Jatkis-hanke, Jan Kontiainen, Merja Blomberg
16.8.2021 klo 10:19
Uutinen

Poikkeusolot eivät yrityskauppoja hidastaneet – päinvastoin

Vuoden 2018 lopussa Sanomalehti Karjalainen haastatteli Jan Kontiaista. Juttu käsitteli vuosi sitten tapahtunutta yrityskauppaa, jossa Jan Kontiaisen ja hänen sukunsa omistama Itä-Suomen Hoitokodit Oy myytiin Mehiläinen Oy:lle. Silloin vielä ansaittua sapattivapaata viettänyt entinen toimitusjohtaja Kontiainen paljasti aikovansa hakea ”yhtä kiinnostavaa työpaikkaa.”

Nyt tiedämme tuon paikan olleen projektinjohtajan pesti Pohjois-Karjalan Yrittäjien yrityskauppoja tukevassa Jatkis-hankkeessa, jota Kontiainen on luotsannut helmikuusta 2019 asti. Tuntien miehen menneisyyden paitsi sote-alan yrityskauppojen, myös teollisuuden johtotehtävien parissa, valinta ei voisi olla luontevampi.

–  Itä-Suomen Hoitokodit Oy:n toimitusjohtajana merkittävä osa ajasta kului yrityskauppoihin, joilla vahvistettiin ja nopeutettiin kasvua orgaanisen kasvun lisäksi. Kun yritys myytiin, halusin kokeilla kauppoja laajemminkin eri toimialoilla, Kontiainen taustoittaa.

Ja niin myös tapahtui: Jatkis on pitänyt maakunnan yritysten omistajanvaihdokset pyörimässä poikkeusoloista huolimatta. Koronarajoitusten aikana työpajat ja tapaamiset siirtyivät verkkoon, ja samassa rytäkässä pilotoitiin myös uusi verkkosovellus yritysanalyysin ja arvonmäärityksen laatimiseen. Jatkossa maksuton verkkosovellus löytyy Business Joensuun omistajanvaihdospalveluiden alta.

Onnistunut kauppa on koko maakunnan eduksi

Myös lukujen valossa on onnistuttu. Jatkiksen järjestämiin työpajoihin osallistui vuoden 2020 aikana yhteensä 55 yritystä, ja hankkeeseen osallistuneista yrityksistä 25 oli mukana yritysjärjestelyissä. Tämä näkyi loppuvuodesta uutisotsikoissa useina toteutuneina yrityskauppoina. Finnveran tilastojen mukaan Pohjois-Karjalassa yrityskauppoja rahoitettiin sekä euro- että kappalemääräisesti huomattavasti edellisvuotta enemmän. Kaiken kaikkiaan 45 yritystä on koko hankkeen aikana vaihtanut onnistuneesti omistajaa. Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtajana Merja Blombergin mukaan kyse on konkreettisesta tekemisestä.

– Siinä missä edellisissä hankkeissa on vain herätelty, on Jatkiksessa menty pintaa syvemmälle. Yrittäjät ovat saaneet konkreettista apua ja päässeet konkreettisesti tekemään asioita arvo- ja muiden työpajojen kautta. Hanke on äärimmäisen tärkeä: noin 30 prosenttia meidänkin piiriin kuuluvista yrittäjistä etsii jatkajaa, Blomberg kertoo.

Onnistuneiden yrityskauppojen lisäksi hankkeen taustalla on tärkeä tavoite: pitää työpaikat ja palvelut maakunnassa. Kontiaisen mukaan kompastuskiveksi yrityskaupoissa päätyy usein se, että yritysanalyysiä ei tehdä kunnolla, eikä kaupan kohdetta nähdä selkeästi. Myyjän kannalta salaisuus on pitää yritys ajan tasalla ja myyntikunnossa – joka päivä.

–  Onnistuneiden yrityskauppojen avulla ollaan saatu paljon uusia yrittäjiä maakuntaan ja samalla tehty monen entisen yrittäjän eläkeaika aika mukavaksi. Sanotaan vaikka niin, että on jäänyt lasten lapsillekin annettavaa. Ne on todella hienoja kokemuksia, kun näkee, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä – se on yrityskauppojen suola. 
 

Teksti: Teemu Huuki
Kuvat: Rasmus Härkönen