13.2.2017 klo 10:01
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Helsingin pk-yritysten odotukset lähiajan suhdannenäkymistä positiiviset

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat koko maassa positiiviset, mutta kasvu jää hitaaksi. Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä 44 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana. Yhdeksän prosenttia pelkää niiden heikkenevän. Suhdannenäkymien saldoluku nousi kolmella yksiköllä viime syksystä, kertoo tänään julkaistu Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tilaama Pk-yritysbarometri.

– Myös Helsingin alueen suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on noussut viime syksystä kolme prosenttia ollen nyt +42. Suhdanteiden paranemista ennakoi 48 prosenttia ja huononemista 6 prosenttia helsinkiläisistä pk-yrityksistä. Ennallaan suhdanteiden arvioi pysyvän 46 prosenttia yrityksistä, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Pk-yrityksiin syntyy uutta työtä

Taloudellisten olojen paraneminen ei näy välittömästi yhtä suurena muutoksena pk-yritysten henkilöstöodotuksissa, koska yritykset ovat sinnitelleet heikon taloustilanteen yli pitämällä kiinni henkilöstöstään. Työllistämisodotusten saldoluku nousi koko maassa viime syksystä kolme prosenttiyksikköä ollen +16.

Helsingin pk-yritysten suhdannenäkymät henkilökunnan määrän suhteen jäävät hieman viime syksystä. Pk-yritysten edustajista 27 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän olevan vuoden kuluttua tämän hetkistä suurempi ja 7 prosenttia pienempi. Näin saldoluvuksi muodostuu +20 (syksyllä +23). Ennallaan henkilökunnan määrän arvioi pysyvän 66 prosenttia yrityksistä.

– Työllistämisen esteinä nähdään erityisesti työn sivukulut sekä kysynnän riittämättömyys tai epävakaisuus, kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Sarianne Reinikkala.

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön Pk-yritysbarometri julkistetaan kaksi kertaa vuodessa. Taloustutkimuksen tekemään barometriin vastasi 4800 yritystä. Tutkimuksessa kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle.

>> Lue koko Pk-yritysbarometri

>> Lue Helsingin alueellinen raportti

Lisätietoja:

pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 050 356 0705, mika.kuismanen @ yrittajat.fi

toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät, p. 040 548 1104, tiina.oksala @ yrittajat.fi