29.3.2021 klo 13:29
Uutinen

Pohjois-Karjalan Yrittäjät: Yritysten on saatava aikaisemmin tietoa mahdollisista sulkutoimista – 14 päivän lomautusilmoitusaikaa lyhennettävä

Hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen ravintolasulun jatkamisesta 18.4. saakka ja esitys tuli koskemaan yllättäen myös Pohjois-Karjalaa. Tällä hetkellä sulun piirissä olevat 15 maakuntaa osasivat varautua sulun jatkumiseen, mutta Pohjois-Karjalan ravintoloille esitys tuli puskista.

– Tässä ei ole mitään järkeä, että 12 tunnin varoitusajalla ravintolat organisoisivat toimintansa uudelleen, kommentoi Pohjois-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja Perttu Kouvalainen. Koronatilanne on maakunnassa ollut maltillinen ja suuria tartuntaryppäitä ei ole ilmoitettu. Rajoitukset tulisi kohdentaa oikein, sinne missä ongelmat on, eikä kaikkiin pohjoiskarjalaisiin kuntiin.

– Pahinta työnantajayritysten kannalta on kestämättömän lyhyt varautumisaika uusiin lomautuksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tässä tapauksessa työnantaja maksaa palkkaa työntekijöille tekemättömästä työstä 10 päivän ajan, kritisoi Kouvalainen.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät vaatii, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viime kevään viiden päivän ilmoitusaikaan.

Lyhennetyn lomautusajan pitää koskea kaikkia toimialoja, sillä tulevien kuukausien aikana on odotettavissa lisää rajoitustoimia mahdollisesti myös uusille toimialoille.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät peräänkuuluttaa hallituksen ja viranomaisten nykyistä selvempää ja aikaisempaa ennakointia tietyn alueen tai toimialan rajoitustoimiin.

– Elinkeinon harjoittamisen rajoitukset iskevät suoraan pk-sektorin jo muutoinkin kärsineeseen talouteen. Yritysten on pystyttävä varautumaan ennakolta paremmin mikä on ollut tähän mennessä erittäin haasteellista jatkuvasti muuttuvien ja toisiaan kumoavien viranomaistiedotteiden perusteella, kommentoi Kouvalainen.

– Menetyksiä tulee ravintoloille turhien elintarviketilausten ja tuotehävikin kautta. Koko kaupan alan haasteena ovat ostoennakot ja niiden mahdolliseen rytmittämiseen varautuminen, huomauttaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.

– Hallituksen on paremmin ymmärrettävä esityksiensä vaikutukset yritysten toimintaan, korostaa Blomberg. Yritykset eivät voi muutaman tunnin varoitusajalla organisoida koko toimintaansa uudelleen.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Perttu Kouvalainen p. 0400 570 270

Toimitusjohtaja Merja Blomberg p. 050 367 5194