17.2.2017 klo 20:16
Uutinen

Pohjoismainen fintech voi hyvin – Suomi toisena sijoituksissa

Finanssiteknologia, eli fintech, on kasvuyritysten vauhdikkaimmin kasvava osa-alue Pohjoismaissa. Varsinkin Ruotsi pärjää alalla hyvin.

Kiristyvä kilpailu ja pankkitoiminnan säätely ovat vauhdittaneet pankkien digitalisoitumista. Tämä näkyy myös Pohjoismaissa, sillä fintech-sijoitusten määrä on noussut niissä kaikissa. Ruotsin sijoitusten arvo on kuitenkin muita maita huomattavasti korkeampi.

Tiedot pohjautuvat Deloitten ja Nordic Webin julkaisemaan Fintech in the Nordics -tutkimukseen. Sen mukaan kolmen viime vuoden fintech-sijoituksista lähes 400 miljoonaa euroa on tehty ruotsalaisiin yhtiöihin, kuten maksusovellusosaajiin Klarnaan ja iZettleen.

– Ruotsi on ollut edelläkävijä nettikaupassa, jonka ympärille on luontevasti kehitetty erilaisia maksusovelluksia. Tästä lähti liikkeelle myös Klarnan menestystarina, arvioi Deloitten yritysjärjestelypalveluista vastaava osakas Jan Söderholm.

Toiseksi eniten sijoituksia keräsi Suomi. Niiden arvo oli yhteensä 39,6 miljoonaa euroa. Kolmannelle sijalle nousseen Tanskan lukema oli 15,9 miljoonaa euroa. Kappalemääräisesti Tanskaan tehtiin Suomea enemmän sijoituksia.

Pankit vauhdittavat alan kehitystä

Pohjoismaiset pankit ovat tutkimuksen mukaan digitalisaation edelläkävijöitä, mikä on luonut hyvän kasvualustan finanssiteknologiayhtiöille.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen rahoituksen osuus fintech-sijoituksista on noussut kolmessa vuodessa 56 prosentista 80 prosenttiin.

– Vuoden 2018 alussa voimaan tuleva PSD2 EU -maksupalveludirektiivi pakottaa pankit avaamaan ulkopuolisille palveluntarjoajille pääsyn pankin asiakkaiden tileihin ja maksuihin. Kiristyvä kilpailu ajaa pankit investoimaan digitaalisiin kanaviin ja uusin palveluratkaisuihin. Vastauksena näihin haasteisiin ja sääntelyyn pankit ovat kiinnostuneita fintechistä, kertoo Deloitten pankki- ja vakuutussektorin toimialajohtaja Ilkka Huikko.

toimitus@yrittajat.fi