24.2.2021 klo 09:42
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Yrityksiä tulossa myyntiin paljon – omistajanvaihdostyöhön kannattaa panostaa!

Reilusti yli tuhat yritystä on vaihtamassa omistajaa Etelä-Karjalassa seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista

– On kyse työpaikoista, Tarmo Soronen omistajanvaihdospalveluista vastaava projektipäällikkö Etelä-Karjalan Yrittäjistä huomauttaa.

Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee 37 prosenttia Etelä-Karjalan pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Omistajanvaihdos vaatii paljon työtä ja tietoa.

– Etelä-Karjalassa on tehty johdonmukaista työtä aiheen parissa reilut kolme ja puoli vuotta ja tämä alkaa tuomaan tuloksia, Tarmo Soronen näkee.

Erityisesti maakuntakeskusten ulkopuoliset alueet haasteellisia elinkeinorakenteen ja työpaikkojen säilymisen näkökulmasta. Markkina ei hoida kaikkea tai hoitaa ne tavalla, joka johtaa yritysmäärän laskuun.

– Uusien perustamisen vaihtoehtona oltava myös ostaminen. Olemassa olevan jatkaminen monesti parempi vaihtoehto kaikille osapuolille, Soronen sanoo.

Suomen Yrittäjät, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi Etelä-Karjalasta noin sata yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Etelä-Karjalan omistajanvaihdospalvelut suosittuja

Tärkeimpänä viestinä omistajanvaihdosta pohtiville yrittäjille on Sorosen mukaan napakasti: ”Aloittakaa prosessin mietintä nyt”! Sanoma prosessin aloittamisen tärkeydestä on alkanut tavoittaa maakunnan ikääntyneet yrittäjät. Vuosia tehty herättely on nyt tuottamassa tulosta ja se näkyy korkeana prosenttina Pk-yritysbarometrin tilastossakin.

Pk-yritysbarometrin mukaan Etelä-Karjalan Yrittäjien tarjoamat maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto, mistä hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset.

Myös kunnissa kannattaa puhua omistajanvaihdoksista

Omistajanvaihdoshaasteen kohtaavat varmuudella aina uudet yrittäjäsukupolvet. Erityisesti yksin-, mikro- ja pienyrittäjiä tulee herätellä yritystensä omistajanvaihdoksiin.

Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii toimia myös kuntakohtaisesti. Kuntien tulisi tunnistaa alueensa yrityksistä ne, jotka todennäköisesti kohtaavat lähivuosina omistajanvaihdoksen. Yksikin menetetty työpaikka heikentää kunnan elinvoimaa.

– Etelä-Karjalassa yrittäjäkanta on vanhempaa kuin keskimäärin valtakunnassa, arvioi Tarmo Soronen ja jatkaa. – On hyvä, että täällä ilmiö on tiedostettu laajasti ja että se vaatii akuutteja toimenpiteitä.

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Suomen Yrittäjät esittää, että kokeneille liikkeenjohdon ammattilaisille luodaan Yrittäjäksi yritysostolla -valmennus.

Lisäksi oppilaitoksiin tarvitaan lisää jatkajakouluja, jotta yrittäjiksi haluavat nuoret hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa jo olemassa olevan yrityksen.

Suomen Yrittäjät, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa.

Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.

Omistajanvaihdosaikeet eri puolilla Suomea

Suhteessa eniten omistajanvaihdoksia on odotettavissa Etelä-Karjalassa (37 %) ja vähiten Pohjois-Karjalassa (20 %).

1. Etelä-Karjala 37 %

2. Kainuu 36 %

3. Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi 35 %

18. Pirkanmaa 23 %

19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %

20. Pohjois-Karjala 20 %

Lisätietoja:
Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, p. 0400 567 925, anssi.kujala@yrittajat.fi
Projektipäällikkö Tarmo Soronen, Etelä-Karjalan Yrittäjät, p. 0400 187 864, tarmo.soronen@yrittajat.fi

Pk-yritysbarometri
15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi