6.9.2018 klo 18:58
Uutinen

Paikalliset yritykset toivat supertähti Dickinsonin Kokkolaan – mutta mitä se maksoi?

Supertähti Bruce Dickinsonin esiintyminen Kokkolassa oli paikallisten yritysten yhteinen voimainponnistus. Mutta paljonko Bruce maksoi ja lensikö hän paikalle omalla koneella?

Bruce Dickinson on oikeasti supertähti. Hänen johtamansa Iron Maiden -heviyhtye on myynyt maailmalla yli 100 miljoonaa levyä. Laulamisen lisäksi Bruce on yrittäjä, luennoija ja lentäjä.

Dickinson tuli Suomeen kokkolalaisen hyvinvointialan yrityksen Medirex Oy:n tilaamana.

– Aivan huikeat on fiilikset ja jalat irti maasta. Tämä oli unelmien täyttymys. Miten tästä pääsee ollenkaan arkeen palamaan, naurahtaa tapahtuman ideoija, Medirex Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Erica Roiko.

Pulssi ei ole kunnolla tasaantunut vielä myöskään Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajalla Mervi Järkkälällä:

–Tämä oli hieno näyttö paikallisten yritysten yhteistyöstä ja rohkeudesta, Järkkälä suitsuttaa.

– Me täällä Keski-Pohjanmaalla olemme vaatimattomia, mutta mahdottoman taitavia, Järkkälä laskee leikkiä.

Kun yleisölle ilmaisen tapahtuman liput tulivat jakoon elokuussa, Kokkolan tuhannen hengen Kampushalli oli varattu täyteen puolessa tunnissa.

Medirexin Erica Roiko juoksi lyhyessä ajassa parikymmentä paikallista yritystä ja yhteisöä yhteistyökumppaneiksi ja rahoittajiksi, sillä ihan pikkurahalla ei maailmantähteä saada puhujaksi Pohjan perukoille.

– Olen niin kiitollinen näille yrittäjille ja muille yhteistyökumppaneille, jotka uskalsivat lähteä mukaan ja uskoivat, että tämä tapahtuma saadaan maaliin, Roiko kiittää.

Tapahtumassa puhujina olivat myös MM-kiekkojunioreiden henkinen valmentaja Melina Niemi sekä paralympialaisten kultamitalisti, ratakelaaja Toni Piispanen.

Puhujat olivat erilaisia, mutta kaikkien viesti oli pohjimmiltaan sama: pitää uskaltaa yrittää, uskoa rohkeasti unelmiinsa ja viedä asiat loppuun eikä antaa periksi.

35-vuotisjuhlaansa viettävä, yli 25 työntekijän Medirex tarjoaa muun muassa fysioterapiaa, hierontaa ja hyvinvointipalveluja. Yritys on järjestänyt Kipinän kaltaisia tapahtumia aiemminkin, mutta pienemmässä mittakaavassa. Aiemmassa tapahtumassa puhujana on ollut esimerkiksi freestyle-laskija Pekka Hyysalo, joka sai vakavan aivovamman kaaduttuaan pahasti.

Mikä oli Brucen palkkio?

Mitä maailmantähden saaminen Kokkolaan sitten maksoi?

–Tarkkaa summaa en kerro, mutta kyllähän esiintyminen kymmeniä tuhansia euroja maksaa, Erica Roiko toteaa.

Hän löysi Bruce Dickinsonin puhujaksi puoliksi sattumalta etsiessään tapahtumaan esiintyjiä Speakersforumin sivuilta.

Iron Maiden -yhtye on tunnettu siitä, että se lentää kiertueella omissa väreissä olevalla jumbojetillä. Julkisuudessa arvuuteltiin etukäteen, että lentääkö Bruce Dickinson Suomeen ja Kruunupyyhyn omalla koneella?

– Kyllä vaihtoehto omasta koneesta oli esillä, mutta totesimme saman tien, että kustannukset olisivat nousseet aivan liian suuriksi. Eli kyllä hän tuli ihan reittilennolla, Roiko kertoo.

Yleisön hurmannut Bruce Dickinson löysäsi harmaan poninhäntänsä, koska se kiristi. Puhetta tuli yli tunnin ajan. Sen aikana tulivat käsiteltyä niin rohkeus, sisu ja yrittäjyys kuin Dickinsonin Nokia-puhelin ja Krimin sodan aikainen sotasaalis, joka on Kokkolassa, englantilainen sotalaiva.

”Aivan mahtava tyyppi”

– Bruce Dickinson oli ihan mahtava tyyppi, superstaraksi hyvin tavallinen. Heti ensimmäisestä kädenpuristuksesta lähtien juttu lähti hyvin käyntiin, Erica Roiko kuvailee.

Kokkolan Kipinä-tapahtuma saattaa saada jatkoa tulevina vuosina. Yhteistyökumppaneiden ansiosta lopputulema on euroinakin mitaten plusmerkkinen muutaman tuhannen euron verran.

– Jo ennakkoon on sovittu, että jos jotakin jää niin ylijäämä käytetään hyväntekeväisyyteen, Medirexin myynti- ja markkinointipäällikkö Erica Roiko kertoo.

Teksti:

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Maarit Kattilakoski

maarit.kattilakoski(at)yrittajat.fi