10.11.2017 klo 10:54
Uutinen

Puheenjohtajistoehdokkaat esittelyssä

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien syyskokouksessa 23.11. Ähtärissä valitaan puheenjohtajisto seuraavalle kahdelle vuodelle. Tutustu ehdokkaisiin.

1. Nimi, ikä perhesuhteet

2. Kerro oma historiasi yrittäjyydestä

3. Miten pitkään ja missä tehtävissä olet toiminut yrittäjäjärjestössä?

4. Miksi asetut ehdolle vaalissa?

Kysymys varapuheenjohtajaehdokkaille:

5. Organisaatiouudistuksessa varapuheenjohtajien vastuualueiksi nousee kolme erilaista kokonaisuutta: yrittäjien ja elinkeinotoiminnan edunvalvonta, kuntavaikuttaminen ja paikallisyhdistystoiminta sekä sidosryhmävaikuttaminen verkostojen kautta. Koetko jonkin näistä tärkeämmäksi kuin muut?

1. Anne Niemi, 53 v, kihloissa 2 lasta

2. Olen kolmannen polven yrittäjä 81 vuotta vanhassa sukuyrityksessä. Olen työskennellyt yrityksessä yhtäjaksoisesti vuodesta 1990. Toki jo ennen sitä kaikki loma-ajat. Osakkaaksi olen tullut 1995. Olen syntynyt peruna suussa, mutta nykyään toimialamme on pääomasijoitus ja sitä kautta omistamme metallialan yrityksiä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien alueella.

3. Olen ollut Vimpelin paikallisyhdistyksen toiminnassa mukana jo 1990-luvulla välillä hallituksesta poiskin olen ollut ja taas tullut takaisin toimintaan. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja olen ollut 2008-2015 ja puheenjohtajana 2016-2017. Suomen Yrittäjien hallituksessa toiminut niin varajäsenenä kuin varsinaisen jäsenenä. Suomen Yrittäjien kunnallisen ja alueellisen elinkeinopolitiikan valiokunnassa olen toiminut puheenjohtajana neljä vuotta.

4. Yrittäjyyys ja sen puolustaminen niin elämäntapana kuin elinkeinona on minulla ns. ”sisäänrakennettu” asia. Yrittäjän asialle sytyn aina. Nyt ajankohtainen maakuntauudistus on meidän yrittäjien kannalta tavattoman tärkeä asia. Haluan olla mukana vaikuttamassa sen sisältöön ja myöhemmin myös toimintaan.

1. Börje Norrgård, 69, avoliitossa, 3 lasta, 7 lastenlasta

2. Yrittäjänä olen ollut vuodesta 1976. Olen perustanut lähes 20 yritystä kymmenelle eri paikkakunnalle Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Neuvostoliitossa. Yritykset ovat työllistäneet 1 – 142 työntekijää. Laaja skaala eri alojen yrityksiä: elintarvikejalostus, lemmikkieläinten ruoka, tukkukauppa, hotelli ja ravintola, lehti, kalkin tuonti ja jalostus, kuljetus- ja jakelu, tarhaus, maatalous, biokaasu-tuotanto, etanolin ja viinan valmistus jätteiden hyödyntämiseksi, konsultointi, kiinteistö -yhtiöitä, laivayhtiö ja jopa oma lentoyhtiö. Osallistunut hallitustyöskentelyyn myös kansainvälisissä yrityksissä esim. Estrella, useassa Pauligin tytäryhtiössä. Tällä hetkellä toimin perheyhtiömme Weekend Snacks toimitusjohtajana, jossa viemme läpi isoa uudistusta startup hengessä.

3. Riitäväst varmasti. Tämä on viimeinen kausi, mikäli tulen valituksi.

4. Uskon, että osaisin tuoda käytännönlähesiä ratkaisuja sekä pienten että hieman isompien yritysten ontelmiin ja pyrkiä saamaan ne positiivisesti eteenpäin. Yksi suurimmista ongelmista on rahoitusjärjestelyt omistajavaihdoksessa sekä pk-yrityksen kehitysrahoituksessa ja vakuuksissa.

5. Elinkeinon edunvalvonta

1. Seija Ojajärvi, 57 vuotta, naimisissa, kaksi aikuista lasta

2. Yrittäjäperheen tytär. Muutaman opiskeluvuoden jälkeen, vuonna 1981, siirryin mukaan isän vuonna 1950 perustamaan yritykseen Soiniin. Tänä päivänä yrityksemme, Ahti Huvila Oy on yksi ase- ja eräalan johtavista liikkeistä Suomessa. Ajan muutoksissa olemme yrittäneet olla mukana, puolet liikevaihdosta tulee verkkokaupasta. Yrityksessä työskentelee kolmen omistajan lisäksi kaksi vierasta työntekijää, ja toimitusjohtajana on jo seuraava sukupolvi. Soinin Yrittäjäpalkinnon olemme saaneet vuonna 2007 ja Maakunnallisen Yrittäjäpalkinnon vuonna 2011.

3. Soinin Yrittäj hallituksessa vuodesta 2005 sekä jäsenenä sihteerinä että varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana 2012-2016, E-P:n Yrittäjien hallituksessa vuodesta 2012 ja työvaliokunnassa 2012-2013/ Kuusiokuntien Aluepäällikkö, Järjestöryhmä 2015, E-Pn Yrittäjien varapuheenjohtaja 2016-2017

4. Ehkä taustalla on palo yhteisten asioiden hoitamiseen, ja halu tehdä sitä nimenomaan yhdessä yrittäjien kanssa! Kaksi vuotta varapuheenjohtajana oli mielestäni lyhyt aika. Tuntuu, että työ jää pahasti jää kesken. Lisäksi haluaisin olla mukana, kun organisaatiouudistus otetaan käyttöön.

5. Kaikki alueet ovat tärkeitä. Olen toiminut puheenjohtajiston vastuuhenkilönä Yksinyrittäjien verkostoryhmässä sekä Viestintäryhmässä, ja tämän pohjalta sidosryhmävaikuttaminen verkostojen kautta tuntuu läheiseltä. Tietysti myös paikallisyhdistystoimintaa/kuntayhteistyötä olen omassa paikallisyhdistyksessä ja aluepäällikkönä ideoinut ja toteuttanut.

1. Jani Takamaa, 41v, naimisissa, 3 tytärtä

2. Aloitin osa-aikaisena yrittäjänä 2002 kun ostin äitini siivousalan yrityksen. Täyspäiväiseksi yrttäjäksi heittäydyin 2011 jälleen yritysoston myötä. Väliin mahtuu niin konekauppaa, isännöintiä kuin kiinteistöhoitoakin.

3. Evijärven yrittäjien puheenjohtajana 2013-2017, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien työvaliokunnassa yksi vuosi ja varapuheenjohtajana kaksi vuotta.

4. Koen yrittäjien asioiden ajamisen tärkeäksi ja yrittäjyyden edistäminen on tuntunut aina omalta jutulta.

5. Yrittäjien edunvalvonta ja sidosryhmävaikuttaminen mielenkiintoisimpia.