Jari Lasosen ja Merja Välilehdon automuseossa on näytillä yli 100 vanhaan loistoonsa entisöityä ajoneuvoa eri vuosikymmeniltä. (Kuva: Joni Lasonen)
19.6.2024 klo 06:13
Uutinen

Pariskunta perusti menestyvän matkailualueen keskelle maaseutua – Wanhat Wehkeet aloitti automuseona, mutta sitten ”homma lähti lapasesta”

Autopeltiseppä Jari Lasonen entisöi harrastuksekseen vanhoja autoja. Kun niitä alkoi kertyä pihamaalle, piti perustaa automuseo. Se oli kuitenkin vasta alkua.

Karstulalainen pariskunta Jari Lasonen ja Merja Välilehto ovat toimineet yrittäjinä 35 vuotta. Yhteiselle taipaleelle mahtuu niin rakennusurakointia kuin ravintola- ja majoitustoimintaa. 

– Meillä oli 1990-luvulla Karstulan kirkonkylällä pubi-pizzeria, ja toiselta puolen katua vuokrattiin pieni hotelli-ravintola. Siihen laitettiin yökerho ja majoitustoimintaa, ja siinä rinnalla alettiin touhuamaan vanhoja vehkeitä, Lasonen muistelee.

Vuonna 2004 perustetusta Wanhoista Wehkeistä tulikin suosittu kotimaan matkailukohde, joka nykyisin vetää kymmeniä tuhansia kävijöitä vuodessa. Kysymyksessä on laajahko alue noin viiden kilometrin päässä Karstulan keskustasta. Sieltä löytyvät muun muassa hotelli, ravintola, juhlatilat, automuseo, kesäteatteri, karavaanarialue Myllyjoki Camping sekä valikoima vuokramökkejä. 

– Olen ensimmäiseltä ammatiltani autopeltiseppä, ja harrastukseni oli autojen entisöinti. Niitä alkoi sitten kertyä tiluksille, Lasonen muistelee yrityksen alkusysäystä.

Pariskunnan talon naapuritontilla sijaitsi vanha perunajauhotehdas. He päättivät ostaa sen kunnalta ja perustaa sinne automuseon. 

– Sen piti alun perin olla vain automuseo, ja muut tilat olivat vuokrakäytössä. Kun vuokralaisia alkoi tipahdella pois, otimme lopulta omaan käyttöömme kaikki tilat, Lasonen kertoo.

– Tämä homma on vähän niin kuin lähtenyt lapasesta.

Wanhat Wehkeet on myös perheyritys. Lasosen ja Välilehdon poika on ollut toiminnassa mukana noin kuusi vuotta. Hän tekee maanrakennustöitä omalla kaivinkoneellaan, aputoiminimellä JMP Infra.

Matkailijat löytävät Wanhat Wehkeet esimerkiksi sosiaalisen median ja viidakkorummun avulla. Lasonen arvioi, että mainostamiseen rahaa ei kannata käyttää.

Lasonen kertoo, ettei yrittäjäpariskunta ehdi muuta tehdäkään kuin pyörittää Wanhojen Wehkeiden palettia. Kausityöntekijöitä toki on paljon, mutta silti yrittäjät ovat kiinni yrityksessään vuorokauden ympäri. Heidän talonsa on samalla alueella kuin Wanhojen Wehkeiden muutkin rakennukset, minkä Lasonen näkee hyödyllisenä.

– Joku joskus sanoi, että siitä on vain haittaa, että yritys on niin lähellä kotia, mutta meille se on ollut helpotus. Jos joku vaikka tulee kirjautumaan ilta-aikaan, hänet kirjaa nopeasti sisään.

Bentley pääsi televisioon

Wanhojen Wehkeiden pääasiallinen tulovirta muodostuu juhla- ja majoitustoiminnasta. Maaseudun rauhassa järjestetään esimerkiksi syntymäpäiviä ja koulutuksia. Paikalla toimii myös teatteriyhdistyksen pyörittämä Kesäteatteri Wanhat Wehkeet, joka esimerkiksi viime kesänä toi paikan päälle yhteensä 2 000 ruokailijaa. 

– Olemme vuokranneet paikkaa heille provikkavuokralla, joten meidän ei itse tarvitse ruveta teatterin pyörittämiseen.

Lisäksi yrittäjät ovat pyrkineet siihen, että juhlatiloissa esiintyisi laulaja kerran kuukaudessa. Lasonen arvioi, että museotoiminnan tuomat lipputulot menevät lähinnä ylläpitokustannuksiin. Nähtävää museossa on paljon.

– Meillä on täällä vanhoja radioita yli 200 kappaletta. Löytyy kaksi- ja nelipyöräisiä, suojeluskuntahistoriikkia, Jyväskylän suurajojen historiikkia ja niin edelleen, Lasonen luettelee.

Automuseossa on näytillä yli 100 vanhaan loistoonsa entisöityä ajoneuvoa eri vuosikymmeniltä. 

Vanhimmat kulkupelit ovat 1920-luvulta. Harvinaisuuksiin kuuluvat muun muassa Morris Oxford Bullnose Touver sekä T-Ford Touring vuodelta 1926. 

Eräs auto näytteli merkittävää roolia Korpelan kujanjuoksussa, kirjailija Heikki Luoman vuonna 2018 kirjoittamassa draamasarjassa.

– Siinä on vuosimallin 1956 Bentley. Heikki Luoma kirjoitti meillä kesäteatteria kolme vuotta ja sai silloin vähän ideoita täältä, Lasonen kertoo.

Aiheesta kirjoitti ensin Maaseudun Tulevaisuus.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen