Petteri Järvinen ja tekoäly
Tietokirjailija Petteri Järvinen.
18.5.2022 klo 08:43
Uutinen

Päivitä, päivitä! Kuuntele vinkit yrityksen tietoturvaan – Petteri Järvinen varoittaa ”tyhmästä ajattelusta”

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa puhutaan yrittäjän tietoturvasta. Jakson vieraana on tietokirjailija Petteri Järvinen.

Tietoturva on ollut merkittävässä roolissa Petteri Järvisen kirjailijan uralla jo 80-luvulta lähtien. Järvinen on vieraana tuoreessa Yrittäjän podcastin jaksossa.

– 80-luvulla tietoturva oli lähinnä sitä, miten tiedostoja säilytetään, kun levykkeet olivat herkkiä menemään rikki. Vuosikymmenen lopussa alkoi tulla uutisia, joiden mukaan on olemassa tietokoneviruksia. Aluksi sitä ei edes uskottu, kunnes niitä alkoi tulla Suomeenkin. Lähetin asiantuntijoiden tutkittavaksi levykkeitä, joista niitä löytyi. Se oli herätys tähän puoleen tietoturvasta, Järvinen kertoo.

Vasta 90-luvun lopussa virukset alkoivat liikkua koneesta toiseen tietoverkon välityksellä ja erilaiset huijaukset alkoivat yleistyä. Silloin tietoturva ”löi itsensä läpi” suuren yleisön keskuudessa.

– Nyt tilanne on siinä mielessä hyvä, että esimerkiksi Windows 10:ssä on Microsoftin oma virusturva ja se on automaattisesti päällä. Mac-tietokoneissa on niin ikään Applen oma ohjelmisto. Erilliselle virustorjunnalle ei siis ole enää niin suurta tarvetta, Järvinen kertoo.

Kuuntele Yrittäjän podcast Suplasta tai Spotifysta!

Pitkälti samat teemat toistuvat edelleen tietoturvasta puhuttaessa. Usein riskit kiteytyvät päivityksiin, joilla käydään kilpajuoksua hakkereita vastaan.

Mutta miten pienyrittäjät ovat oppineet ajamaan päivityksiä laitteisiinsa?

– Melkoisen huonosti. Sitä varten Windowsissa on automatiikka, joka käynnistyy yöllä ja loppujen lopuksi ajaa päivitykset puoliväkisin. Päivittämisessä on kuitenkin aina pieni riski laitteen toiminnan kannalta, ja siksi päivitystä ei kannata käynnistää silloin, kun on jokin akuutti työ kesken. Päivitykset kannattaa asentaa muutaman päivän tai viimeistään muutaman viikon sisällä. Joskus tulee kriittisiä päivityksiä, jotka on syytä asentaa saman tien, Järvinen opastaa podcastissa. Podcastissa hän varoittaa ”tyhmästä ajattelusta” liittyen päivitysten asentamisen varomiseen.

Verkkoselaimen päivittäminen keskeisessä roolissa

Järvisen mukaan verkkoselaimet kannattaa aina päivittää mahdollisimman pian, koska juuri niiden kautta ollaan yhteydessä ulkomaailmaan.

– Esimerkiksi Google Chrome tekee päivityksen hyvin helpoksi. Oikeaan yläkulmaan ilmestyy päivitä-painike, jonka painalluksen jälkeen kestää hetken ja selain on taas ajan tasalla.

Yrityksissä päivityksiä saatetaan lykätä esimerkiksi siksi, että päivittäminen ei ole kenenkään vastuulla. Lisäksi yrityksessä saatetaan pelätä, että käynnissä olevat prosessit keskeytyvät tai häiriintyvät päivittämisestä.

Kuuntele Järvisen tarkemmat tietoturvavinkit podcast-jaksosta! Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Supla-palvelusta ja Spotifysta.

Pauli Reinikainen