12.2.2018 klo 12:08
Uutinen

Puheenjohtaja Taru Päiviken terveiset 2/2018

”Toinen vuoteni Helsingin Yrittäjät – Töölö ry:n puheenjohtajana on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja jatkan myös Helsingin Yrittäjien hallituksen jäsenenä. Nyt vuoden alussa Töölön Yrittäjien jäsenmäärä on noin 300 ja lisää jäseniä olisi kiva saada mukaan yrittäjäjärjestön toimintaan. Tammikuussa Töölön Yrittäjien uusi hallitus järjestäytyi ja kymmenen henkisen hallituksen sisäisestä tehtävänjaosta päätettiin. Tulevana vuonna panostamme niin liikunta- ja kulttuuritapahtumiin kuin juhlatapahtumiin. Rapujuhlien ajankohdaksi lyötiin lukkoon 13.9.2018.

Jatkamme kuluvana vuonna oppilaitosyhteistyötä. Etu-Töölön yrittäjäpainotuksen lukiolaisille tullaan myöntämään kaksi stipendiä ja Taivallahden koulun kanssa jatketaan Firma-Miitti yrityssuunnistusta. Tammikuussa kävin kertomassa yrittäjäjärjestön terveiset Suomen Yrittäjäopiston yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittajille. Kannustankin kaikkia yrittäjiä päivittämään liiketoimintaosaamista. Koulutuksesta ei ole yrittäjälle koskaan mitään haittaa.

Osallistuin helmikuussa Suomen Yrittäjien valtakunnallisille puheenjohtajapäiville, jossa oli mukava verkostoitua toisten paikallisjärjestöjen puheenjohtajien kanssa. Puheenjohtajapäivien paneelikeskustelun aiheena oli yleissitovuus ja paikallinen sopiminen. Paneelissa oli mukana TEM:in edustaja, SAK:n edustaja ja Suomen Yrittäjien edustaja. Keskustelussa todettiin, että paikallinen sopiminen on terminä huono: olisi parempi puhua työpaikkatasoisesta sopimisesta. Suomessa työehtosopimusten yleissitovuus on otettu käyttöön 1970-luvun alusta alkaen. Yleissitovuus on maailmalla poikkeuksellinen järjestelmä, joka ei kuulu markkinatalouteen. Yleissitovien työehtosopimusten tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa työskentelevien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen. Yrittäjäjärjestön kanta on, että yleissitovuus rajoittaa työllistävyyttä ja yleissitovuutta pitäisi lieventää.

Laki työttömyysturvan aktiivimallista tuli voimaan 1.1.2018. Kela seuraa työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta. Säilyttääkseen työttömyysetuutensa, työttömän on tarkastelujaksolla tehtävä 18 tuntia palkkatyötä tai ansaittava yritystoiminnasta 241 €/kk tai osallistuttava viitenä päivänä työllistymistä edistävään toimintaan (esim. uravalmennus, työvoimakoulutus, rekrytointikokeilu ja työkokeilu). Työntekijäpuolta aktiivimalli ei ilahduttanut. Aktiivimallista seurasi ammattiliittojen poliittinen mielenilmaus pe 3.2.2018 aiheuttaen sataman ja liikenteen sujuvuuteen merkittäviä taloudellisia vaikutuksia ja haittoja myös koululaisille, joiden kouluun pääsy hankaloitui. Kimppakyydit olivat suuressa arvossa. Tästä sainkin idean, että jos kaikille kansalaisille annettaisiin valmiina Y-tunnus, niin yrittäjämäinen työskentely helpottuisi. Uudet työpaikat syntyvät pk-yrityksiin.

Vuoden alussa enintään 5,5 prosenttiset long drink- ja olutjuomat saapuivat kauppojen ja huoltoasemien valikoimiin. Tästä ei mielenilmausta sitten seurannutkaan. Kauankohan kestää, että miedot viinit tulevat Suomessa kauppojen valikoimiin.

Presidentti Sauli Niinistö valittiin toiselle presidenttikaudelle, mikä ennustaa vakaata aikaa yrittäjille. Nyt voi jo konkreettisesti todeta, että yrittäjien byrokratia on ilahduttavasti vähentynyt kuluvalla hallituskaudella.

Esimerkiksi palkka.fi maksuton palkanlaskentasovellus, jota olen käyttänyt jo vuosia, on kehittynyt yrittäjäystävällisemmäksi. Tammikuussa olin erittäin ilahtunut vähentyneestä byrokratiasta, kun enää ei tarvinnutkaan lähettää palkkavuosi-ilmoituksia verottajalle, eläkevakuutusyhtiöön ja TVR:ään. Verottaja ja vakuutusyhtiö ovat tiivistäneet yhteistyötä ja nyt viimeinkin palkkatiedot kulkevat automaattisesti palkka.fi ohjelmasta verottajalle, eläkevakuutusyhtiöön ja TVR:ään.

Uusia ja vanhoja jäseniä kannustan osallistumaan yrittäjäjärjestön tapahtumiin aktiivisesti sekä tutustumaan yrittäjäjärjestön valtakunnallisiin ja paikallisiin jäsenetuihin.

Toivotan kaikille jäsenillemme menestyksellistä bisnesvuotta 2018!”

Taru Päivike
puheenjohtaja
Helsingin Yrittäjät – Töölö ry