18.5.2022 klo 16:16
Uutinen

Pohjois-Karjalan kuntia kymmenen parhaan joukossa Kuntabarometrissä

Yriittäjien Kuntabarometrissä yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan. Tulokset myös kirittävät parantamaan toimintaa edelleen yhdessä yrittäjien kanssa. Alueellisessa vertailussa Pohjois-Karjala on jaetulla sijalla 10. Pohjois-Karjalasta löytyy kaksi kuntaa Suomen Yrittäjien kuntabarometrin TOP10-sijoilta. Parhaiten kunnat ovat suoriutuneet infrastruktuurin hoitamisesta. Tämä kaikki käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea.

– Yrittäjät arvostavat kuntia ja kunta on yrittäjälle läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Kun kunnan yritykset menestyvät, kunnan talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Haluamme panostaa vahvasti kuntien ja yrittäjäjärjestön yhteistyöhön, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

–  Erityisen kriittisesti kuntien tulee tarkastella omaa yhtiötoimintaansa, joka pahimmillaan pienentää verotuloja ja estää kunnan alueella toimivien yritysten kehittymis- ja kasvumahdollisuuksiakin, Salminen jatkaa.

Tärkeintä yrittäjille olisi se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti.

– Kahden vuoden takaiseen kuntabarometriin verrattuna tuli aikamoinen pudotus sijalta 3. sijalle 10. Pohjoiskarjalaisista yrittäjistä 359 yrittäjää on arvioinut oman kuntansa toimintaa. Pohjoiskarjalaisista kunnista Kontiolahti oli selkeä ykkönen ja se sijoittuikin valtakunnallisessa vertailussa 10. Yrittäjät ovat arvioineet Kontiolahden elinkeinopolitiikan 10 000 – 50 000 asukkaan kunnista 10. sijalle. Joensuu sijoittui myös 10. sijalle yli 50 000 asukkaan kuntavertailussa, kertoo Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.

– Nämä tulokset antavat erinomaiset eväät ja työkalut parantaa entisestään alueemme kuntien toimintaa. Kunnissa on tehty tärkeää työtä yrittäjiemme menestymiseksi. Tätä työtä jatketaan nyt yhdessä näiden tulosten perusteella, sanoo Blomberg.

– Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä, eikä luoda niitä ja edistää investointeja sekä houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Jos yritykset eivät pärjää, kunnasta lähtee palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, toteaa Blomberg.

Kuntien kannattaa panostaa aloittavan yrittäjän palveluihin

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat Pohjois-Karjalassa yrityspalvelut ja toiseksi parhaiten infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot). Kolmanneksi parhaalla tolalla on kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys.

Yrityspalveluista tarkemmin kysyttiin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat rahoitus- ja investointineuvonta, aloittavan yrityksen palvelut ja yrityksen tilaratkaisut. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.

–  Kokeneet yrittäjät ymmärtävän aloittavan yrittäjän palvelujen tärkeyden. Siksi kuntien tulee siihen panostaa. Lisäksi lupien sujuvuus on tärkeää, koska odottaminen maksaa. Rahoitus- ja investointineuvonta on yritysneuvonnan kovinta ydintä yrityksille ja peruspalvelua yrittäjälle, Suomen Yrittäjistä Tanja Matikainen sanoo.

– Kaavoituksen hitaus on merkittävä este yritysten ja koko kaupunkiseutujen kasvulle erityisesti suurissa kaupungeissa. Kunnat eivät ole houkutelleet kaavoittajia palvelukseensa. Nyt pitää nopeasta laajentaa kumppanuuskaavoitusta. Siinä julkinen sektori keskittyy kaavoitushankkeiden johtamiseen ja ripeään lupakäsittelyyn. Yksityinen sektori voi auttaa varsinaisessa kaavojen tekemisessä, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä sanoo.

Alueella keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 3,06 asteikolla 1–5.

Tulokset käydään yhdessä kuntien kanssa läpi

Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu. Pohjois-Karjalan Yrittäjät suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2024.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin!

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset on julkistettu 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/kuntabarometri2022. Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #kuntabaro.

Valtakunnallisesti palkitut kunnat:

Suurten, yli 50 000 asukkaan kuntien ykkönen on Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaalta
Keskikokoisten (10 000–50 000) kuntien ykkönen on Lieto, Varsinais-Suomesta
Pienimpien, alle 10 000 asukkaan kuntien ykkönen on Marttila, Varsinais-Suomesta

Lisätietoja:

Pohjois-Karjalan Yrittäjät, toimitusjohtaja Merja Blomberg p. 050 367 5194

Valtakunnallisista tuloksista: Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät