Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomi.fi -valtuudet kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman pian. Kuva: Getty Images
28.1.2022 klo 10:44
Uutinen

Puuttuuko yritykseltäsi vielä Suomi.fi -valtuus? Toimi pian, jotta asiointi ei hankaloidu

Suomi.fi-valtuudet korvasivat Katso-tunnistuksen viranomaisten sähköisissä asiointipalveluissa viime vuonna. Tuhansilta yrityksiltä valtuudet puuttuvat edelleen.

Viimeistään tulevan kevään aikana monien yritysten on hankittava Suomi.fi-valtuudet voidakseen asioida esimerkiksi Verohallinnon sähköisissä palveluissa.

Valtuudet kannattaa laittaa kuntoon hyvissä ajoin ennen tärkeitä eräpäiviä, sillä muussa tapauksessa sähköinen asiointi ei onnistu.

– Suomi.fi-valtuuksien käyttöönotto on edennyt jossain määrin verkkaisesti. Osin tähän on vaikuttanut Digi- ja väestötietoviraston ruuhkautuminen. Nyt tilanne pitäisi kuitenkin olla parempi, ja valtuudet saa kuntoon aiempaa helpommin ja nopeammin. Kannustan kaikkia yrittäjiä hankkimaan valtuudet kiireen vilkkaan, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo. 

Digi- ja väestötietoviraston asiantuntijan mukaan monessa yrityksessä valtuuksien hankkiminen on saattanut jäädä tekemättä Verohallinnon antaman jatkoajan takia. Verohallinto antoi viime keväänä jatkoaikaa Katso-roolien käytölle sähköisessä asioinnissa.

– Tällä haluttiin varmistaa, että kaikki yhteisöt saivat tehtyä veroilmoitukset ajallaan. Koska homma hoitui vielä viime keväänä vanhalla mallilla, niin oletettavasti Katsoa käyttäneet yhteisöt unohtivat asian siltä erää. Varmasti siinä ajateltiin, että hoidetaan homma kuntoon sitten ensi keväänä, vasta kun on ihan pakko, Digi- ja väestötietoviraston projektipäällikkö Risto Ollikainen sanoo.

Ollikaisen mukaan ongelmana on, että Suomi.fi -valtuuksien jättäminen viime tippaan aiheuttaa ruuhkia asioinnissa.

– Kun näitä viime tinkaan jättäjiä on riittävän paljon, kuten näyttää olevan, ruuhkia syntyy vääjäämättä. Tämän vuoksi olemme pyrkineet kehottamaan kaikkia hankkimaan Suomi.fi-valtuudet ajoissa, jotta ei jäätäisi ruuhkien jalkoihin.

Suurin osa yrityksistä voi hoitaa valtuudet omatoimisesti. Tarkemmat ohjeet valtuuksien tekemiseen löytyvät täältä.

– On mahdollista, että on myös syntynyt väärä käsitys, että kaikkien yritysten täytyisi hakea jotain tunnuksia Digi- ja väestötietovirastolta. Tästähän ei ole kyse, Ollikainen jatkaa.

Suomi.fi -valtuudella annetaan digitaalisesti toiselle yritykselle tai yhteisölle oikeus asiointiin yrityksen puolesta. Palvelu tarkistaa oikeuden asiointiin valtuusrekisteristä, kaupparekisteristä, yhdistysrekisteristä tai väestötietojärjestelmästä. Valtuudet-palvelua hyödyntävät muun muassa Verohallinto, Kela ja Tulli.

Pauli Reinikainen