27.5.2018 klo 08:02
Uutinen

Porkkanan viljelijä hiuksiaan myöten

Irmeli Vinnikainen on Forssan rouva Porkkana hiuksiaan myöten. Oranssi väriläiskä kerää katseita missä ikinä liikkuukin.

Vinnikaisten tarina alkaa Irmeli Vinnikaisen emännöimältä tilalta Forssan Savijoella. Sodan jälkeen hänen edesmenneen aviomiehensä isä tuli äitinsä ja veljensä kanssa evakkona Savijoen kylälle. Vuonna 1960 toinen veljeksistä, Irmeli Vinnikaisen toinen veljeksistä tuumasi, että on aika hankkia oma tila. Irmeli Vinnikaisen tuleva appi jäi viljelemään kantatilaa, kun veli siirtyi nykyisen Vihannes Vinnikainen Oy:n tilalle.

– Meidät sekoitetaan sukunimen takia hyvin usein toisiimme, vaikka maatiloina olemme hyvin erilaiset, Irmeli Vinnikainen kertoo.

Irmeli Vinnikainen tuli mukaan porkkanakuvioihin vuonna 1990, jolloin hän törmäsi tuttuun mieheen röntgenin odotushuoneessa. Hevosen jalkoihin jäänyt Irmeli jutteli suunnistusreissussa jalkansa loukanneen Antti Vinnikaisen kanssa vuoroa odotellessa.

– Sanoin Antille, että soita joskus, jos tarvitset ylimääräisiä käsiä tilalla. Tykkäsin tehdä maatilan töitä. Viikon kuluttua Antti soitti. Lähdin Vinnikaiseen yhdeksi lauantaiksi pussittamaan porkkanaa. Ja sillä tiellä olen, Irmeli kertoo.

Vuodesta 1997 Irmeli Vinnikainen on viljellyt tilaa yksin. Aviomies kuoli tuona ensimmäisenä EU-keväänä.

– Ilman toisten porkkananviljelijöiden apua ja tukea en olisi selvinnyt.

Miehensä kuoleman jälkeen Irmeli Vinnikainen sai peruutettua noin 13 hehtaarin vuokrapeltoalasta noin puolet, ja päätti erikoistua väriporkkanoiden viljelyyn. Myöhemmin mukaan tulivat värijuuret.

– Jos yhden neuvon voin antaa yrittäjille, on se keskinäinen testamentti. Jos yritys on yhteinen, kannattaa keskinäisellä testamentilla varmistaa yritystoiminnan jatkuminen. Omankin yritykseni kehittäminen olisi ollut paljon helpompaa, jollei olisi ollut holhouslautakunta ja maistraatti välissä valvomassa, ettei yrityksen omaisuutta hukata.

Tällä hetkellä Irmeli Vinnikainen tuottaa tavallista porkkanaa, väriporkkanoita ja -juuria ravintoloiden tukulle. Erilaisia käsintehtyjä porkkanahilloja myydään hyvin varustelluissa kaupoissa ympäri Suomea.

Lue toisenkin Vinnikaisen tarina Hämeen Yrityssanomien numerosta 4. Pääset Kesälehden näköislehteen tästä linkistä >>

toimitus@yrityssanomat.fi/SM