8.10.2018 klo 17:10
Uutinen

Puheenjohtaja Taru Päiviken terveiset 10/2018

Lokakuussa yrittäjien ajankohtaisina asioina valtakunnallisesti ovat puhuttaneet ammattiyhdistysten ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Työtaistelun taustalla on lakiehdotus, jossa työntekijöiden irtisanomista helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä. 2.10.2018 Suomen hallitus ilmoitti irtisanomisperusteiden keventämisen koskevan alle 10 hengen yrityksiä.

Ylityökielto on työntekijäpuolen käyttämä työtaistelumuoto, jossa noudatetaan pelkästään säännöllistä työaikaa eikä ylityötä tehdä. Ylitöillä on yleensä korvattu sairastuneita ja koulutuksessa olevia. Suomen Yrittäjät korostaa, että työtaisteluun osallistuminen on työntekijälle vapaaehtoista ja että työntekijällä ei ole oikeutta palkkaan eikä luontoisetuun työtaistelun ajalta. Samoin tapaturmavakuutus ei ole voimassa työtaistelun aikana.

Töölöläiset kivijalkayrittäjät ovat kokeneet turvattomuutta Sininauhasäätiön tukiasuntolan asukkaiden aiheuttamien häiriöiden ja rikosten takia. Töölön Yrittäjät piti syyskuussa 2018 yhteistoimintapalaverin yhdessä Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän yksikön ja Sininauhasäätiön kanssa koskien Ruusulankatu 10 osoitteessa olevaa Sininauhasäätiön tukiasuntolaa ja sen asukkaiden aiheuttamaa häiriötä Taka-Töölön alueella. Poliisi on kertonut, että Helsingin poliisin keinot puuttua häiriöihin ovat rajalliset. Käytännössä poliisi voi partioida alueella. Poliisi voi puhutella häiriön aiheuttajaa, mutta se ei yleensä tehoa taparikollisiin. Poliisi voi viedä putkaan häiriötä aiheuttavan asukkaan tai hänen vieraansa. Usein putkaan vienti auttaa ja rauhoittaa tilanteen hetkeksi. Poliisin pakkokeinoina ovat rikosilmoitus, sen seurauksena tuomio ja lyhyt aika vankeutta.

Poliisi kehottaa töölöläisiä yrittäjiä soittamaan numeroon 112 tai tekemään rikosilmoituksen (https://www.poliisi.fi/rikokset/rikosilmoitus), jos yrittäjä huomaa alueella esiintyvän rikoksia kuten huumekauppaa, huumekätköjä tai jos yrittäjä saa rikollisen kiinni näpistyksistä tai varkauksista. Sininauhasäätiön puhelinnumeroon 046 602 1105 voi soittaa 24/7, jos alueelta löytyy likaisia ja käytettyjä huumeruiskuja tai jos alueella esiintyy metelöintiä yöaikaan. Sininauhasäätiö on luvannut toimittaa alueemme kivijalkayrittäjille tiedotteen, miten yrittäjien ja yritysten henkilökunnan pitää toimia rikostapauksissa tai häiriötapauksissa.

Töölön yrittäjät järjestää yhteistyössä Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän yksikön kanssa turvallisuuskoulutuksen yrittäjille 11.12.2018 Töölön Kirjastossa. Tilaisuus on avoinna kaikille ja erityisesti helsinkiläisille yrittäjille. Tilaisuudessa vanhempi konstaapeli Pertti Haapiainen kertoo, saako yrittäjä käyttää pippurisumutetta ja mitä muita keinoja yrittäjillä on turvallisuuden parantamiseksi.

Ilmoittaudu mukaan 11.12. tilaisuuteen >>

Lokakuussa Turussa on valtakunnalliset Yrittäjäpäivät 19.10.-21.10.2018. Paikalle on tulossa ympäri Suomea yrittäjäkollegoita. Toivottavasti näemme Turussa!

Toivotan menestyksellistä syksyä Töölön Yrittäjien jäsenille!

Taru Päivike
Hallituksen puheenjohtaja
Helsingin Yrittäjät – Töölö ry
Puh. 050 5117469
toolon @ yrittajat.fi