Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Rakennusalan tilanne edelleen synkkä
Rakennusalan tilanne ei ole parantunut. Kuva: Getty Images

”Rakentamisen syöksylasku jatkuu” – Karut tilastoluvut julki

Syyskuussa myönnettyjen rakennuslupien määrä oli historiallisen alhainen.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin heinäkuun ja syyskuun välillä rakennuslupia 39 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni yhdeksän prosenttia.

– Rakentamisen syöksylasku jatkuu ja vaikeudet leviävät, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Ekonomisti näkee, että asuntorakentamisen tilanne synkkenee entisestään, kun sekä aloitetut hankkeet että myönnetyt rakennusluvat jatkavat laskuaan. 

– Tuoreissa tilastotiedoissa ei näy helpotusta alan ahdinkoon, Ohlsbom jatkaa.

Viime syyskuussa rakennuslupa myönnettiin ainoastaan 1 168 asunnolle. Luku on kyseisen kuukauden pienin vuonna 1995 alkaneen tilastointihistorian aikana. Lupia myönnettiin 146 kappaletta vähemmän kuin elokuussa.

”Tuoreissa tilastotiedoissa ei näy helpotusta alan ahdinkoon.”

Roope Ohlsbom, Yrittäjät

Kriisi näkyy myös henkilöstöpalvelualalla

Tilastokeskuksen mukaan heinäkuun ja syyskuun välillä rakennuslupia myönnettiin yhteensä 3 078 asunnolle eli 53 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Vielä vuosi sitten lupia myönnettiin pelkästään syyskuun aikana 3 387 kappaletta. Asuntoaloituksia oli syyskuussa 2 136 kappaletta, mikä on 718 vähemmän kuin elokuussa.

– Rakennusala kärsii korkojen nopeasta noususta, korkeista rakennuskustannuksista sekä asuntojen kysynnän heikkoudesta. Kriisi näkyy jo myös esimerkiksi rakennusalalle työntekijöitä vuokraavalla henkilöstöpalvelualalla. Jatkossa myös muut rakennusalan kanssa läheisesti tekemisissä olevat yritykset voivat joutua vaikeuksiin, kun rakentajat eivät pysty aloittamaan uusia hankkeita, Ohlsbom ennakoi.

Yrittäjien ekonomistin mukaan hallituksen ja kuntien tulee toimia ripeästi, jotta rakentamisen vaikeudet eivät leviä nykyistä laajemmalle.

– Valtion tulee käynnistää investointiohjelmansa mukaisia infrahankkeita viipymättä, samoin kuntien julkisrakentamisessa, Ohlsbom ehdottaa.

Rakennushankkeita valmistui vuoden 2023 heinä-syyskuun aikana kuutiomäärällä mitattuna eniten Uudellemaalle, Pohjois-Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle. Eniten kasvua oli Etelä-Savoon, Ahvenanmaalle ja Pirkanmaalle valmistuneissa rakennushankkeissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen