2.1.2017 klo 13:38
Uutinen

Puuron vallankumous

Ravintolapäivä-tempaus on toiminut testialustana ja inspiraationa usealle ravintola-alan toimijoille ja ruoka-intoilijalle. Ravintolapäivä antoi kipinän myös Eveliina Haaralan Puurola-yrityksen synnylle. Haaralan puuropyörä on ilahduttanut Helsingin kaduilla jo parin kesän ajan, ja nyt tuotteita on myynnissä muutamassa helsinkiläisessä kaupassa ja kahvilassa. Nuoren yrittäjän missio on tehdä ”pakkopuurosta” terveellinen herkku kaikille.

Helsingin katuja ja ruokakulttuuria on ihastuttanut jo muutaman kesän ajan joukko erilaisia ruokapyöriä. Eveliina Haarala on yksi tämän uudenlaisen ruokamyynnin lähettiläistä. Puurola sai alkunsa vuonna 2014 Ravintolapäivänä, jolloin Haarala myi tattariuunipuuroa siskonsa Ainon kanssa kalliolaisen kerrostalon ikkunasta.

Yrittäjyyden kipinä syttyi, ja seuraavaksi Eveliina löysi itsensä myymässä Puurolan puuroa lentokentällä silloisen poikaystävänsä kanssa. Siinä vaiheessa tuote oli muotoutunut tuorepuuroksi. Tällä hetkellä Puurolan valikoimassa on tuore- ja raakapuuroja melkein kymmenessä eri maussa, joita vaihdellaan sesonkien mukaan.

– Haluamme modernisoida puuroa ja tuoda sen hyvin ihmisten saataville helposti syötävänä. Terveellisyys ja hyvinvointi ovat meille tärkeitä teemoja, kertoo Eveliina, Puurolan yrittäjä.

Puurola on pääasiassa yhden naisen homma, mutta sisko Aino on ollut Eveliinalle suuri tuki. Hän hyppää aina tarvittaessa projekteihin innolla mukaan.

– Kun eräästä kahvilasta tuli pyyntö myydä puurojamme, koulussa oli todella kiireistä. En kuitenkaan halunnut ohittaa tätä tilaisuutta, joten olin heti Ainoon yhteydessä, Eveliina kertoo yhdestä viimeisimmistä projekteista.

Intohimo puuroon lapsuudesta ja maailmalta

Siskokset ovat aina syöneet puuroa, lapsuudessaan tietysti vanhempien keittämänä. Puuro oli jo pienenä mieluinen ruoka, ja sekä Aino että Eveliina pitivät puuron monimuotoisuudesta.

– Olin vaihdossa Kööpenhaminassa vuonna 2012 ja tutustuin siellä puuroravintolaan. Kyseisestä ravintolasta olen saanut paljon inspiraatiota omaan tekemiseen. Ymmärsin, että puuroa voi tarjota monella tapaa, se ei ole vain aamuruoka, veteen keitetty kaurapuuro, vaan sitä voi vaihdella ja toteuttaa monella tapaa, Eveliina iloitsee.

Intohimo puuroon kasvoi matkustelun ja myös Eveliinan opintojen myötä.

– Valmistuin tradenomiksi ja pidin välivuoden toimien lentoemäntänä. Se oli sesonkityö, joka kesti talven ajan. Tiesin, että kesäksi pitää keksiä jotain. Samalla opiskelin kokonaisvaltaista hyvinvointia amerikkalaisessa Institute for Integrative Nutrition, ja olin ammentanut sieltä paljon tietoa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Halusin tarjota sitä jossain muodoissa muillekin. Valmistuin health coachiksi, joka voi tarjota muille ravintoneuvontaa. En kokenut kuitenkaan, että voisin sanoa toisille mitä syödä. Sen sijaan päädyin kehittelemään helppoja ja terveellisiä puuroja, joiden avulla voin lisätä muiden hyvinvointi, Eveliina kertoo.

Yrittäjyys on veressä

Haaralan siskokset tulevat yrittäjäperheestä ja erityisesti Eveliinalla on aina ollut vahva tunne siitä, että hän haluaa kokeilla yrittäjyyttä.

– Vaasassa asuvalla isällämme oli pitkään kuljetuspalvelu, jonka hän on nyt siirtänyt veljellemme. Mummomme on pitkän linjan yrittäjä. Hänellä on ollut vaatetehdas ja hän on ollut tuomassa farkkuja Suomeen, Aino ja Eveliina kertovat ylpeänä.

Perhe on ollut myös suuri tuki Puurolan toiminnassa ja yrittäjyyshaaveissa. Eveliina myöntääkin haaveilevansa omasta kahvilasta tai ravintolasta.

– Yrittäjyys sopii minulle, koska tykkään tehdä paljon ja pysyä liikkeessä, Eveliina naurahtaa.

Puuropyörällä liikkuminen on sopinut hänelle täydellisesti. Pyörän selässä on voinut vaihtaa paikkaa ketterästi asiakkaiden perässä ja seurata kaupungin vilinää. Ensimmäisinä myyntipäivinään Eveliina tähtäsi Rautatientorin ihmisvilinään, mutta huomasi pian, että kaupungin ykköspaikalla ihmiset kävelivät kiireessä ohi.

-Tein galluppia Puurolan Facebook-sivulla ja kyselin vinkkejä hyvistä sijainneista. Vinkkien perusteella päädyin Baanan varteen Musiikkitalon kulmalle, jossa liikkuu paljon pyöräilijöitä. Spotti osoittautui todella hyväksi, Eveliina muistelee.

Muutamassa vuodessa Helsinkiin on muodostunut tiivis ruokapyöräyrittäjien verkosto, jolle Eveliina antaa paljon kiitosta.

– Meillä on oma Facebook-ryhmä, jossa jaamme tietoa ja tuemme toisiamme. Olemme järjestäneet yhdessä jopa ruokapyörien kokoontumisajot Esplanadilla. Suoranaista kilpailua ei ole ollut. Kruununhaan Varsapuistikossa lyöttäydyimme yhteen kahvimopon kanssa tarjoten töihin ja kouluun kiiruhtaville kokonaisen aamupalan, Eveliina iloitsee.

Puuroyrittäjän arki on Eveliinan mukaan monimuotoista ja hauskaa. Puurolan myötä Aino ja Eveliina ovat päässeet tapaamaan todella erilaisia ihmisiä.

– On palkitsevaa päästä ihmisten ilmoille oman tuotteen kanssa. Ihmiset tulevat niin innolla puhumaan ja kohtaamaan puuron merkeissä, Aino kertoo.

Naisten mukaan puurosta saa helposti keskustelua aikaan ja ihmiset yllättyvät, kun tuote ei olekaan mitään peruspuuroa.

– Sympaattinen pyörämme kiinnittää huomiota, ja sen äärelle on helppo tulla juttelemaan esimerkiksi puuron valmistustavoista, Aino kertoo menneistä kohtaamisista.

Puurola kasvaa ja kehittyy – rennosti

Puurolan tiimillä on kova kasvamisen halu ja tavoitteet suurenevat koko ajan. Puurolan toimintaa on linkitetty esimerkiksi Ainon jatko-opintojen päättötyöhön.

– Haluaisimme pystyä tarjoamaan tätä koko Suomeen. Puurovallankumous odottaa, naiset hymyilevät.

Inspiraatiota haetaan ulkomailta ja kansainvälistymistä on harkittu pop up –muodossa. Tähän mennessä Puurola on vieraillut jo entisillä kotiseuduilla Vaasassa, mutta toistaiseksi Helsinki on väkimäärältään potentiaalisin myyntialue. Haaveena on saada Puurolan puuroja myyntiin ympäri Suomen.

Joulun aikaan Puurolan tiimi oli mukana tarjoamassa uudenlaisia jouluelämyksiä Alppitalon Xmas –tapahtumassa, jonka järjesti freelancer Anne Munkki (Tuplaa tilasi) ja Taloushallinta Uniikki.

Tällä hetkellä puurot valmistuvat Lauttasaaressa ja tuotekehitys tapahtuu Eveliinan kotona.

-Eveliinalla vierailu on aina hauskaa: sisään astuessa pääsee aina maistamaan jotain uutta. Tuotekehittely tapahtuu sesongin ja fiilisten mukaan. Suolaisen tuorepuuron kehittely jatkuu, eli haasteita riittää, Aino toteaa.

Teksti on julkaistu alun perin Suomen Yrittäjien valtakunnallisessa Företagare i Finland -lehdessä 6/2016.

Teksti ja kuvat: Jaana Tihtonen