Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

23.9.2020 klo 07:02
Uutinen

Räätälöidyt työterveyspalvelut saaneet pienyrittäjiä liikkeelle – Entistä useammalla yksinyrittäjällä on työterveyssopimus

Moni Yrittäjien aluejärjestöistä on solminut työterveyshuollon palveluista puitesopimuksen, jotta yksinyrittäjien ja pienyritysten olisi helppo ottaa työterveyspalvelut käyttöön.

Työterveyshuollon järjestäminen on pyritty tekemään sopimuksilla mahdollisimman helpoksi järjestön jäsenelle. Ensimmäisten puitesopimusten tarjoajien joukossa olivat muun muassa Uusimaa ja Pirkanmaa.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkisen mukaan joulukuussa 2017 solmitut puitesopimukset saisivat kuitenkin toimia paremmin. Yrittäjät ja yritykset eivät ole sankoin joukon tarttuneet siihen. Puitesopimuksen kilpailutus toteutettiin yhteistyössä Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman TyhyverkostoX TTT -Palvelut -hankkeen kanssa.

– Puitesopimusta on käytetty jonkun verran, ja toisaalta yrittäjät ovat järjestäneet itse suoraan työterveyspalveluita palveluntarjoajan kanssa. Työterveyslaitos teki pari vuotta sitten kyselyn, ja puitesopimukselle nähtiin tarve, erityisesti tarvetta oli yksinyrittäjäpuolella.

Yhteishankinnalla pyritään varmistamaan palveluiden helppo saavutettavuus ja laadukkuus sekä se, että palvelut vastaavat jäsenyrittäjien tarpeita ja ovat kohtuuhintaisia.

– Toimme pienten yritysten tarpeen esille ja viestimme palveluntuottajille oli, että he voisivat olla enempi kiinnostuneita pienen yrityskoon palveluntarpeesta, Mäkinen sanoo.

Yrittäjäjärjestön jäsenyritykset voivat tarkistaa omasta aluejärjestöstään, onko alueella tehty työterveyshuollon puitesopimuksia. Yrittäjien aluejärjestöjen yhteystiedot löytyvät täältä.

Pirkanmaan Pasi Mäkinen: ”Niin työterveys- kuin vakuutusasioissa yrittäjä on yrityksensä tärkein henkilö”

Pirkanmaan Yrittäjien alueella on 45 paikallisyhdistystä, ja maantieteellinen alue on laaja. Pirkanmaan Yrittäjien työterveyspalveluiden sopimuskumppaneita ovat Attendo Terveyspalvelut Oy, Finla Työterveys Oy, Johanneksen Klinikka, Medisport Oy, Pihlajalinna, Terveystalo ja Tullinkulman Työterveys Oy.

– Yrittäjä saa puitesopimuksella palvelun edullisemmin. Palvelun hinta riippuu siitä, mitä palveluita pakettiin sisällytetään, Pirkanmaan Yrittäjien Pasi Mäkinen kertoo.

Aluejärjestöissä myös tarjotaan apua palvelun hankintaan.

– Viestimme yrittäjälle on, että niin vakuutusasioissa kuin työterveysasioissa yrittäjä on yrityksensä tärkein henkilö. Yrittäjän kannattaisi olla vähän itsekäs ja pitää itseään tärkeänä. Erityisen tärkeää on ennaltaehkäisevä työterveyshuolto.

Kela korvaa työterveyshuollosta aiheutuneita tarpeellisia ja kohtuullisia kustannuksia, jos sinulla on yrittäjäeläkevakuutus (YEL) tai maatalousyrittäjäeläkevakuutus (MYEL).

Kysely: Entistä useampi yksinyrittäjä järjestää itselleen työterveyshuollon, lähes 40 prosentilla asia kunnossa

Erityisen merkittävä lisäys työterveyshuollon järjestämisessä on tapahtunut yksinyrittäjillä: kun vuonna 2016 vain 18 prosenttia heistä järjesti itselleen työterveyshuollon, on luku nyt 39 prosenttia. Pelkästään ennaltaehkäisevä palvelu on käytössä 19 prosentilla ja laajempi myös sairaanhoidon sisältävä työterveyshuolto 20 prosentilla yksinyrittäjistä.

Kaiken kaikkiaan työterveyshuollon itselleen järjestäneistä yrittäjistä jopa yli puolella on mukana palvelussa myös sairaanhoito, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

– Muutos kertoo siitä, että yrittäjät haluavat pitää huolta yritystoimintansa tärkeimmästä voimavarasta eli itsestään. Toisaalta pienyrittäjille on viime vuosina myös räätälöity kevyempiä palvelukokonaisuuksia ja alueellisesti tarjottu apua palvelun hankintaan, Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kertoo.

– Tärkeää on, että ostettu palvelu myös tukee yrittäjän ja työntekijöiden hyvinvointia ja työssä pysymistä, Hellstén muistuttaa.

Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä siitä, miten yrityksen kotikunta toimii. Kysely tehtiin 16.2.–13.5.2020. Siihen vastasi 10 400 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Lue lisää: Työterveyslaitoksen Työterveyshuolto-ohje yrittäjille

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi