Wheel Energyn Petri Hankiola on vuoden yksinyrittäjä
Wheel Energyn Petri Hankiola on vuoden yksinyrittäjä. Kuva: Emil Bobyrev
22.10.2022 klo 21:00
Uutinen

Palkittu yksinyrittäjä kehitti innovatiivisen renkaiden testausmenetelmän: ”En voi olla sosiaalisessa mediassa”

Petri Hankiolan Wheel Energy on maailmalla arvostettu testilaboratorio, jonka toimintaa määrittelevät tarkat pelisäännöt. Hankiola palkittiin vuoden yksinyrittäjänä.

Nastolassa toimiva Petri Hankiolan yritys Wheel Energy Oy on ainoa itsenäinen, puolueeton ja yksityinen polkupyörien sekä autojen renkaiden tutkimuksia tekevä rengaslaboratorio maailmassa. Wheel Energy palkittiin vuoden yksinyrittäjänä lauantaina Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Tampereella.

Hankiolan yritys tekee erilaisia rengasmittauksia pääasiassa pyöränrenkaille. Ne kattavat 80 prosenttia yrityksen toiminnasta. Loput asiakkaat ovat autojen rengasvalmistajia.

Hankiolan mukaan yhä useampi autorenkaita valmistava yritys on lähtenyt mukaan pyörärengasbisnekseen.

– Ennuste on, että vuoteen 2040 mennessä polkupyörien määrä on moninkertaistunut. Moni iso autorengasvalmistaja on nyt kiinnostunut etenkin sähköpyöristä. Siellä on markkinaa ja katteet ovat kohtuullisen hyvät, Hankiola perustelee.

Hankala some

Wheel Energy tarjoaa renkaiden testauspalveluita eri puolille maailmaa sijaitseville asiakkailleen. Hankiolan yritys testaa renkaiden teknisiä ominaisuuksia kuten vierinvastusta, pistokestävyyttä, kitkaominaisuuksia ja iskukestävyyttä. Lisäksi yritys tekee renkaiden kulutustestejä, joiden aikana renkaita pyöritetään 5000 kilometrin matka.  

Nastolalaisyritys on rakentanut ja suunnitellut itse kaikki mittalaitteensa renkaiden mittauksiin. Yrityksen testausmenetelmät simuloivat aitoja tilanteita, mutta valvotussa laboratorioympäristössä.

Tärkeä osa yrityksen toimintaa on tarkka asiakkaiden toiveiden kuunteleminen. Osa asiakkaista vaatii esimerkiksi täydellistä salassapitoa kaikesta kirjeenvaihdosta. Puolueettomuus sen sijaan näkyy esimerkiksi sosiaalisen median käytössä, tai paremminkin sen käyttämättömyydessä.

– En ole missään sosiaalisessa mediassa paitsi LinkedInissä ja sielläkin vain sen takia, että osa alalla toimivista haluaa rakentaa verkostoa. Jos olisin esimerkiksi Facebookissa, siellä tulisi heti kysymyksiä siitä, mikä on paras rengasmerkki. Sellaisiin kysymyksiin en tietenkään voi vastata. Jos vastaisin, työt loppuisivat siihen paikkaan.

Voikukan kasvusto hyödyksi

Hankiola seuraa kiinnostuneena renkaiden kehitystyötä. Hänen mukaansa esimerkiksi Continental on edelläkävijä uusien materiaalien käyttämisessä.

– Suurin juttu alalla alkaa olla se, miten edullisemmin ja siten, että valmistuksessa pystytään käyttämään kierrätysmateriaaleja. Yksi kehityksen alla oleva materiaali on voikukan kasvusto, jota voidaan käyttää renkaiden valmistukseen, yrittäjä kertoo.

– Ideana on säästää luonnonvaroja siten, että voikukasta saatavaa öljyä voitaisiin hyödyntää osana tuotantoa.

Pauli Reinikainen