17.12.2020 klo 10:23
Uutinen

Palkkatyöstä yrittäjäksi – Lieksan Vuoden Yritys 2020: Lieksan Koneasema

Asema-aukiolla toimivan Lieksan Koneaseman yrittäjä Jani Turunen on Lieksan Vuoden 2020 Yrittäjä. – Kun tekeminen ei tunnu edes työltä, silloin on onnistunut, hän pohtii.

Vuoden 2005 kesällä Pielisen Betonin työntekijä Jani Turunen (46) huomasi, että Asema-aukiolla olisi kiinteistö ja yritys myytävinä. Se ei kuitenkaan vielä johtanut mihinkään, mutta ajatus jäi kytemään miehen takaraivoon.

– Saman vuoden syksynä kerran huomasin, että Reiska (liikkeen aiempi yrittäjä Reino Turtiainen) oli ulkona. Siitä se sitten lähti, Turunen kertoo yrittäjäksi ryhtymisensä alkumetreistä.

Kiinteistö ja liiketoiminta vaihtoivat omistajaa, ja Jani Turusesta tuli Koneaseman yrittäjä vuonna 2006. Siinä vaiheessa hän jo tiesi, että ainakaan alkutaipale ei tule olemaan helppo. Oli jätettävä jäähyväiset säännöllisille työajoille ja palkkatulolle.

– Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat haasteellisinta aikaa, toimin tässä yksin ja huollon puolella oli yksi työntekijä. Se oli sitovaa aikaa, eikä työtunteja laskettu. Olin tässä aina kiinni.

Tilanne muuttui, kun Jani Turusen Ansu-poika (20) ryhtyi työskentelemään liikkeessä isänsä rinnalla, myös huoltopuolen vahvuus on kasvanut yhdellä työntekijällä.

– Vuodenvaihteessa tähän tulee vielä yksi lisää eli sitten meitä on minun lisäkseni neljä, lisäksi tietysti kausityöntekijät, Jani Turunen laskee.

Ansu Turunen on kasvanut isänsä rinnalla yrityksen monitoimimieheksi.

– No tämä on semmoinen elämäntapa jo, sen näkee sitten, rupeanko joskus yrittäjäksi, nuori mies hymyilee.

Joskus myös perheen muut pojat, Joensuussa konetekniikkaa opiskeleva Aapo (22) ja Valtimolla puutavara-auton kuljettajaksi opiskeleva Otto (17), auttavat isäänsä ja veljeään yrityksessä. Heidän lisäkseen perheeseen kuuluu vielä peruskoulua käyvä Janna (12).

Renkaiden parissa

Työntekijämäärän kasvattaminen on tullut tarpeeseen, sillä nykyisin valtaosa Jani Turusen työajasta kuluu NokiaTyres oy:n tehtaalla Teollisuuskylässä.

– Vuosi sitten alkusyksystä Timo Väänänen soitti ja pyysi osakkaaksi. Useita minuutteja siinä kuitenkin meni, ennen kuin sanoin kyllä, hän nauraa. – Sanoin Timolle, että jos luulet minun kynsieni kykenevän, niin mikä ettei.

Väänänen on yrityksen toimitusjohtaja, mutta mikä titteli kuvaa Turusen työkenttää tehtaalla?

– Sitä on vaikea määrittää. Teen kaikkea mahdollista laajalla skaalalla, laitehankintoja, myyntiä ja kaikkea mahdollista. Katson, että siellä kaikki toimii.

Polkupyöränrenkaita valmistavan yrityksen tuotteita on myynnissä Koneasemalla, mikä tuo huomattavaa synergiaetuakin.

– Aikaisemmin ostin sieltä tavaraa, joten siellä oli tutut vastapuolen kaverit entuudestaan.

Turusen omistuksessa on nykyisin myös Kulman kiinteistö Pielisentien varrella. Sen hän osti vuonna 2017.

– Kun tässä Koneasemalla oli talvet ja syksyt rauhallista aikaa, ja tykkään nikkaroinnista, niin arvelin ruveta muuttamaan kiinteistön käyttötarkoitusta vähitellen. Nyt se työ on ollut vähän tyhjäkäynnillä, kun tuli tuo rengashomma.

Sitkeä yrittäjä

Se, että yritys pärjää ja toiminta kannattaa, koostuu Jani Turusen mukaan monesta palasesta.

– Ensinnäkin pitää tykätä työstään, muuten ei jaksa. Ja kun tekeminen ei tunnu edes työltä, silloin on onnistunut. Palkkatyötä ei varmaan jaksaisi tehdä näillä tuntimäärillä, hän pohtii.

Välillä menee hyvin, toisinaan huonommin. Tähän aaltoliikkeeseen yrittäjän on kyettävä reagoimaan.

– Suurin ongelma on kausivaihtelut, sitä korjaamaan rupesimme tekemään kiinteistöjen lumitöitä 4–5 vuotta sitten, yrittäjä selvittää.

Lieksan Koneaseman tärkein tuoteryhmä on polkupyörät, niiden varusteet ja varaosat sekä huolto.

– Lisäksi on konepuoli eli talvella lumilingot, kesällä ruohonleikkurit ja niin edelleen, yrittäjä listaa.

Yritys toimii vuonna 1943 rakennetussa entisen postin, poliisilaitoksen ja lennättimen tiloissa. Talon historian havinaa näkee muun muassa kellarissa, jossa edelleen on putkatiloja.

– Sijaintihan tällä on loistava, tämän parempaa ei voi olla, mutta sisätiloiltaan tämä ei ole kovin käytännöllinen kaikkine sokkeloineen.

Vuoden Yrittäjä -valinnan tehnyt Lieksan Yrittäjät ry pitää Jani Turusta sitkeänä yrittäjänä.

– Sitkeys ja nopeus oli pelastus ja polkupyörien renkaiden valmistus jatkuu Lieksassa. Taitaa olla ainoa niitä valmistava tehdas EU:n alueella, sanoo Lieksan Yrittäjien puheenjohtaja Taisto Lehikoinen.

Hän korostaa, että menestyvän yrittäjän on kyettävä tekemään nopeita päätöksiä. Ja näin Turunen juuri teki muun muassa ryhtyessään NokiaTyres oy:n osakkaaksi.

Jani Turunen on hämmentyneen yllättynyt valinnasta.

– Ja se, että valinnan ovat tehneet muut yrittäjät, on minusta arvokas asia, hän kiittää.

Teksti ja kuva: Marja Mölsä

Katso kaikki paikalliset Vuoden Yritykset 2020 Neuvokkaasta tästä linkistä >