26.1.2022 klo 14:18
Uutinen

Pohjois-Savossa viidennes aluevaltuutetuista on yrittäjiä

Alueen 69 valtuutetusta reilut 20 prosenttia on yrittäjiä. Lisäksi varavaltuutetuissa on 18 yrittäjää. – Tämä on erityisen tärkeää. Yrittäjät tietävät, että laadukkaat sote-palvelut turvataan järkevin kustannuksin vain monituottajamallilla, jossa hyödynnetään riittävästi julkisen sektorin, sote-yritysten sekä järjestöjen osaamista, kommentoi Savon Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbélius.

Sunnuntaina päättyneissä aluevaaleissa valtuustoihin valittiin yhteensä 14 yrittäjää Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.

– Yrittäjien osuus on näissä uusissa vaaleissa merkitsevää. Silti ihan jokaisella aluevaltuutetulla on myös vastuu palveluiden tuottamisesta siten, että hoitojonot lyhenevät. Tämä voi tapahtua ainoastaan palveluseteleiden avulla ja että sote-yritysten osaaminen otetaan laajalti käyttöön, toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren Savon Yrittäjistä toteaa.

– Aluevaalit olivat hyvinvointivaalit, mutta myös talousvaalit. Uudet hyvinvointialueet eivät saa johtaa sote-menojen paisumiseen. Pidetään huolta kestävästä julkisesta taloudesta. Välittömästi on otettava käyttöön yhteinen, läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan viimein verrata samoilla kriteereillä. Samoin valtuutettujen on laadittava palvelustrategia, joka linjaa muun muassa palveluiden tuottamistapoja, Aikio-Tallgren jatkaa.

Eniten yrittäjävaltuutettuja on Keskustalla

Eniten yrittäjävaltuutettuja Pohjois-Savon hyvinvointialueella on Keskustalla (8) ja toiseksi eniten Kokoomuksella (3). Perussuomalaiset, Liike Nyt ja Vihreät jäivät yhteen yrittäjävaltuutettuun.

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.  
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina.
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan.

Lisätietoja
Savon Yrittäjät
puheenjohtaja Tarja Arbélius, p. 040 084 7980, tarja.arbelius@gmail.com
toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren, p. 0400 404 346, paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi