9.8.2018 klo 12:34
Uutinen

”Rääväsuut ja rämäpäät” nuoret opiskelevat yrittäjiksi – omalle firmalle löytyi heti enkelisijoittaja

Huonosta koulumenestyksestä voi kehkeytyä hyvä liikeidea. Tätä mieltä ovat Elia Kinnunen ja Leevi Unkuri.

– Oltiin todellisia rääväsuita ja rämäpäitä. Aikuisuuteen on ollut pitkä tie, tuumaavat kohta 18 vuotta täyttävä Unkuri ja juuri täysi-ikäisyyden saavuttanut Kinnunen.

Miehenalkujen pelastukseksi koitui rakennusalan oppisopimuskoulutus Järvenpään Keudassa (Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä), jossa he suorittavat ensin talonrakennuksen perustutkinnon ja sitten rakennusalan ammattitutkinnon.

– Vain kaksi päivää luokassa per tutkinto. Se sopi meille, sillä istuminen tökkii, ei ole meitä varten.

Kaksikko suorittaa parhaillaan yrittäjän ammattitutkintoa, myös oppisopimuskoulutuksena.

”Tärkeintä motivoituneisuus”

Osana koulutusta he perustivat oman yrityksen, Scotu Oy:n.

Nuorten yrittäjien päivä kuluu rekrytoidessa nuoria töihin ja etsimällä näille sopivia rakennusalan oppisopimuspaikkoja.

Kinnunen toteaa, että rekrytointi on haasteellista, vaikka oppisopimukseen tulevalta nuorelta ei paljon vaaditakaan.

– Monesti osataan kirjoittaa hienosti essee itsestä ja osaamisesta. Mutta, kun se pitäisi esittää livenä vaikkapa puhelimessa, ei niin vaan onnistukaan.

– Jos haluaa saada oppisopimuspaikan, täytyy osata sanoa kädestä päivää ja katsoa silmiin sekä olla reipas. Tärkeintä kuitenkin on motivoituneisuus, Kinnunen korostaa.

Parivaljakko on kehittänyt oman palkitsemisjärjestelmän.

– Kun nuori tulee töihin ajoissa, hän saa peukun. Peukkuja kerätään Kotopro-dokumentointityökaluun, johon on räätälöity Scotun oma palauteosio palkkiojärjestelmineen.

– Palkintoja tulee, kun peukkuja on kerääntynyt tarpeeksi. Palkintoja saa muun muassa virkistyspäivien muodossa, on myös mahdollista saada ajokortti.

Dokumentointityökalu kertoo mitä nuori tekee oppisopimustyömaalla.

– Jokainen nuori osaa taltioida mobiililla softaan omat työnsä. Myös mestarit työmaalla voivat antaa palautetta heidän työstään pilvipohjaisen dokumentointityökalun kautta, joka ymmärtää puhetta, tekstiä ja kuvaa.

Nuoret miehet ovat jo löytäneet yritykselleen enkelisijoittajan.

– Hän innostui heti liikeideastamme, teimme nopeasti sopimuksen. On varsin tärkeää, että liiketoiminnan alkumetreillä on pääomaa, kaksikko korostaa.

– Scotun liikeidea perustuu palkanmaksuun ja motivointiin nuorten osalta. Rakennustyömaat saavat innokkaita tekijöitä edullisesti.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Kotopro Oy