Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
15.3.2024 klo 15:03
Uutinen

Pienen yrityksen vientiavaus uuteen maahan vaarassa poliittisten lakkojen takia – ”Kuinka vakuutamme asiakkaamme, ettei tämä toistu”

Suomen Yrittäjät kerää Yrittäjien lakkolinjalla yrittäjien kertomuksia poliittisten lakkojen vaikutuksesta pk-yritysten toimintaan. Tässä jutussa kerrotaan kuusi esimerkkiä.

Suomen Yrittäjät on avannut lakkolinjan, jolla yrittäjät voivat kertoa poliittisten työtaisteluiden vaikutuksista yrityksiinsä. Ammattiyhdistysliikkeen meneillään olevia poliittisia lakkoja on julistettu satamiin ja muuhun logistiikkaan sekä joihinkin yrityksiin. Vaikutukset tuntuvat kuitenkin läpi yrityskentän.

– Pk-yrityskentässä ollaan syystäkin huolissaan. Poliittiset lakot ovat täysin vastuuttomia tässä tilanteessa, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

”Joudumme selittelemään lakkoja asiakkaalle”

Pieni tekstiilialan yritys työllistää kuusi henkeä 1,5 miljoonan euron liikevaihdolla.

– Kahden viikon pysähdyksellä on liiketoimintaamme suhteessa iso vaikutus. Millä kukaan voi tuotantoa pitää yllä, jos ei ole raaka-ainetta. Ja varsinkin rahoitukseen tällä kahdella viikolla tulee olemaan iso merkitys. Jos tämä lakko nyt tähän edes jää, sanoo yrityksen toimitusjohtaja.

Yritys myy keskieurooppalaisen päämiehen tuotteita eri teollisuuden aloille, ja normaalisti yritykselle tulee viikoittainen lähetys varastoon.

– Olemme nykyisin opetettuja elämään lean-ajatuksella, jossa ei tavara makaa varastossa. Näin ollen vaikutuksetkin näkyvät jo viikossa.

– Viime viikon lähetys on jossain Saksassa ja ei liiku ennen kuin lakko on loppunut. Joillakin asiakkaillamme on luonnollisesti sama tilanne eli ei ole raaka-ainetta, ja näin ollen he eivät tarvitse meidän tuotteitammekaan.

Myös vientiä harjoittavalla yrityksellä on myös menossa uusi asiakkuus uudessa maassa Keski-Euroopassa, ja alkuperäinen sovittu toimituspäivä oli 20. maaliskuuta. Tuotteet ovat valmiina, mutta nyt toimitukset viivästyvät sovitusta päivästä.

– Huono tuuri. Tuotteiden lähes tuhannen kilon paino ei anna mahdollisuutta lentorahtiin, muuten katteet menevät pakkaselle isosti. Ei ole ihan ideaalia, että ihka ensimmäinen tilaus ja joudumme selittelemään maassamme olevien lakkojen estävän toimituksen asiakkaalle, joka luonnollisesti oli laskenut oman tuotantonsa sovittujen toimitusaikataulujen mukaisesti. Pelkäämme suuresti, että tällä on negatiivinen vaikutus jatkokauppojen saantimahdollisuuksiin.

– En tiedä, miksi tämä lakko ei kohdistuisi pieniin yrityksiin niin kuin olen kuullut. Me emme saa laskuttamatonta kahden viikon jaksoa takaisin, saati kuinka vakuutamme asiakkaamme Keski-Euroopassa, että tämä ei toistu.

”Kuolemanpaikka yritykselle”

Audiovisuaalisen alan yrittäjä on mukana isohkojen projektien suunnittelussa, myymisessä ja projektityössä.

– Maahantuojien kanssa on sovittu, että voin laskuttaa oman osuuteni projektityöstä ja provision myynnistä, kun tavarat on toimitettu asiakkaalle. Nyt jäi todella mittava määrä tavaraa matkalle, yrittäjä kertoo.

– Kiinasta tullut konttilaiva purettiin Hollantiin, ja laiva lähti takaisin. Nyt ei ole mitään käsitystä, milloin rahti saadaan Suomeen joko uudella laivakyydillä tai maakuljetuksella. Sitten joskus, kun lakko on ohi ja ruuhkia aletaan purkaa.

– Tämä saattoi olla yrityksellemme ns. kuoleman paikka. Haasteita on jo ennestään, ja tämä olisi pelastanut paljon.

”Olen päättänyt lopettaa”

Hyvinvointialan yrittäjä puolestaan kertoo, että alkuvuosi on ollut erittäin hiljainen.

– Lakot hiljentävät liikettä entisestään. Olen joutunut ottamaan viime vuosina yritysvelkaa. Enää sitä ei voi ottaa, ja toisaalta velasta selviytyminen on haasteellista. Olen päättänyt lopettaa yrittämisen.

– Oma näkemykseni on, että yrittäjät ovat joutuneet viime vuosien aikana todella ahtaalle. Lakot syventävät kuoppaa ja vaikeuttavat sieltä nousemista, yrittäjä jatkaa.

”Osa ilmoitti, ettei aio jäädä lakkoon”

Tilitoimistoyrittäjän mukaan Erton ilmoittama kahden päivän poliittinen lakko hankaloittaa työntekijöiden tilannetta.

– Tuo kaksi päivää tulee hankaloittamaan ainoastaan työntekijöitä, jotka jäävät lakkoilemaan. Tilitoimistoissa on muutenkin kiireaika menossa. Lakkopäivien jälkeen saa paikata omia töitä tekemällä asiat vielä tehokkaammin. Osa työntekijöistä ilmoitti heti, että ei aio jäädä lakkoon, mutta osa todennäköisesti tulee jäämään lakkoon, tilitoimistoyrittäjä kertoo.

”Tyhjällä autolla takaisin”

Kuljetusalan yrittäjä kertoo, kuinka autoja joudutaan ajattamaan myös tyhjinä. Yritys ajaa etelästä pohjoiseen ja takaisin.

– Meillä on pieni kuljetusliike tavara- ja henkilöliikenteessä, joten joudumme AKT:n lakkojen takia miettimään, miten toimintaa voi jatkaa.

– Suuri osa etelään suuntautuvista paluukuormista puretaan yleensä satamiin, mutta olemme usein joutunut tulemaan tyhjällä autolla takaisin pohjoisesta, kun kuormaa ei saa purettua. Nykyisillä polttoaineen hinnoilla ja kireän kilpailun alalla tyhjänä ajo vie katteet. Toisaalta tärkeää Lappiin suuntautuvaa liikennettä ei voi jättää tekemättä rikkomatta sopimuksia.

Neljän viikon tuotantoviivästys

Pienelle taidealan perheyritykselle poliittinen lakko tarkoittaa reilun neljän viikon viivästystä tuotannossa.

– Olemme pieni perheyritys, jossa työskentelee ainoastaan yrittäjäpariskunta, ulkopuolisia työntekijöitä meillä ei ole. Teimme kevään materiaalitilaukset maaliskuun ensimmäisellä viikolla sekä Italiasta että Espanjasta.  Heti perään ilmoitin tehtaille molempiin maihin, että tavaraa ei voi lähettää ennen 20.3., koska se ei saavu perille, ja kevään sääolojen vuoksi saattaa mennä pilalle satamavarastoinnissa, yrittäjä sanoo.

– Asiakkaille sanomme, että lakoista johtuen pystymme valmistamaan osan töistämme vasta huhtikuun puolella. Meille viivästys tulee olemaan tällöin reilut neljä viikkoa tuotannossa.

Lue myös Poliittinen lakko iski lujaa satamaravintolaan

Yrittäjien lakkolinja

Suomen Yrittäjät on avannut oman kanavan, jossa yrittäjä voi kertoa poliittisten lakkojen vaikutuksesta omaan yritystoimintaansa.
Kerro meille omista kokemuksistasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lakkolinja@yrittajat.fi.
Yrittäjämedioiden toimitus voi hyödyntää yrittäjien kertomuksia jutuissaan nimettömänä tai nimellä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus