7.1.2020 klo 08:10
Uutinen

Polku yksinyrittäjästä työnantajaksi on oppia täynnä

Yrittäjä Jaana Ylivainio Kodin Tukitiimi Oy:stä otti rohkeita kasvuaskeleita yrityksensä kehittämisessä ja palkkasi ensimmäiset työntekijänsä avukseen. Ylivainio toivoo, että nyt hänellä jää aikaa kehittää yritystään ja uusasiakashankintaa, kun on hyviä työntekijöitä apuna.

Jaana Ylivainio Kodin tukitiimi Oy:stä toimi aluksi yksinyrittäjänä, mutta töiden lisääntyessä koki tärkeäksi palkata lisää tekeviä käsiä tärkeään työhön. Kodin Tukitiimi tuottaa kotipalveluita ikääntyneille.

– Yrityksemme tavoitteena on tuottaa laadukkaita kotipalveluita ikääntyneille palvelusetelillä tai omakustanteisesti. Toiminnan kasvaessa tarve palkata lisää henkilöstöä tuli luonnostaan, yrittäjä Jaana Ylivainio kertoo.

Kodin Tukitiimi Oy on vuonna 2018 perustettu yritys, jonka kasvu on ollut voimakasta alusta alkaen. Palveluille koetaan olevan tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Tällä hetkellä Kodin Tukitiimissä työskentelee Ylivainion lisäksi hoiva-avustaja ja lähihoitaja.

– Meille tärkeintä on palvelumme kokonaisvaltaisuus, laatu ja se, että asiakkaamme tulee kuulluksi, Jaana Ylivainio jatkaa.

Yksinyrittäjästä siirtyminen työnantajayrittäjäksi on suuri askel, joka myös sisältää aina riskejä. Ylivainion mielestä yrityksen kasvun takaamiseksi palkatut työntekijät ovat kuitenkin yritykselle voimavara, joka vapauttaa yrittäjän resursseja muun muassa uusasiakashankintaan ja mahdollistaa pidemmät aukioloajat. Yrittäjän on oltava Ylivainion mielestä kuitenkin aina rohkea ja sitouduttava yrityksensä kehittämiseen sekä varauduttava kysynnän heilahteluihin.

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäbarometrin (2019) mukaan 30 prosenttia vastanneista yksinyrittäjistä on suunnitellut työntekijän palkkaamista tukeakseen yrityksensä kasvua. Kuitenkin työllistämisen kalleus ja siihen liittyvät riskit osaltaan vaikuttavat yksinyrittäjän haluun palkata työntekijää. Yksinyrittäjäbarometrista selviää myös, että 34 prosenttia vastanneista on palkannut työntekijän kasvuaan tukemaan.

– Suomen Yrittäjien neuvonta- ja lakipalvelusta sain hyviä neuvoja esimerkiksi työehtosopimuksen tulkinnassa ja muutenkin työntekijän palkkaamiseen liittyvissä kysymyksissä, muutenhan yrittäjä on aika yksin näiden asioiden kanssa, jos ei osaa etsiä. TE-palveluillakin on olemassa yrittäjästä työnantajaksi-palvelu, jota myös käytin tukena, Jaana Ylivainio kertaa, mistä yrittäjä voi saada tukea ja neuvontaa työllistämiseen.

Hämeen Yrittäjien YrittäjäKoutsi-koulutuskokonaisuus tarjoaa yksinyrittäjille koulutusta ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta 21.1.2020 Riihimäellä. Koulutuksesta saa käytännön ohjeistusta ja työkaluja ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Kouluttajana toimii Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, jolla on juristina pitkä kokemus työllistämiseen liittyvistä asioista sekä neuvonnasta.

Tutustu koulutukseen klikkaamalla tästä>>>