PRH:n käsittelyajoissa jonoa
Paperisten ilmoitusten käsittelyaika voi olla pari kuukautta. Kuva: Getty Images
14.12.2022 klo 08:11
Uutinen

PRH myöntää: Käsittelyajat venyneet – Uusien yritysten perustamisessa pahimmillaan kahden kuukauden jono

PRH:n mukaan käsittelyaikoja saadaan lyhennettyä huhtikuun loppuun mennessä.

Yrittajat.fin saamien tietojen mukaan paperilomakkeella ilmoitettava yrityksen perustaminen etenee PRH:ssa tällä hetkellä varsin hitaasti. Paperilomakkeella on ilmoitettava muun muassa tytäryhtiön perustaminen.

– Valitettavasti enemmän asiantuntijatyötä vaativien ilmoitustyyppien, kuten paperisten perustamisilmoitusten käsittelyaika on venynyt. Eniten asiantuntijakäsittelyä vaativissa ilmoituksissa on pisimmät käsittelyajat, noin kaksi kuukautta. Näistä olemme priorisoineet tiettyjä yrittäjille erityisen tärkeitä ilmoitustyyppejä kuten sulautumis- ja jakautumisilmoituksia, PRH:n rekisteröintiyksikön rekisteripäällikön sijainen Minna Paasikallio vahvistaa.

Kaupparekisteriin saapuneiden ilmoitusten määrät ovat kasvaneet vuosittain. Paasikallion mukaan jonoja on pidentänyt henkilöstön voimakas vaihtuvuus esimerkiksi eläköitymisten seurauksena.

– Rekrytointiprosessit ja perehdytykset vievät aikaa. Olemme aloittaneet ilmoitusruuhkan purkamisen sisäisillä järjestelyillä syksyllä. Tavoitteenamme on lyhentää käsittelyaikoja merkittävästi erilaisten ruuhkanpurkujärjestelyjen avulla huhtikuun 2023 loppuun mennessä.

Sähköiset ilmoitukset käsitellään alle viikossa

PRH on pririsoinut sähköisten perustamisilmoitusten käsittelyä. Tämän seurauksena sähköisten ilmoitusten käsittelyajat ovat pysyneet alle viikossa.

Paperilla tehtävien ilmoitusten kohdalla yrityksellä on Paasikallion mukaan mahdollisuus pyytää ilmoituksen käsittelyn kiirehtimistä.

– Tällöin rekisteröinti pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti. Kiirehtimispyyntö on vapaamuotoinen, ja se pitää perustella. Otamme perustellut kiirehtimispyynnöt huomioon tässä ruuhkatilanteessa mahdollisuuksien mukaan.

Lähes kaikki PRH:lle lähetettävät ilmoitukset on edelleen mahdollista tehdä paperisina. Yritys- ja yhteisötietolain 10. ja 11. pykälässä on mainittu ne ilmoitukset, jotka on tehtävä sähköisessä asiointipalvelussa.

Paasikallio ei usko, että käsittelyajat edelleen pitenevät.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen