Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen oli juhlapuhujana. Kutsuvieraana juhlaan osallistunut kansanedustaja Olga Oinas-Panuma edessä vasemmalla.
23.4.2023 klo 11:01
Uutinen

Pudasjärven Yrittäjät juhlivat ensimmäistä vuosisadan puolikasta

Teksti: Terttu Salmi

Pudasjärven Yrittäjät ry. juhlisti 50-vuotista taivaltaan perjantaina 14.4. uudistetussa Hotelli-Ravintola Kurenkoskessa. Yrittäjien puheenjohtaja Heimo Turunen tiimeineen olivat saaneet aikaiseksi upean juhlan, jossa oli mukana yli 70 juhlijaa, joukossa yrittäjiä ja kutsuvieraita. Juhlavieraiden ja tervehdysten vastaanottaminen alkoi kello 17.30. Kukkatervehdyksiä ja huomionosoituksia ottivat vastaan hallituksen jäsenet.

Rutiinilla Turunen toimi illan vetäjänä ja toivotti juhlavieraat tervetulleiksi. Pitkin iltaa hän kevennyksenä tempaisi myös väliin yleisön joukosta jonkun haastateltavan. Illallismenun oli laatinut yhdistyksen hallituksen jäsen, pitopalveluyrittäjä Aino Vengasaho, joka hääräsi työntekijöineen keittiössä koko illan.

Avaustervehdyksen toi Pudasjärven Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen Pirkka Ylikoski. Puheessaan hän korosti sitä työmäärää mitä yrittäjyys on ja kuinka siihen tarvitaan tietynlaista sitkeyttä, juurevuutta sekä tietenkin halua ja intohimoa tehdä juuri sitä omaa osaamista, josta voi olla ylpeä.

Pirkka Ylikoski lausui juhlan avaussanat ja toimi esilaulajana lopuksi lauletussa Kymmenen virran maa -maakuntalaulussa.

Työn tulokset puhuvat puolestaan ja Ylikoski käänsi katseensa päättäjien puoleen, että heidän tulisi aina muistaa se tosiasia, että valtio jaksaa mahdollistaa yritysten elinvoimaisuuden, yrittäjät sekä niiden luomat työpaikat.

Kiitoksensa Ylikoski lausui myös Pudasjärven kaupungille sekä kaikille eri yhteistyötahoille menneistä vuosista ja vuosikymmenistä niistä hyvistä asioista mitä yhteistyöllä on saatu aikaiseksi. Välikevennyksenä hanuritaiteilija Timo Pesiö oli Heimo Turusen haastateltavana. Hän myös esitti muutaman musiikkikappaleen.

Pudasjärven Yrittäjät ry:n sihteeri Markku Knuuttila esitteli mielenkiintoista historiikkia 50 vuoden ajalta. Historian lehdille on kirjattu, että yrittäjäyhdistystä alkoivat puuhaamaan muun muassa Eero Ahonen, Alpo Kemppainen, Pertti Lehtimäki sekä Raija Penttilä. Perustava kokous pidettiin helmikuussa 1972.

Historiakatsauksen jälkeen Hirsikampuksen nuorten lauluryhmä lauloi Tuhat toivetta ja Nälkämaan laulun. Ryhmää säesti Emmi Hirvasniemi ja laulamassa olivat Petra Riekki, Maaria Mattila, Siiri ja Nuutti Ylikoski sekä Valtteri Lauhikari.

Hirsikampuksen nuorten lauluryhmässä lauloivat Petra Riekki, Maaria Mattila, Siiri ja Nuutti Ylikoski sekä Valtteri Lauhikari.
Hirsikampuksen nuorten lauluryhmää säesti Emmi Hirvasniemi.

Juhlapuhe kattojärjestön korkeimmalta pallilta

Juhlapuheen piti Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Hän kertoi kokevansa mielellään kotiseuturakkautta vieraillessaan Pudasjärvellä, sillä tämä on hänen vaimonsa tekopitäjä.

Pentikäinen puhui, kuinka yrittäjyys on kantanut Pudasjärveä sekä sen asukkaita ja yrittäjyys luo hyvinvointia Pudasjärven innoittavan kulttuuri- ja luontoperinnön perustalle. Hän korosti myös sitä, että on tärkeä puhua yrittäjyyden puolesta, sillä sen edistäminen ei ole tärkeää vain yrittäjille, vaan se on tärkeää meille kaikille.

Poliittisesti yrittäjät odottaa uudelta hallitukselta panostusta talouden kasvuun, sillä vahvalla kasvulla vältytään leikkauksilta. Yrittäjyys on systemaattinen, kova työ, joka vaatii paljon rohkeutta ja ahkeruutta, kykyä kuunnella asiakkaan tarpeita ja kehittyä sen pohjalta.

Lopuksi Mikael Pentikäinen muistutti siitä, että paikkakunnan hyvinvointi on lopulta sen varassa, että on yrittäjiä ja omistajia, jotka uskaltavat investoida, työllistää, ottaa riskejä ja kasvattaa yritystä.

Haasteisiin yhdessä yrittäjien kanssa

Kaupungin tervehdyksenä kaupunginjohtaja Tomi Timonen kiitteli Pudasjärven Yrittäjiä siitä aktiivisesta roolista, joka järjestöllä on ollut kaupungin elinkeinoelämän kehittäjänä. Kaupunginjohtaja oli myös kiitollinen kaikista yrittäjäyhdistykseltä saaduista tiedosta ja ehdotuksista, miten toimenpiteitä pitäisi kohdistaa yritystoiminnan kehittämiseksi. Timonen uskoo, että myös uusiin haasteisiin kaupunki tulee tekemään hyviä ratkaisuja yrittäjien kanssa.

Taloudellisen kasvun edistäjänä

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jussi Riikonen totesi, että Pudasjärven Yrittäjät ry on luonut uusia työpaikkoja sekä taloudellista kasvua paitsi oman kunnan alueelle niin myös koko Pohjois-Pohjanmaalle. Aluejärjestönä PPY haluaa olla eri yrittäjäyhdistysten tukena tarpeen mukaan. Riikonen kiitteli kaikesta hyvästä ja rakentavasta yhteistyöstä Pudasjärven Yrittäjät ry:tä ja samalla hän toi esille sen, että Pudasjärven yhdistys on ollut ollut Pohjois-Pohjanmaan alueella yksi aktiivisimmista paikallisyhdistyksistä.

Pudasjärven Yrittäjät ry:n yhteyshenkilö ja viestikapulan kuljettaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n hallitukseen, kuusamolainen Marjo Määttä toivoi puheessaan uudelleen verkostoitumista, toisista välittämistä ja positiivisen tunnelman luomista. Samalla hän toi tervehdyksen Kuusamon Yrittäjiltä sekä Kuusamon yrittäjänaisilta.

Pudasjärven seurakunnan tervehdyksen ja kiitokset yrittäjien panoksesta Pudasjärven kehittämisestä esitti kirkkoherra Timo Liikanen. Juhlan videoinut taiteilija Kari Tykkyläinen totesi haastattelussa hänellä olevan yli 100 miljoonaa seuraajaa YouTubessa. Hän myös hauskuutti yleisöä mielenkiintoisilla tarinoillaan.

Suomen Yrittäjien myöntämä hopeinen ansiomerkki luovutettiin Marko Rautiolle, timanttinen yrittäjäristi Antti Lehdolle ja kultainen yrittäjäristi Terttu Puuruselle.
Kuusamolainen yrittäjä Marjo Määttä toimii Pudasjärven Yrittäjien yhteyshenkilönä PPY:n hallituksessa.

Päätössanoissaan yhdistyksen varapuheenjohtaja Marko Rautio kiitteli juhlavieraita sekä kaikkia, jotka olivat muistaneet onnitteluin yrittäjien virkistys- ja kuntoilurahastoa.

Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 50 vuotta. Olen varma, että yhdistyksemme on silloinkin
elinvoimainen ja entistä vahvempi.

Marko Rautio

Huomionosoituksia

Suomen Yrittäjien myöntämä hopeinen ansiomerkki luovutettiin Marko Rautiolle. Samoin Suomen Yrittäjien myöntämä timanttinen Yrittäjäristi luovutettiin Antti Lehdolle, Kiinteistö-Neliö Oy sekä kultainen yrittäjäristi Terttu Puuruselle, Pudasjärven Apteekki.

Perustajajäsenistä oli paikalla ainoana Anja Jussila. Entisistä puheenjohtajaista olivat paikalla Kaarlo Illikainen ja Marko Rautio, joita muistettiin ruusulla, jonka sai myös toista vuotta puheenjohtajana toiminut Heimo Turunen.

Yrittäjien standaarit kukkien kera luovutettiin 60 vuoden merkkipäivän merkeissä Pertti Purolalle, Pudasjärven Osuuspankki ja 50 vuoden merkkipäivän johdosta kaupunginjohtaja Tomi Timoselle. Olga Oinas-Panumaa onniteltiin kukkien kera kansanedustajaksi valinnan johdosta.

Lähiaikana merkkipäivän viettäjiä muistettiin standaarilla ja kukilla; 50 vuotta Tomi Timonen ja 60 vuotta Pertti Purola.
Ruusulla muistettiin paikalla ollutta yhdistyksen perustajajäsentä Anja Jussilaa ja puheenjohtajina toimineita Kaarlo Illikaista, Marko Rautiota ja Heimo Turusta.