7.5.2020 klo 22:18
Uutinen

Pentikäinen Ylellä: Koronatukipaketista puuttuu kaksi olennaista elementtiä

Koronatukipaketista puuttuu vielä kaksi olennaista elementtiä: yleistuki kaikille niille yrityksille, jotka ovat menettäneet merkittävästi liikevaihtoaan koronakriisin vuoksi ja yksinyrittäjille suunnattu kehittämistuki heille ja heidän verkostoilleen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Ylen A-Talkissa.

Miten yritykset ja työpaikat pelastetaan? Tätä pohdittiin Yle:n A-Talkissa torstai-iltana. Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksen lähetykseen toi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Pentikäisen mukaan yritystukia jakavat Business Finland, Ely-keskukset ja kunnat toimivat paljon paremmin kuin julkinen keskustelu antaa ymmärtää.

– Kun saadaan yleistuki kuntoon ja kehittämistuki yksinyrittäjille kuntoon, paletti alkaa olla kunnossa, Pentikäinen vinkkasi päättäjille A-Talkissa.

Tuet pitää Pentikäisen mukaan suunnitella niin, että ne auttavat yrityksiä pahemman yli ja työpaikkoja saadaan säilytetyksi. Hän arveli tukitarpeen olevan miljardiluokkaa.

Ravintolat tarvitsevat tiedon avaamisesta

Hän muistutti, että yritysten ja työpaikkojen tilanne ei ratkea tuilla, vaan yrityksiin tarvitaan asiakkaita.

– Kun opimme elämään tämän sairauden kanssa ja karttamaan riskejä, uskon että kuluttaminen lähtee nousuun.

Pentikäisen mukaan ravintolayrittäjät odottavat nyt hallitukselta nopeasti tietoja siitä, miten ravintoloita päästään avaamaan. Suomen Yrittäjiin kuuluu noin 3000 ravintola- ja matkailuyrittäjää.

Hän huomautti keskustelussa, että ravintolayrittäjiin kohdistettu elinkeinovapauden rajoitus on hyvin poikkeuksellinen toimi ja siitä pitää alkaa luopua, kun nähdään, että se ei ole aivan välttämätöntä.

Eeva Ketvel

eeva.ketvel @ yrittajat.fi

Kuva: Kuvakaappaus Ylen A-Talk-lähetyksestä