8.6.2022 klo 15:38
Uutinen

Posti ilmoitti irtisanovansa sopimuksensa pakettiautomaatista kyläkaupasta Muuruvedellä – Kauppias ei jäänyt toimettomaksi

Postin pakettiautomaatti on Muuruvedellä Pohjois-Savossa tärkeä palvelu, joka tuo asiakkaita kyläkauppaan. Postin ilmoitus sen poistamisesta sai yrittäjän ja kyläläiset takajaloilleen.

Postin yksipuolinen ilmoitus pakettiautomaatin lopettamisesta on aiheuttanut paljon huolta Pohjois-Savossa Muuruvedellä. Pienen Traktorin Puoti -kyläkaupan yrittäjä ja K-kauppias Anu Jestoi kirjoitti avoimen kirjeen maakuntalehtiin sekä Postin ylintä päätäntävaltaa käyttävälle yhtiökokoukselle, omistajaohjauksesta vastaavalle valtioneuvoston kanslialle, Postin hallitukselle ja hallintoneuvostolle. Kirjeessä hän tuo esiin Postin päätöksen vaikutuksia omaan toimintaansa, mutta erityisesti paikallisten asukkaiden elämään. Muuruveden alue on suosittua mökkiläisten keskuudessa, joten päätös vaikuttaa heihinkin.

Muuruvesi on kuntaliitosten mukana siirtynyt osaksi Juankoskea ja sitten Kuopiota. Kylällä asuu reilut 3 000 asukasta. Heitä ja mökkiasukkaita yrittäjät pyrkivät palvelemaan niin hyvin kuin mahdollista, sillä muuten palveluiden perässä täytyisi ajaa noin 10 kilometrin päähän Juankoskelle, koska julkista liikennettä ei ole. Päästöt ja bensan hinta puhuttavat kyläläisiä.

– Kerroin kyläyhdistyksellekin uutisen, ja he aikovat kirjoittaa lausunnon. Asiakkaat ovat tyrmistyneitä, Jestoi kertoo.

Verkosto elää datan perusteella

Jestoi ihmettelee Postin perusteluita, sillä sähköpostissaan Posti perustelee päätöstä erittäin vähäisellä käytöllä. Paketteja tulee kuitenkin kyläkaupalle joka päivä ja tulisi enemmänkin, jos Posti toimittaisi Muuruvedelle tilatut paketit sinne, eikä Juankoskelle silloinkin, kun Muuruvedellä olisi niille tilaa. Nekin paketit, jotka eivät mahtuisi automaattiin, yrittäjät ovat sitoutuneet käsittelemään manuaalisesti.

Jestoi kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan, että uudelleenjakelunhan pitäisi kertoa päinvastaista kuin Postin tulkinta, eli pikemminkin automaatin runsaasta käyttöasteesta, eli, että paketit eivät sinne mahdu. Ellei sitten kyseessä ole tarkoituksellinen toiminta, jolla saadaan tilastot osoittamaan matalaa käyttöastetta, Jestoi kirjoittaa.

Jestoi ihmettelee päätöstä siksikin, että Posti on kertonut kehittävänsä automaattiverkostoa. Harventaminen maaseudulta ei siltä vaikuta.

Postin palvelupisteverkoston johtaja Heiko Laubach kertoo, että harventaminen ei kohdistu maaseutuun. Posti seuraa täyttöasteita, kiertoa ja kapasiteettia. Samaa verkoston ylläpitoa ja optimointia tapahtuu myös kaupungeissa. Tasapainoilu voi olla hankalaakin.

– Suomessa on 3300 palvelupistettä, joista reilu 2000 on automaatteja. On selvää, että verkostossa tapahtuu muutoksia. Seuraamme kysyntää ja asiointia. Moni ajattelee, että Postin toiminta on pyörii verovaroin tuettuna, mutta nämä palvelut ovat markkinaehtoisia, ja kilpailemme kansainvälisten toimijoiden kanssa. Yrittäjän näkökulmasta toimintaa voi olla, mutta meidän on tehtävä toimenpiteitä, jos kannattavuusluvut eivät täyty, Laubach kertoo.

Menetys on kova kolaus

Paikalliset palvelut voivat olla pienestä kiinni, kuten pakettiautomaatista. Nyt automaatti tuo asiakkaita kauppaan, ja osa heistä saattaa ostaa jotain samalla.

Mökkikansaa on palvellut pakettien lisäksi Alkon noutopiste. Jestoi pelkää, että sekin menetetään.

– Pakettiautomaatin lisäksi Alkon palvelut voivat olla vaakalaudalla, sillä sitäkin operoi Posti. Posteljooninhan pitäisi joka tapauksessa tulla tänne Alkon toimitusten takia. Eikö siinä kulkisi pakettejakin, Jestoi pohtii.

Pienen Traktori Puoti on saanut Ruokaviraston myöntämää kyläkauppatukea vuosille 2022-2023. Tuen myötä yrittäjä on sitoutunut ylläpitämään pakettiautomaattia Postin palveluna kesäkuun 2023 loppuun saakka. Postin päätös vaarantaa tuen ehtojen täyttymisen Pienen Traktorin Puodin kohdalla.

Postin päätös vaikuttaa myös Jestoin omaan arkeen.

– Jos tukusta ei saa jotain, sen on voinut tilata netistä. Jatkossa oma aikani kuluu, jos tavaraa täytyy erikseen lähteä hakemaan kauempaa, kun posti ei enää tule perille.

Jestoita harmittaa yksipuolinen päätös, joka tuli ilmoituksena, eikä siitä neuvoteltu ollenkaan, vaikka sopimuksessa mainitaan osapuolten välinen neuvottelu.

Avoin kirje on kuitenkin saanut aikaan sen, että Jestoin asia on ollut Postin sisällä käsittelyssä.

– Mietimme kevytnoutopistettä, eli kauppiaalla olisi hylly, josta hän antaisi paketteja perinteisesti tiskin yli, Laubach kertoo.

Lopputulosta keskustelusta ei vielä ole.

Elina Hakola