28.3.2020 klo 13:44
Uutinen

Helsinki ei peri vuokria yritysvuokralaisiltaan, jos niiden toimintaedellytykset ovat vaikeuksissa koronan takia – katso lista toimialoista

Helsingin kaupunki tarjoaa kaupungin yritysvuokralaisille helpotusta vuokranmaksuihin koronakriisin aikaan.

Kaupunki toteaa tiedotteessaan, että koronaviruskriisin aiheuttama tilanne on olennaisesti muuttanut toimintaedellytyksiä myös kaupungin yritysvuokralaisten kohdalla. Viranomaiset ovat asettaneet Ravintola- kahvila- ja anniskelupaikat toimintakieltoon toukokuun loppuun saakka, joten se vaikuttaa niiden yrittäjien yritystoiminnan harjoittamisen edellytyksiin, joiden toiminta perustuu asiakaskäynteihin. Kaupungin ohjeistus koskee myös sisäliikuntapalveluita tuottavia toimijoita.

Kaupunki on tehnyt selvityksen koronaviruksesta johtuvan tilanteen vaikutuksista eri yritystoimintoihin kaupungin liikehuoneistoissa, muissa liiketiloissa ja sekä toripaikoilla.

Selvityksen perusteella kaupunki katsoo, että se voi vapauttaa vuokranmaksusta huhtikuusta kesäkuuhun saakka vuokralaiset ravintoloiden ja muut ruokapalveluiden yrittäjät, myymälät, taide-, musiikki- ja tapahtumatoiminta sekä ohjelma- ja juhlapalveluiden tarjoajat, liike-elämän palveluista hautomo-, kasvupalvelut ja muu uutta yrittäjyyttä edistävä toiminta, kampaamot, kauneushoitolat sekä liikunta- ja terveyspalvelut mukaan lukien hieronta ja fysioterapia. Lisäksi vapautus koskee toripaikoista perittävää vuokraa.

Kattamattomat terassit mukana vuokrahelpotuksissa

Kaupunki ei peri myöskään kattamattomien terassialueiden vuokria huhti- ja toukokuussa, sillä koronatilanteen vuoksi ravintoloiden terasseineen tulee näillä näkymin pysyä suljettuna toukokuun loppuun asti. Tällaisia terassipaikkoja kaupungilla on 359 kappaletta.

– Vuokralaisten ei tarvitse purkaa terassialueiden rakenteita kevään ajaksi. Alue tulee kuitenkin pitää siistinä, ja kalusteet tulee siirtää pois tai kasata siististi pois käytöstä, kaupunki ohjeistaa.

Kaupunki on vuokrannut terassialueita myös neljää katettua terassia varten. Vuokranmaksun keskeyttäminen ei koske näitä kohteita. Myös ruokaa ja elintarvikkeita myyvien kioskien paikoista peritään vuokraa tavalliseen tapaan, koska ravintoloiden aukiolokielto ei koske niiden toimintaa.

Harkinnan mukaan myös muiden on mahdollista saada vuokranalennusta

Vuokranmaksun vapautukset näillä toimialoilla tapahtuvat automaattisesti eli yrittäjän ei tarvitse olla erikseen yhteydessä kaupunkiin. Muiden toimialojen yrityksiä voidaan vapauttaa vuokranmaksusta tilanteen mukaan erillisen tarkastelun kautta.

Maksuvapautuksen aikana vuokralainen saa harjoittaa vuokrasopimuksen tarkoittamaa toimintaa, lukuun ottamatta valtion viranomaisen asettaman toimintakiellon alaista toimintaa. Toiminnasta on ilmoitettava vuokranantajan edustajalle.

Kaupunki suosittaa myös tytäryhteisöjään ottamaan huomioon tämän vuokravapautuslinjauksen taloudellisen liikkumavaransa puitteissa.

Vuokravapautuksen lopullinen kesto riippuu niin valtion määräyksen voimassaolon kestosta, kuin myös koronaviruksen aiheuttaman yritystoimintaa kohdanneen haitan kestosta.

Kauppahallit kiinni – Hakaniemi pysyy auki yrittäjien pyynnöstä

Kaupunki on päättänyt sulkea myös Vanhan kauppahallin ja Hietalahden kauppahallin. Hietalahden hallin ovet sulkeutuvat lauantaina 28. maaliskuuta. Vanhan kauppahallin viimeinen aukiolopäivä on torstai 9. huhtikuuta.

Hallien uudelleen avaaminen riippuu koronatilanteen kehittymisestä ja siitä, kuinka pitkään poikkeusolot jatkuvat.

Hakaniemen väliaikaisen kauppahallin toiminta jatkuu ravintolatoimintoja lukuun ottamatta normaalisti halliyrittäjien pyynnöstä. Hallissa kiinnitetään erityistä huomiota siivoukseen ja hyvän hygienian ylläpitämiseen.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi