26.4.2024 klo 20:39
Uutinen

Pudasjärven yrittäjien TOIMINTAKERTOMUS 2023

Hallitus

Pudasjärven Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtajana toimi Heimo Turunen, varapuheenjohtajana Marko Rautio ja sihteerinä Markku Knuuttila. Muut hallituksen jäsenet Erkki Lauhikari, Tommi Niskanen, Aino Vengasaho, Mikko Vilppola ja Pirkka Ylikoski. Kirjanpidosta ja rahastonhoidosta vastasi Tili- ja veroasiaintoimisto Herukka&Repola Oy. Tiedottajan ja markkinavastaavan tehtäviä hoiti pääasiassa Heimo Turunen. Edunvalvonnan vastuuhenkilöinä toimi koko hallitus.

Jäsenmäärä

Pudasjärven Yrittäjät ry:ssä oli vuoden 2023 lopussa 143 jäsentä ja lisäksi 14 seniorijäsentä ja kaksi kannattajajäsentä. Uusia jäseniä saatiin 16. Päättyi 14 jäsenyyttä yritysten lopettamisen tai muusta syystä.
Jäsenille on ollut pysyvänä etuna uimahalli Puikkarin uintien ja vesijumppien ja kuntosalin vapaa käyttö.

Kokoukset

Kevätkokous pidettiin perjantaina 24.3. Piipposen Pirtillä Kouvalla. Mukana oli 14 osallistujaa. Puheenjohtajaksi kutsuttiin Esko Piipponen. Iltapäivällä oli pilkintää ja makkaran paistoa nuotiolla. Hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus ja tilit. Vierailijana kaup.valtuuston varapuheenjohtaja Jorma Kouva.

Syyskokous pidettiin lauantaina 18.11. Tunturihotelli Iso-Syötteellä. Kokouksen puheenjohtajana toimi
Pertti Purola. Mukana (myös pikkujoulu) oli 54 osallistujaa. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Heimo Turunen (2 v kerrallaan). Erovuorossa olleet Marko Rautio, Markku Knuuttila, Prikka Ylikoski ja Tommi Niskanen valittiin jatkamaan. Muut hallituksen jäsenet ovat Erkki Lauhikari, Aino Vengasaho, Mikko Vilppola.

Kokouksen jälkeen siirryttiin viettämään pikkujoulua, jossa palkittiin yhdessä kaupungin kanssa Vuoden
Yrittäjänä Marko Rautio Kaappi ja Levypalvelu Rautio Oy ja Vuoden Nuorena Yrittäjänä Tapio Liikanen Metallipalvelu Liikanen Oy. Kokouksen jälkeen oli yhteinen pikkujoulu, jonne järjestettiin yhteiskuljetus Kurenalta.

Hallitus kokoontui vuoden aikana yhdeksän kertaa. Kokouspaikkavierailuja Kontiotuote Oy, Kaappi ja Levypalvelu Rautio, Piipposen Pirtti, VKK-Media.

MUUTA TOIMINTAA

Aamukahvit 17.1. Villa Ritola, vierailijana hankekoordinaattori Mira Kolmonen ja yritysneuvoja Auvo Turpeinen. Mukana 15 henkeä.

Ammatti-iltapäivä 1.2. Hirsikampuksella yläasteen ja lukion oppilaille eri ammatteihin mm. yrittäjyyden esittely. Mukana eri aloilta 10 yritystä.

Ystävänpäivätanssit 10.2. yhdessä Iijoen tanssijoiden kanssa. Maksettiin yrittäjien pääsymaksut. Pudasjärven Yrittäjien 50v juhla pidettiin 14.4. Kurenkoskessa. Mukana jäseniä ja kutsuvieraita 60 henkeä. Juhlapuhuja SY toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, kansanedustaja Olga Oinas-Panuma, kaupunginjohtaja Tomi Timonen, PPY:n pj Jussi Riikonen, PPY:n yhteyshenkilö Marjo Määttä Kuusamon Yrittäjät. Muistettiin perustajajäseniä, aikaisempia puheenjohtajia. Onnitteluja Pudasjärven Yrittäjien hyvinvointirahastoon: Pudasjärven kaupunki, Pudasjärven seurakunta, Pudasjärven Sotaveteraanit, OSAO Pudasjärven yksikkö, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, Taivalkosken Yrittäjät, Vaalan Yrittäjät, Tyrnävän Yrittäjät, Iin Yrittäjät, Kuivaniemen Yrittäjät, Pudasjärven Osuuspankki, Pudasjärven Kehitys, Kiinteistö-Neliö, Kontiotuote. Toteutettiin oma 50v juhlalehti Pudasjärveläisen liitteenä. Jälkeenpäin oli näyttävät jutut Iijokiseudussa ja Pudasjärveläisessä. Koottiin yrittäjien 50v historiikki, josta esitettiin juhlassa lyhennelmä. Juhlavideon kuvasi Kari Tykkyläinen. Juhlaillallisen valmisti Kakku- ja Pitopalvelu Vengasaho.

Pudasjärven 40v juhlamarkkinat pe-la 7.-8.7. Myyjiä oli noin 70, ennätysyleisömäärä. Vuoden Merkkihenkilönä palkittiin liikuntapaikkamestari Heino Ruuskanen. Markkina-alueena oli torin lisäksi viereisen liiketalon parkkialue. Markkinapuhujina olivat mm. SY varapuheenjohtaja Jenni Parpala Vaasa, kansanedustaja Olga Oinas-Panuma, PPY:n varapj Risto Huovinen Oulu. Musiikki Ässät Oulu, Suopunki, Hiski Pajuniemi&Elina Korhonen Oulu. Markkina-arpoja myytiin 3200 kpl, palkintoina hirsiaitta, soutuvene ja maastopolkupyörä. Markkinalehti toteutettiin Pudasjärveläisen liitteenä. Ilmat suosivat.

Yrittäjänpäivä 5.9. Suomen lipun nostaminen yhdessä kaupungin kanssa ja sen jälkeen kaupungin tarjoamat aamukahvit Hyvän olon keskus Pirtin Kurkisalissa. Mukana 35 osallistujaa.

Joulunavaus 1.12. yhdessä kaupungin ja Iijokiseudun kanssa. Jouluvalot syttyivät kaupungin toimesta lumihiutale valoilla (42 kpl). Yrittäjien puheen piti Markku Knuuttila. Yrittäjät kustansi yleisölle jaettavat karkit ja arpajaispalkintoihin lahjakortteja.

Uutena Vuonna Pudasjärven Yrittäjät yhdessä eri yritysten kanssa järjestivät Pudasjärven Urheilijoiden organisoiman ilotulituksen Kurenalla S-marketin parkkipaikalla. Ilotulitusta seurasi 30 asteen pakkasessa noin 1000 henkeä.

SY:n ja PPY:n tilaisuudet

PPY:n Vaikuttajaseminaari paikallisyhdistysten johtohenkilöille Oulu 2.-3.2. osallistui Heimo Turunen ja osallistui myös Suomen Yrittäjien Vaikuttajaseminaari II yrittäjien puheenjohtajille 10.-11.3. Tampereella.
PPY:n johtoryhmän kokous toukokuu ja syyskuu Oulu Heimo mukana.
SY järjestämä kunnallisjohdon seminaari 24.-25.5. Lahti. Pudasjärveltä oli mukana viisi henkeä, yrittäjistä Heimo Turunen ja Markku Knuuttila.
Yrittäjän Vapaapäivä ja PPY:n Senioriyrittäjät johtoryhmä 7.-9.9. Heimo mukana.
PPY:n Vuosikokous Kempele 2.11. Mukana Heimo Turunen, Markku Knuuttila, Katri Virtanen.
Puheenjohtaja osallistunut ja kertonut Pudasjärven terveiset marras-joulukuussa Yrittäjien vuosikokouksissa ja joulujuhlissa Kuivaniemi, Utajärvi, Muhos ja Tyrnävä.
Maakunnallinen Yrittäjäjuhlagaala la 2.12. Zemppiareena Kempele. Siellä oli palkitsemisia ja yrittäjäohjelmaa. Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon sai pudasjärveläinen Kontiotuote Oy. Viihdeohjelmana esiintyi mm. Apulanta, Uniklubi ja JP Leppäluoto. Paljon tavattiin yrittäjäkavereita eri puolilta maakuntaa, tarjoilu sekä ohjelma olivat huippuluokkaa. Pudasjärveltä mukana Marko Rautio ja Tiina Sotaniemi, Heimo Turunen, Sauli ja Erja Saarijärvi, Katri Virtanen.

EDUNVALVONTA

Pudasjärven Kehitys Oy aloitti toimintansa vuonna 2018 ja Pudasjärven Yrittäjien puheenjohtaja Tommi Niskanen on ollut aktiivisesti mukana osakeyhtiön toiminnan kehittämisessä. Toiminnan tavoitteena on tuottaa elinkeino- ja kehittämispalveluja Pudasjärvellä, ja toimia linkkinä yritysten ja kaupungin välillä. Pudasjärveläisten yrittäjien toiveita on kuultu.
Kuntabarometrikyselyssä Pudasjärvi on nostanut koko ajan sijoitustaan, ollen 2022 kuudentena Pohjois-Pohjanmaalla. Seuraava kysely on kevättalvella 2024.

TIEDOTTAMINEN

Tiedotuskanavana vuonna 2023 on ollut Iijokiseutu, Pudasjärveläinen -lehti ja yrittäjien omat nettisivut. Huhtikuussa ilmestyi yrittäjien 50v juhlalehti sekä heinäkuun alussa yrittäjien markkinalehti Pudasjärveläisen erikoisliitteenä. Lehdet jaettiin joka talouteen ja yritykseen Pudasjärvellä. Jäsentiedotteita lähetettiin
sähköpostilla.
Yrittäjien nettisivuja on päivitetty vuoden varrella ja markkinoista on omat Facebook sivut.
Mainostaulut Valtatie 20 varressa oli markkinoista ja loppuvuodesta lähtien mainostauluna: ”Keskustassa kohdataan, Tervetuloa Suomen hirsipääkaupunkiin.”