14.12.2022 klo 14:54
Uutinen

Pienillä työpaikoilla on kaikki edellytykset paikalliseen sopimiseen

Pienissä yrityksissä luottamuksellisuus, avoimuus ja tasapuolinen kohtelu toteutuvat parhaiten, vahvistaa työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometri. – Työntekijöiden viesti on vankkumaton: Yrittäjä on hyvä työnantaja.

Ensi vaalikaudella on nostettava rimaa ja uudistettava työmarkkinoita lainsäädännöllä, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Paikallisen sopimisen vastustajat väittävät usein julkisuudessa, että luottamusta paikalliselle sopimiselle ei olisi. Työolobarometri osoittaa jälleen toista, Makkula toteaa.

Tämä käy ilmi vuosittain, kun Suomen Yrittäjät laatii Työolobarometrin aineistosta raportin, jossa vertaillaan yksityisen sektorin työntekijöiden vastauksia sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät.

Tämän osoittaa nyt myös julkaistava tuorein barometri.

Tutustu Työolobarometriin tästä.

Etelä-Karjalassa hyvää kokemusta paikallisesta sopimisesta

Harvan asutuksen maakunnassa paikallinen sopiminen mahdollistaa palveluverkoston ylläpidon ja mielekkään työkokokonaisuuden työntekijälle.

­– Meillä yhdessä työntekijöiden kanssa sovitaan mitä kyytejä otetaan vastaan ja miten eri reitit ja ajat saadaan kannattavasti ajettua, toteaa Antti Rautio, joka toimii itsensä lisäksi 2 työntekijää työllistävän Taksi- ja tilausliikenne Raution omistajana Lappeenrannassa.

Paikallisesti sovittavia asioita Raution yrityksessä ovat viikoittaisen työajan jakautuminen, lomien sopiminen ja vaikkapa se haluaako kuljettaja toimia tunti- vai provisiopalkalla.

– Paikallisen sopimisen malli on toiminut meillä hyvin nyt reilut pari vuotta ja se on tuonut joustavuutta ja tyytyväisyyttä työoloihin molemmin puolin ja olemme voineet palvella asiakkaita hyvin, summaa Rautio kokemuksia.

Pienissä yrityksissä voidaan hyvin

Työaikajoustot ovat yrityksissä keskeinen keino reagoida vaihtelevaan kysyntää ja työvoiman tarpeeseen, mutta kyselyn perusteella työ joustaa myös työntekijän tarpeiden mukaan.

– Joustoja on käytettävissä työntekijöiden tarpeisiin laajasti kaikenkokoisissa yrityksissä. Pienissä yrityksissä kiireen tuntua ja stressiä koetaan kuitenkin vähiten, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä sanoo.

Kyselyn mukaan 70 % työntekijöistä kokee, että työajat joustavat riittävästi työn ja muun elämän yhteensovittamisen kannalta. Lisäksi 90 % työntekijöistä voi käyttää säästötunteja kokonaiseen vapaapäivään.

Suomen Yrittäjät julkistaa ohjelman työmarkkinoiden uudistamiseksi. Tutustu ohjelmaan tästä.

Näin kysyttiin

Työ ja elinkeinoministeriö seuraa vuosittain Työolobarometrillä suomalaisen työelämän laatua ja kehittymistä. Barometri perustuu palkansaajien vastauksiin.
Tuoreimman barometrin tulokset perustuvat vuoden 2021 syksyllä toteutettuun kyselyyn, jossa vastaajia oli 1310 yksityiseltä sektorilta.
Kyselyhaastattelut tehtiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä. Työolobarometrin kohdeväestöön kuuluvat kaikki vähintään 10 tuntia viikossa työskennelleet palkansaajat.
Tulokset voidaan yleistää koskemaan kaikkia palkansaajia.

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Yrittäjät, toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto, 050 440 8868 marko.hanhisuanto@yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät, johtaja Janne Makkula, 040 581 2472, janne.makkula@yrittajat.fi