14.2.2018 klo 13:26
Uutinen

Pankin selkeä kanta kryptovaluuttoihin: Suhtaudumme erittäin kriittisesti

OP Ryhmä ei näe kryptovaluutoissa tulevaisuutta valuuttamarkkinoilla.

Pankit ovat suhtautuneet hyvin penseästi kryptovaluuttoihin, ainakin mitä tulee valuuttakaupankäyntiin.

Yrittäjäsanomien haastattelema OP Ryhmän varallisuudenhoidossa toimiva liiketoiminta-alueen johtaja Rami Kinnala on samoilla linjoilla.

– Suhtaudumme virtuaalivaluuttoihin erittäin kriittisesti. Ne eivät ole oikeita valuuttoja ja niitä käytetään hyvin usein valuuttakaupankäyntiin liittyvän sääntelyn kiertämiseen. Pankeille on erittäin tärkeä estää rahanpesua, joka niin ikään on liitetty kryptovaluuttoihin.

Kinnala ei halua ottaa kantaa siihen, onko kryptovaluutoissa enimmäkseen kyse rikollisesta toiminnasta vai ei.

– Perusperiaate on se, että kyse ei ole oikeasta säännellystä valuutasta, johon liittyisi esimerkiksi sijoittajan tai tallettajan suoja. Myöskään virtuaalipörsseissä ei ole samanlaisia suojamekanismeja kuin säännellyillä pörsseillä ja markkinapaikoilla.

Lohkoketju kiinnostaa pankkeja

Kinnala pitää kuitenkin kiinnostavana moneen kryptovaluuttaan oleellisesti liittyvää lohkoketjuteknologiaa.

– Se mahdollistaa tulevaisuudessa eri osapuolten suoran kommunikoinnin ja lisääntyneen kustannustehokkuuden myös pankkien toiminnassa.

OP Ryhmä kuuluu pankkien muodostamaan R3-konsortioon, joka selvittää lohkoketjuteknologian hyödyntämistä.

– Olemme erittäin kiinnostuneita sen hyödyntämisestä jatkossa, mutta emme niinkään kryptovaluutoista.

Ei kannustusta sijoittamiseen

Virtuaalivaluuttojen toinen puoli liittyy niiden käyttöön sijoituskohteena.

– Emme anna sijoitussuosituksia mutta korostamme asiakkaille, että he toimivat omalla riskillä. Kyse erittäin spekulatiivisesta sijoituskohteesta.

Kinnalan mielestä on hyvä nostaa esille Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen varoitus virtuaalivaluuttoihin sijoittamisesta.

– Virtuaalivaluutan hinta perustuu hyvin spekulatiiviseen tuoton ja kysynnän väliseen epätasapainoon. On mahdotonta ennustaa, minne arvo kehittyy tai meneekö se nollaan.

Markkinoilta löytyy sijoitustuotteita, jotka tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa virtuaalivaluuttoihin rahastojen kautta.

– Emme suosittele pankkina niitäkään, mutta ne tarjoavat säännellyn sijoitustuotteen, jonka kautta on mahdollisuus ottaa riskiä virtuaalivaluuttojen arvon kehityksestä.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi