Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

4.6.2024 klo 16:38
Uutinen

Pohjoissavolaiset yritykset etsivät keinoja toiminnan kehittämiseen – yli puolet haluaa investoida

– Varsinkin kustannustaso ja inflaatio ovat pakottaneet yritykset palveluiden ja toiminnan kehittämiseen sekä uudelleen muotoiluun, Savon Yritysklinikan yritysneuvoja Pekka Naumanen kertoo.

Huhtikuun puolessa välin avautuneen Savon Yritysklinikalle ilmoittautuneista yrityksistä 70 prosenttia on ollut palvelualalta. Savon Yrittäjien uusi maksuton jäsenpalvelu on auttanut jo 40 yritystä akuuteissa yritystoiminnan haasteissa.

Kokeneelle yritysneuvojalle toimeksiantojen aiheet eivät ole tulleet yllätyksinä Kannattavuuden parantaminen ja talouden kehittäminen ovat nousseet esiin useiden Yritysklinikan asiakkaiden kanssa. Haasteiden keskellä yrittäjät keskittyvät usein liikaa kulujen karsimiseen, vaikka ratkaisu löytyy myynnin kehittämisessä.

– Osa yrittäjistä on joutunut turvautumaan valitettavasti korkeakorkoisiin yritysluottoihin, Naumanen avaa. – Yritysten haasteisiin ovat usein syynä viime vuosina muuttuneet liiketoimintamallit esimerkiksi digitalisuuden takia.

Yli puolet yrityksistä aikoo investoida lähivuosina

– Vaikka ajat ovat useille yrittäjille haastavia, lähes poikkeuksetta heillä on positiivinen asenne ja halu yrittää, Pekka Naumanen avaa.

Tämä käy ilmi myös Savon Yrittäjien tekemästä investointikyselystä, jonka mukaan yli puolet yrityksistä suunnittelee investointeja tulevina vuosina. Lähes kolmannes yrityksistä suunnittelee investointeja vielä tämän vuoden aikana.

– Lähes kaksi kolmannesta kertoi investointien kohdistuvan kone- ja laiteinvestointeihin, Tomi Kosonen Savon Yrittäjistä avaa. Lisäksi puolilla yrityksistä investoinnit kohdistuvat toimi- tai tuotantotiloihin. Kansainvälistymiseen on investoimassa joka kymmenes yritys.

Yritysten investointeja vähentää eniten kasvuhaluttomuus, toimialan haasteet sekä yrityksen taloudellinen tilanne.

Savon Yrittäjien kysely yritysten investoinneista
  • Toukokuu 2024, vastaajia 182 – vastauksia jokaisesta Pohjois-Savon kunnasta
  • Suunnittelee investointeja: Kyllä 57 %, Ei 43 %
  • Investoinnit kohdistuvat: Kone- ja laiteinvestointeihin 63 %, Toimitila / tuotantotilainvestointeihin 49 %, Henkilöstön osaamisen kehittämiseen 23 %, ICT / digi / ohjelmistot 14 %, Kansainvälistymiseen 10 %, Liiketoiminnan laajentamiseen kotimaassa esim. yritysostot 14 %
Lisätietoja

Savon Yritysklinikka            Pekka Naumanen, yritysneuvoja
pekka.naumanen@yrittajat.fi                   050 430 6181

Savon Yrittäjät                        Tomi Kosonen, yhteisömanageri
tomi.kosonen@yrittajat.fi                           050 564 3824