4.4.2023 klo 07:38
Uutinen

Ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen Pohjois-Pohjanmaalla

Alan yrittäjän ehdotukset

Ravintola-alan yrityksillä on yleisesti ollut haasteita saada riittävästi osaavaa työvoimaa ja sopeuttaa toimintaansa kahteen peräkkäiseen poikkeustilanteeseen. Anne Mikkolan johtamat ravintola-alan yritykset ovat pärjänneet kuitenkin hyvin tässä tilanteessa. Yritys on jo pitkään tuonut esille ekologiset arvonsa ja ilahduttavaa on ollut se, että tämän päivän työtekijät usein jakavat juuri nämä samat arvot.

Huomattavaa on kuitenkin, että kun tietyn alan yrityksillä on työvoimapula, silloin valmiit ammattilaiset ovat usein vähissä ja tuolloin turvaudutaan siihen, että työvoima koulutetaan yrityksissä itse. Yrityksiin halutaan pidempiaikaisia työntekijöitä ja työntekijöitä halutaan sitouttaa erilaisin keinoin.

  • Yrityksissämme joustetaan työvuoroissa opiskelujen ja vapaa-ajan tarpeiden mukaan. On myös luonnollista, että työntekijät menevät eteenpäin elämässä ja siirtyvät esim. opiskelujen jälkeen omalle alalle. Vaikeina aikoina pyrimme myös pitämään kiinni työvoimastamme. Sovimme yhdessä ja hyvissä ajoin etukäteen tilanteista, joissa tarvitaan kaikki työvoima. Näin olemme saaneet työvuorot toteutettua sujuvasti ja ongelmitta.  Etsimme jatkuvasti itse aktiivisesti työntekijöitä ja työvoimaan etsitään myös vuokrafirmojen kautta, summaa menestystä rekrytoinneissa Mikkola Ravintolakorttelin toiminnasta.
  • Mikkola jatkaa, että yrittäjän täytyy katsoa myös itseä peiliin ja kysyä onko yrityksemme imago sellainen, joka toimii vetovoimatekijänä. Työnantajapäässä vaaditaan myös asenteiden ja toimintatapojen muutosta. Turhaa syyttelyä on syytä välttää. Työnantajamielikuvalla, -brändillä ja imagolla on erittäin paljon merkitystä, kun ratkaistaan työvoima- ja osaajapulaan liittyviä kysymyksiä.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjillä on ollut hanke, joka on pureutunut myös imagon kehittämiseen ja palvelu on ollut erittäin kysytty.

Yrittäjäjärjestön ratkaisut työvoimapulaan

Työnantajayritysten määrä on jatkuvasti laskenut ja suomalainen yrittäjyys kasvaa tällä hetkellä yksinyrittäjien kautta. Myös uudet työpaikat ovat koko 2000 – luvun syntyneet pk-yrityksiin. Suomen Yrittäjien Yrittäjägallup 1/2023 maaliskuu -kyselyssä 39 % yrityksistä ilmoitti kärsivänsä työvoimapulasta. Tämä nähdään voimakkaasti kasvu esteenä ja investointien tulppana. Sopimisvapautta työpaikolla tulee lisätä, kannustinloukkujen purkamisen eteen pitää tehdä jatkuvasti työtä. Mikäli osaavaa työvoimaa on jatkuvasti vaikea tai lähes mahdotonta saada yritykset eivät voi vastata kysyntään, eivät voi investoida ja kasvaa.

  • Työpaikoille tarvitaan reilua sopimisen vapautta. Pk-yrityksissä töitä tehdään yhdessä ja työntekijöihin halutaan jatkuvasti panostaa. Jäykistä työmarkkinoista tulee viimeistään nyt päästä eroon, sillä ne eivät ole enää tätä päivää, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tekee laajasti oppilaitosyhteistyötä ja jatkuvasti pidetään huolta siitä, että erilaisia muotoja työntekijöiden ja yritysten välille löydettäisiin yhdessä ja näin helpotettaisiin työvoimapulaa ja osaavan työvoiman saamista alueen yrityksiin.

  • Toivottavaa olisi, että alueemme korkeakouluissa myös käynnistettäisiin pilottina oppisopimusmalli, ehdotta Kolehmainen.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Vaikuttajaverkoston ratkaisut

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Vaikuttajaverkostossa nousi esille osaajapula, mikä ratkaistaan yhdessä ja se ei saa olla alueen yritysten kasvun este.

  • Työvoima- ja osaajapulaan tulee etsiä jatkuvasti aktiivisesti ratkaisuja. Ratkaisut löytyvät työmarkkinoiden sääntelyn purkamisen -, aktiivisen ja uusia toimintamalleja kehittävän oppilaitosyhteistyön – ja työperäisen maahanmuuton lisäämisen kautta, joka huomioisi myös perheet ja opiskelija. Ne, jotka haluavat jäädä Suomeen opiskelujen jälkeen töihin tulisi olla mahdollista ja maahan muuttaneiden perheiden lapsille tulisi olla tarjolla riittävästi englanninkielistä opetusta, sanoo Pohjois-Pohjanmaa Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen.

Lisätietoja:

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen p. 0500 584 411
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät puheenjohtaja Jussi Riikonen p. 040 3100 501 ja
Yrittäjä Anne Mikkola Ravintolakortteli Oy p. 0400 818 994.