14.9.2017 klo 13:40
Uutinen

Puheenjohtaja Taru Päiviken terveiset 9/2017

Syksy on saapunut Helsinkiin. Syksy onkin täynnä monenlaisia yrittäjäjärjestön tapahtumia. Töölön Yrittäjät juhlistaa syksyn alkua yrittäjien rapujuhlien merkeissä Hietsun Paviljongissa. Rapujuhliin on ilmoittautunut noin 60 osallistujaa, mikä on hieno määrä osallistujia.

Haluatko olla mukana kehittämässä Töölön Yrittäjien toimintaa? Parhaiten se onnistuu hakemalla Töölön Yrittäjien hallitukseen. Töölön Yrittäjien syyskokous järjestetään ke 22.11.2017. Töölön Yrittäjien hallitukseen haetaan parhaillaan 2-vuotiskaudelle uusia jäseniä. Jos aktiivinen osallistuminen Töölön Yrittäjien hallitustyöskentelyyn kiinnostaa, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen hyvissä ajoin ennen Töölön Yrittäjien syyskokousta.

Yrittäjien kannattaa hyödyntää Tekes innovaatioseteli. Innovaatiosetelillä yritys voi ostaa 5000 euron (+ alv) arvosta innovaatio-/asiantuntijapalveluita Tekesin hyväksymiltä palvelun tarjoajilta esim. innovaatioprojektin valmistelua tai palvelumuotoilua varten. Tekes maksaa innovaatiosetelin suoraan palvelun tuottajan tilille laskua vastaan. Yrittäjä voi täyttää innovaatioseteli hakemuksen Tekesin verkkosivujen kautta: www.tekes.fi/innovaatioseteli

Normien ja sääntelyn purkaminen on Suomessa alkanut todenteolla, mikä on hieno asia Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Jokaisella taksiyrittäjällä pitää olla taksilupa. Taksien hinnoittelu vapautuu ja taksilupien saaminen helpottuu vuonna 2018. Lupakiintiön poistumisen myötä uudet ja vanhat yritykset voivat kasvattaa automääriään. Laki liikenteen palveluista tulee voimaan tammikuussa 2018 ja osin heinäkuussa 2018. Uskon, että Helsingissä taksien lukumäärä kasvaa ainakin hetkellisesti, mutta riittävä kilpailu pitää taksien hinnat ennallaan tai kohtuullisena. Tästä hyötyy taksipalveluiden käyttäjät. Taksien hinnoittelukin on useassa Euroopan maassa vapaata. Esimerkiksi Bulgariassa lähes kuka tahansa voi perustaa taksiyrityksen ja saada taksiluvan.

Apteekkiluvat ovat myös olleet tapetilla. Tällä hetkellä minä tai kukaan muu Suomen kansalainen ilman proviisorin korkeakoulutusta emme voisi perustaa Suomeen apteekkiyritystä, jossa voisi työskennellä vaikka 1-5 proviisoria vastaamassa apteekkitoiminnasta. Suomessa kansalaiset ja yrittäjät eivät näin ollen ole yhdenvertaisessa asemassa verrattuna proviisoreihin. Mielestäni tämä sotii hyvin paljon vapaan yrittäjyyden periaatteita vastaan.

Helsingissä apteekkiluvat on jaettu 15 apteekkipiiriin. Apteekkiluvat eivät vielä tänä vuonna vapautuneet, mutta toivotaan, että lähitulevaisuudessa proviisorit saavat apteekkilupansa helpommin. Tällä hetkellä apteekkarit eivät saa itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeiden hinnat ovat kaikissa Suomen apteekeissa samat. Lääkkeen hinta muodostuu tukkuhinnasta, apteekin katteesta ja veroista (apteekkimaksu ja arvonlisävero). Vapaan hinnoittelun puuttuminen sotii myös vapaan yrittäjyyden periaatteita vastaan. Apteekit maksavat valtiolle apteekkimaksua. Valtio päättää lääkkeiden myyntihinnat lääketaksalla. Samoin apteekkarin yhtiömuodoksi viranomainen on määrännyt toiminimen. Yleensä apteekkarilla on lisäksi osakeyhtiö, joka myy kosmetiikkaa ja itsehoitotuotteita.

Mielenkiintoista onkin, että Norjassa apteekin saa perustaa melkein kuka tahansa lukuun ottamatta lääkeyhtiöitä ja lääkäreitä, kunhan apteekkitoiminnasta vastaa farmaseuttisen korkeakoulutuksen saanut henkilö (proviisori). Suomen pitäisi ottaa mallia Norjasta, jossa apteekkiluvat irtoavat ehkä helpoimmin Euroopassa.

Toivotan kaikille jäsenillemme menestyksellistä syksyä!

Taru Päivike

puheenjohtaja

Helsingin Yrittäjät – Töölö ry