28.4.2020 klo 12:25
Uutinen

Pahin vuokrakurimus kaupan alalla ja Helsingissä – Yrittäjägallupin viesti on rohkaiseva

Yrittäjägallupin mukaan merkittävä osa vuokriinsa alennuksia hakeneista yrityksistä on niitä myös saanut.

Kiinteät kustannukset rasittavat yrityksiä erityisen paljon koronakriisin aikana, jolloin asiakasvirta on pysähtynyt ja kassavirta tyrehtynyt. Moni yrittäjä on hakenut apua tilanteeseensa neuvottelemalla helpotuksia vuokranmaksuun.

Suomen Yrittäjien teettämän Yrittäjägallupin mukaan 15 prosenttia yrittäjistä on yrittänyt saada huojennusta vuokriinsa koronakriisissä. Alennuksia on saanut kymmenen prosenttia vastaajista eli kaksi kolmesta pyytäjästä.

– Kymmenen prosenttia vastaa pariakymmentä tuhatta yritystä, mikä ei ole vähän. Luku ei varsinaisesti yllätä, mutta se kertoo siitä, että vuokranantajilla on ollut halua tulla vastaan. On silti edelleen paljon yrittäjiä, joiden vuokranmaksua ei ole helpotettu riittävästi. On myös paljon toimitilayrittäjiä, jotka ovat tulleet vastaan ja ovat sen takia itse ahtaalla, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kauppakeskuksissa väännetään vuokrista

Vaikein tilanne vuokrien suhteen on ollut muun muassa kauppakeskusyrittäjillä, etenkin tapauksissa, joissa kiinteistön omistus on ulkomaisissa käsissä.

Olemme aikaisemmin kertoneet Iso Omena -kauppakeskuksen yrittäjistä, joiden tulot romahtivat parissa päivässä koronaviruskaranteenista ilmoittamisen jälkeen.

– Vuokranalennuksista ei ole tietoakaan, vaikka kassaan ei tule rahaa. Kampanjat on peruttu. Meitä ei ajatella yhtään, Suklaaunelma-liikkeen omistaja Sirpa Knubb kertoi.

Kauppakeskusten kesken on kuitenkin eroja siinä, miten vuokralaisten tilannetta on helpotettu. Esimerkiksi Ilmarinen tarjosi pian kriisin alkamisen jälkeen mahdollisuutta vuokranmaksun keskeyttämiseen.

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ilmoitti niin ikään tekevänsä poikkeusjärjestelyjä yksityisten vuokralaistensa vuokranmaksuun. Vuokria ei tarvitse maksaa huhti- ja toukokuussa. Helpotus koskee hankalassa tilanteessa olevia pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja yhdistyksiä.

– Monen omistajan yrityksissä osakassopimukset voivat tulla vastaan siinä, miten vuokralaisia voidaan tulla vastaan. Voi myös olla, että sitä käytetään tekosyynä, Mikael Pentikäinen sanoo.

Eniten hakemuksia Helsingissä

Selvästi helpommin vuokraneuvottelut ovat sujuneet pienten vuokranantajien kanssa. Pienet toimitilayrittäjät ovat tulleet vuokralaisiaan vastaan, vaikka ovat itsekin ahtaalla.

Monessa tapauksessa yrittäjän tilannetta on auttanut se, että hän on ottanut hyvissä ajoin yhteyttä vuokranantajaan. Näin kävi esimerkiksi Hollolassa, jossa paikallinen pitopalveluyrittäjä pääsi hyvään yhteisymmärrykseen seurakunnan kanssa.

– Kävin juttelemassa seurakunnan kiinteistöpäällikön kanssa hyvissä ajoin ennen kuin rajoituksia otettiin käyttöön Suomessa. Sain sovittua vuokranalennuksen kahdeksi kuukaudeksi. Seurakunta ei missään nimessä halua, että lopetan toimintani, Pitopalvelu Olkihatun yrittäjä Piret Rosberg kertoo.

Myös moni kaupunki on päättänyt helpottaa pienten yritysten tilannetta. Etenkin Helsingissä toimiville yrityksille vuokrat ovat yksi suurimmista kulueristä. Yrittäjägallupin mukaan pääkaupunkiseudulla toimivat yritykset ovat hakeneet eniten vuokranalennuksia Suomessa. Lähes neljännes pk-seudun yrityksistä on hakenut helpotuksia ja 14 prosenttia vastanneista on niitä saanut.

– On myös kaupunkeja, jotka eivät ole tulleet vastaam yrittäjiä. Tänä aamuna sain viestin, että Rovaniemen kaupungin yhtiöt ovat päättäneet olla antamatta myönnytyksiä vuokranmaksuun, Pentikäinen kommentoi.

Eniten tarvetta kaupan alalla

Yrittäjägallupin tulosten perusteella huojennuksia on haettu eniten kaupan alalla ja palveluissa. Kaupan alalla 25 prosenttia vastaajista on hakenut vuokranalennuksia ja 17 prosenttia vastanneista on saanut sellaisen. Palvelualan yrityksistä 16 prosenttia on hakenut alennuksia ja joka kymmenes vuokranantaja on niihin suostunut.

Myös teollisuusyritykset ovat pyrkineet hakemaan apua kulujen karsimiseen nimenomaan vuokranmaksusta. Yrittäjägallupin mukaan noin joka kymmenes teollisuusalan yritys on hakenut vuokranalennusta. Suurin osa hakemuksista on johtanut haluttuun lopputulokseen. Sen sijaan rakentamisen alalla vuokrahuojennukset ovat olleet melko harvinaisia.

Yrittäjägallupiin vastasi 1 152 pientä ja keskisuurta yritystä 21.–23. huhtikuuta. Tulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyseessä on koronakriisin aikana lajissaan ensimmäinen kysely, jolla hahmotetaan, kuinka paljon yritykset ovat hakeneet vuokranalennuksia ja saaneet niitä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi