaattorimme Miia Kaerala. Kuvat: Jessi Ristilä