PR-Aitta Oy, Jari Heiskanen, Marko Tuhkanen
16.8.2021 klo 09:50
Uutinen

Pitkä työsuhde vaihtui yrittäjyyteen

Tarkka näkemys liikkeen toiminnasta on valtti PR-Aitta Oy:n uudelle kauppiaalle, Marko Tuhkaselle.

Lieksassa ja Kontiolahdella toimiva rakennustarvikeliike PR-Aitta Oy sai uuden kauppiaan vuodenvaihteessa, kun 20 vuotta yrittäjänä toiminut Jari Heiskanen möi yhtiönsä Marko Tuhkaselle.

– Tein jo alun perin päätöksen, että kun täytän 60, niin silloin tämä pitää myydä. Täytyy älytä luopua aikanaan, koska ei yritystä myöhemmin jaksa enää kehittää riittävästi, ja eiväthän tällaiset liikkeet yksinään pyöri, Heiskanen selvittää.

PR-Aitan johtoon siirtynyt Tuhkanen aloitti työskentelyn yrityksessä jo vuonna 1996.

– Tulin silloin myyjäksi ja kävin samalla oppisopimuksella koulutuksen rakennustarvikemyyjäksi, vaikka olin vakituisessa työsuhteessa. Pidemmältä ajalta on jo ollut mielessä, että tulisiko sitä sitten itsestäkin jossain vaiheessa kauppias, kun tätä hommaa on kuitenkin tehnyt jo niin pitkään. Siitä se lopulta kypsyi.

Paras aika vaihdolle

PR-Aitan omistajanvaihdos toteutettiin osakeyhtiökauppana.

– Ostin nimen, kassat ja kaikki kerralla. Se on rahoituksen kannalta raskaampi, mutta muuten helpompi, kun ei tarvitse neuvotella sopimuksia toimittajien kanssa uudestaan. Se olisi kivinen tie tänä päivänä, Marko Tuhkanen perustelee.

Tuore kauppias toteaa yrittäjyyden lähteneen hienosti käyntiin, vaikka opeteltavaa riittää ja työviikot ovat venyneet ympäripyöreiksi. Muutosta helpottaa myös Jari Heiskanen, joka perehdyttää Tuhkasta tämän uuteen elämänvaiheeseen.

– Tämä oli hyvä aika tehdä omistajanvaihdos, sillä tammi-helmikuu meillä on hiljaisinta aikaa rakennustarvikepuolella. Kesällä kiireiseen aikaan se olisi ihan mahdottomuus, Tuhkanen tuumii.

Vahvuus valikoimassa

Lieksan Kevätnimessä ja Kontiolahdella Kuutostien varressa sijaitsevissa PR-Aitan liikkeissä kaupankäynti on muuttunut uusien talojen rakentamisen vähennyttyä vuosien saatossa. Yrityksen tärkein myyntiartikkeli on edelleen puutavara, mutta rinnalle on noussut esimerkiksi jatkuvasti kehittyvä valikoima työkaluja ja työvaatteita.

– Puutavarapuolelle on panostettu, ja se on meidän vahvuutemme. Myydään ihan raakatavaraa mutta myös höylättyä puuta ja listoja. Vaikkei uutta juurikaan rakenneta, remontteja tehdään, ja sinnehän menee myös sisustuspuolen tavaraa, Marko Tuhkanen toteaa.

Yrityksen toiseksi vahvuudeksi Tuhkanen nimeää asiantuntevan palvelun.

– Meillä on pitkään toiminut henkilökunta. Nykyisin asiakkaat myös haluavat erilaista palvelua kuin ennen. Toivotaan esimerkiksi puutavara valmiiksi mittaan sahattuna, siksi meillä on levynleikkuu- ja puutavaranpätkintäpalvelu.

Tuhkanen aikoo aloittaa yrittäjyyden maltillisesti. Liikkeiden sisäpuolella tullaan näkemään muutoksia, mutta ulkoseiniä ei lähdetä siirtelemään tässä vaiheessa.

– Aika pitkälti samalla kaavalla jatketaan, mutta ikinähän ei tiedä, mitä tässä vielä keksitään.

PR-Aitta Oy

  • Unto Koponen perusti yrityksen vuonna 1984, ja Jari Heiskanen osti sen vuonna 2000. 30.12.2019 lähtien yrittäjänä on toiminut Marko Tuhkanen
  • Tarjoaa rakennustarvikkeita laidasta laitaan. Vahvuutena laaja puutavaravalikoima.
  • Liikkeet Lieksassa ja Kontiolahdella
  • Työllistää vakituisesti seitsemän henkilöä.
  • Tutustu yritykseen: www.praitta.fi

Teksti ja kuva: Piia Juntunen